26 Oct 2020  

KBH: Spredte skyer, 10 °C

Grækenlands nynazistiske Gyldent Daggry dømt som kriminel organisation

Ny dom:

Grækenlands nynazistiske Gyldent Daggry dømt som kriminel organisation

Medlemmer af Grækenlands nynazistiske parti Gyldent Daggry er blevet dømt for at være en del af en kriminel organisation. Gyldent Daggry, der i 2015 var Grækenlands tredjestørste parti, har stået bag drab og vold mod dets modstandere.

Pavlos Fyssas' mor, Magda Fyssas, jubler efter dommen mod Gyldent Daggry.
FOTO: Louisa Gouliamaki/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Ledere og medlemmer af Grækenlands nynazistiske parti Gyldent Daggry er blevet dømt for at drive og tage del i en kriminel organisation. Dommen kommer, efter det er blevet bevist, at Gyldent Daggry har stået bag drab og vold mod organisationens modstandere.

Hvis I vil kæmpe som mænd, så kom én ad gangen.
Pavlos Fyssas, antifascist og rapper 

Bevismaterialet "efterlod ingen tvivl om, at den kriminelle nynazistiske organisation "Gyldent Daggry" er ansvarlig for mordet på den antifascistiske musiker Pavlos Fyssas, det morderistiske angreb på egyptiske fiskere, angrebet på kommunister og fagforeningsfolk fra PAME", skriver Grækenlands Kommunistiske Parti (KKE).

Gyldent Daggry, der i 2015 var Grækenlands tredjestørste parti, har med dets nynazistiske politik og kriminelle aktiviteter skabt uro i landet. Da dommen faldt, blev det derfor fejret af demonstranter på gaden.

Et tilbageblik

I 1993 blev Gyldent Daggry registreret som politisk parti. Dengang var partiets kernesag "Det Store Grækenland", en målsætning om at udvide græsk territorium.

Gyldent Daggrys idé var, at Grækenland skulle overtage det sydlige Albanien, Nordmakedonien, det sydlige Bulgarien og områder i Tyrkiet. Desuden kæmpede partiet for at udvise makedonske og tyrkiske minoriteter fra Grækenland.

Under krigene i Jugoslavien blev medlemmer af Gyldent Daggry en del af Den Græske Frivillige Garde for at nedbryde islam i regionen. Her tog garden del i Srebenica-massakren, hvor 8000 bosniere blev dræbt i Europas største massakre siden Anden Verdenskrig.

Senere skiftede Gyldent Daggry fokus til organisationens nuværende kernesag om at stoppe ikke-vestlig immigration og udvise indvandrere fra Grækenland.

Nynazistisk parti

Medlemmer af Gyldent Daggry glorificerer Hitler, benægter historien om Holocaust, heiler som nazisterne og har i dets magasin understreget, at partiet kæmper for "den endelige sejr for vores race", oplyser det græske nyhedsmedie Efmerida.

Ifølge The Guardian har partiets medlemmer stillet sig til rådighed for fattige etniske grækere ved give dem mad og beskytte dem mod kriminalitet, som partiet mente blev begået af indvandrere. Til gengæld var det forventet, at de etniske grækere ville tilslutte sig Gyldent Daggry.

Grækere har endda udtalt, at det græske politi har bedt borgere om at henvende sig til Gyldent Daggry og ikke politiet, hvis de oplevede problemer med folk af anden etnisk herkomst end græsk.

I 2015 gik Gyldent Daggry til valg med dets Nationale Plan for, hvordan Grækenland skulle komme sig ovenpå den økonomiske krise, der havde efterladt Grækenland som et af Europas hårdest ramte lande.

Ud over at være indvandrerfjendsk var planen blandt andet at annullere dele af Grækenlands nationale gæld, nationalisere banker og naturressourcer, udvide græsk farvand, fratage politikere immunitet fra retsforfølgelse og reducere antallet af politikere i parlamentet.

Valget gjorde Gyldent Daggry til Grækenlands tredjestørste parti med 17 mandater i parlamentet. Året forinden var tre af det nynazistiske partis medlemmer blevet valgt ind i EU-parlamentet.

>>LÆS OGSÅ: Gyldent Daggry får grønt lys til EU-valg

Drab og vold

Ud over at søge politisk indflydelse har Gyldent Daggry stået bag en lang liste af drab og voldsomme angreb på politiske modstandere og migranter i Grækenland.

Ifølge netværket for reseach i hadforbrydelser RED Network blev fire egyptiske fiskere i 2012 angrebet af 10 græske mænd, hvoraf en var iført en T-shirt med Gyldent Daggrys logo.

De egyptiske fiskere blev angrebet om natten i den græske bydel Perema. Her blev fiskerne jaget ud af deres hjem med røgbomber, hvorefter de blev angrebet af mænd med trækøller.

Ifølge det græske dagblad Kathimerini har en af de egyptiske fiskere som vidne i retten udpeget et medlem af Gyldent Daggry som en af gerningsmændene bag angrebet.

>>LÆS OGSÅ: Endnu en leder fra Gyldent Daggry anholdt

Golden Dawn Watch, en samling af organisationer, som overvåger og rapporterer om retssagen mod Gyldent Daggry, fortæller desuden, at nynazisterne har angrebet kommunister og fagforeningsfolk, der delte flyere ud på gaden.

"To eller flere "bataljonstropper" bestående af banditter fra Gyldent Daggry mødte op, bevæbnet med koben, træstave og knojern." Da mørket faldt på, angreb Gyldent Daggry kommunisterne og fagforeningsfolkene, skriver Golden Dawn Watch.

10.000 antifascister befandt sig foran retsbygningen, da dommen faldt den 7. oktober.
Angelos Tzortzinis/AFP/Ritzau Scanpix

En af sagerne, der for alvor fik Gyldent Daggry i søgelyset, var mordet på rapperen Pavlos Fyssas, også kendt som Killah P, hvilket står for "killer of the past". Fyssas var i Grækenland kendt for sin antifascistiske musik og aktivisme, og rapperen var en stor modstander af Gyldent Daggry.

Da Fyssas en aften var på café med sine venner for at se en fodboldkamp, mødte 30 til 40 medlemmer af Gyldent Daggry op og dræbte ham ved knivstik i hjertet. Bevæbnede betjente var til stede, men de forsøgte ikke at forhindre mordet, oplyser mediet Socialist World.

Fyssas sidste ord til hans fjender var: "Hvis I vil kæmpe som mænd, så kom én ad gangen".

Protester og retssag

Mordet på Fyssas blev fordømt af alle partier i Grækenlands parlament inklusive Gyldent Daggry, der påstod, at partiet ikke havde noget med mordet at gøre.

En uge efter mordet brød en protest ud i Athen, hvor op til 10.000 demonstranter marcherede gennem gaderne og hen til Gyldent Daggrys hovedkvarter, hvor politiet forsøgte at standse protesten med vold.

Senere bredte de antifascistiske protester sig til andre græske byer samt til Barcelona, Bruxelles, Paris, Amsterdam, London og Nicosia.

Det tog fem år for retssystemet i Grækenland at kende medlemmer af Gyldent Daggry skyldige for angrebet på de egyptiske fiskere, angrebet på kommunister og fagforeningsfolk, mordet på Fyssas samt for at drive en kriminel organisation.

"Pavlos, du gjorde det", råbte den dræbte rappers mor, Magda Fyssas, da retssagen fik sin ende den 7. oktober. Magda Fyssas havde deltaget i de fleste af retssagens 453 høringer, oplyser Al Jazeera.

Udenfor retssalen i Athen stod op til 10.000 demonstranter og ventede spændt på resultatet. Da dommen faldt, brød jublen ud. Antifascistiske demonstranter fejrede resultatet i gaden og lod sig ikke stoppe af politiets forsøg på at stoppe demonstrationen.

"Efter at Gyldent Daggry-gruppen blev dømt skyldig i en række forbrydelser, herunder mord, har Athen set en dag med jubel, tårer og tåregas", skriver Al Jazeera.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. okt. 2020 - 06:45   13. okt. 2020 - 10:01

Grækenland

mbs@arbejderen.dk
Lyt til artiklen

Gyldent Daggry
  • Gyldent Daggry (Chrysi Avgi) blev dannet i 1985.
  • Stifteren var Nikolaos Michaloliakos, en tidligere tilhænger af militærjuntaen, der var dømt for involvering i bombeattentater i 1970’erne.
  • Partiet er nazistisk.
  • Gyldent Daggrys ideologi bygger på vold. At skræmme modstandere og vise styrke over for tilhængere er en integreret del af partiets budskab.
  • Gyldent Daggry har ifølge flere forlydender også haft held til at infiltrere politiet.
  • Ved lokalvalg i 2010 blev partiet repræsenteret i Athen.
  • Det fik 6,9 procent af stemmerne ved parlamentsvalget i juni 2012 og 6,3 ved parlamentsvalget i januar 2015.
  • Gyldent Daggry fik hver tiende græske stemme ved EU-parlamentsvalget i 2014.
  • Partiet er kendt for at være involveret i en række politiske konfrontationer og bliver anklaget for angreb på immigranter og politiske modstandere.
  • Et drab i 2013 på en rapmusiker førte til en politiefterforskning mod Gyldent Daggry, hvorefter flere ledende politikere blev fængslet for medskyld.