28 May 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 16 °C

Giftige forhold på Vestas' vingefabrik i Spanien

Livsfarligt arbejdsmiljø

Giftige forhold på Vestas' vingefabrik i Spanien

For tre år siden blev danske ansatte hos Vestas syge af at arbejde med epoxy ved fremstillingen af vindmøllevinger. Dengang lovede Vestas at løse problemet. Nu ruller en tilsvarende skandale på Vestas-fabrik i Spanien.

Fagforeningen CCOO-industria kritiserer, at arbejdet på Vestas-fabrikken gør folk syge, og at myndighederne (FREMAP) ikke sikrer arbejdsmiljøet og indkomst til de syge.
FOTO: Comisiones Obreras de Castilla-La Mancha
1 af 1

Farlige kemikalier gør ansatte på en Vestas-fabrik i Spanien syge. Eksperter kalder forholdene "uforsvarlige" og "fuldstændig uhørte". Afsløringerne kommer kun tre år efter en lignende skandale i Danmark, skriver Fagbladet 3F.

Som jeg ser det, har Vestas en uforsvarlig håndtering af kemikalierne.
Peter Hasle, Aalborg Universitet

En række ansatte har fået konstateret lungesygdomme og allergiske reaktioner fra arbejdet med stoffer som epoxy og isocyanater på Vestas-fabrikken i Daimiel – cirka 100 kilometer syd for Madrid. Fabrikken fremstiller vinger til vindmøller, og Fagbladet 3F har set lægelig dokumentation for, at de pågældende sygdomstilfælde hænger sammen med arbejdet på fabrikken.

– Som jeg ser det, har Vestas en uforsvarlig håndtering af kemikalierne, siger Peter Hasle, som er professor i arbejdsmiljø ved Aalborg Universitet til Fagbladet.

Krav fra fagforeningen

Fagforeningen CCOO-industria organiserer mange af de over 900 ansatte på fabrikken. CCOO kræver, at ledelsen skaber et sikkert arbejdsmiljø og arbejder for, at ansatte, som bliver syge, får økonomisk kompensation.

Så sent som den 28. marts i år har CCOO protesteret over, at sygebetalingen til omkring 40 arbejdere, som er blevet syge, mens de arbejdede på Vestas-fabrikken, er blevet stoppet.

Fagforeningen har i en appel til Spaniens industriminister kritiseret arbejdsmiljøet på fabrikken og påpeget, at det er et stort problem, at cirka 40 procent af de ansatte er løsarbejdere, som vikabureauet Manpower leverer, beretter nyhedsstationen 20minutos.es.

Den tidligere chef i Arbejdstilsynet i Danmark, Hasse Mortensen, kalder flere af de eksempler, som afdækkes for "fuldstændig uhørte".

– Det er gedigent svineri. Det må simpelthen ikke forekomme på en virksomhed, siger han til 3F's blad.

Uenighed om antallet

Fagbladet har forelagt sagerne for Vestas og underbygget dem med en række billeder, der afslører nærmest groteske sikkerhedsforhold på fabrikken.

>> SE BILLEDERNE: Farlig kemi på Vestas' spanske fabrik

Mens arbejdsmiljørepræsentant Jesús Martin på fabrikken i Daimiel har en liste med 62 personer, som fået epoxyallergi og lungeproblemer af at arbejde for Vestas siden 2015, så taler Vestas' ledelse om 19 tilfælde siden 2008, og kun to i 2018-19.

Virksomheden understreger, at uanset antallet så vil man ikke acceptere, at de ansatte bliver syge.

– Af samme årsag vil Vestas undersøge forholdene på vores fabrik i Daimiel nærmere, da billederne og medarbejdernes udsagn hverken er i overensstemmelse med vores retningslinjer eller vores generelle opfattelse af forholdene på fabrikken, siger Vestas' pressechef Anders Riis til Fagbladet.

Ifølge fagforeningen CCOO har den lokale ledelse på fabrikken i Spanien kendt til flere end 19 tilfælde af arbejdsrelateret sygdom. Alene i 2016 og 2017 har de spanske sociale myndigheder, FREMAP, anerkendt omkring 40 tilfælde af eksem og astma, som følge af arbejdet hos Vestas.

Og i august 2017 pålagde det spanske arbejdstilsyn 'Inspección de Trabajo' virksomheden at opfylde lovgivningen med henvisning til "talrige konstaterede brud på arbejdssikkerhedsreglerne", skriver fagforeningen på sin hjemmeside industria.ccoo.es.

Ubrugt viden fra Danmark

Fagbladets journalister har talt med Carsten Heide Jørgensen, som i 11 år arbejdede på en tilsvarende Vestas-fabrik i Nakskov. Her var der styr på arbejdsmiljøet beretter han:

– Der var ingenting, som fik lov at ligge og flyde. Eller epoxy, som stod og dampede eller løb ud på gulvet. Alle fik sikkerhedskurser, inden de startede, fortæller Carsten Heide Jørgensen, der arbejdede på fabrikken indtil den lukkede i 2010 – en del af årene som fællestillidsmand.

I 2008, altså to år inden fabrikken i Nakskov blev lukket, var Carsten Heide Jørgensen sammen med andre med til at åbne fabrikken i Spanien, og han mindes den som "en fin ny fabrik, der lignede vores i Nakskov".

– Det var aldrig gået i Danmark... Aldrig. Det ligner en svinesti, siger han, da han ser billeddokumentationen.

Uanset Carsten Heide Jørgensens vurderinger, så var der så sent som i 2016 ansatte på Vestas-fabrikker i Danmark, der blev syge af at arbejde med epoxy. Dengang lovede Vestas at forbedre sikkerheden på fabrikkerne.

Løfter fra Vestas

Foreløbigt er det ikke klarlagt, hvorfor Vestas ikke har sikret arbejdsmiljøet på samme måde i Spanien, som i Danmark, men virksomhedens pressechef oplyser, at man nu vil gennemgå alle rapporterede uheld på fabrikken i Daimiel.

– Efter min mening er Vestas moralsk forpligtet til at bruge den viden om farlig kemi, de allerede har fra Danmark, når de åbner en fabrik i Spanien, siger den tidligere tilsynschef i Arbejdstilsynet Hasse Mortensen.

Vestas har lige udvidet produktionen på fabrikken i Daimiel. Med en investering på 50 millioner euro – næsten 40 millioner kroner – er der startet en produktion af 74 meter lange møllevinger til en ny type el-producerende vindmøller, som skal stilles op i Finland, skriver netmagasinet Daimiel.es.

I forvejen har Vestas investeret 120 millioner euro i Daimiel over 11 år.

Ved åbningen af den nye produktionslinje i starten af marts i år var både Danmarks ambassadør, Jens Kisling, og Spaniens industriminister Reyes Maroto til stede. Maroto roste i sin tale Vestas for at være "effektiv og bæredygtig" og bidrage til at "modernisere vores industri samt skabe beskæftigelse", rapporterer nyhedsstation 20minutos.es.

Vestas meldt til myndighederne

Under ministerens besøg hos Vestas i Daimiel afleverede medlemmer af fabrikkens komité for arbejdsmiljø et brev til ministeren. Heri gør de opmærksom på arbejdsmiljøproblemerne på fabrikken, problemerne med de mange løsarbejdere fra vikarbureauer, og at sygdom "kun er blevet anerkendt som arbejdsskader i en lille procentdel af tilfældene", som det formuleres i brevet.

Tillidsfolk på fabrikken i Daimiel har nu anmeldt Vestas til myndighederne for at udsætte de ansatte for farlige kemikalier.

Vestas' ledelse ønsker ikke at udtale sig om sagen:

"Vestas kommenterer af princip ikke på potentielle eller igangværende retssager", skriver virksomhedens pressechef Anders Riis i en mail til Fagbladet 3F.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. apr. 2019 - 07:50   17. apr. 2019 - 10:26

Arbejdsmiljø

se@arbejderen.dk
Vestas globalt
  • Vestas har fabrikker i 11 lande ud over Danmark. Det er: Tyskland, Indien, Italien, Rumænien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Norge, Australien, Kina og USA.
  • Vestas har 24.409 ansatte.
  • Vestas har bygget 17 procent af de vindmøller, der globalt er sat op. De står i 79 lande og kan producere 591 gigawatt.
  • Vestas driver tre fabrikker i Spanien. Ud over fabrikken i Daimiel syd for hovedstaden Madrid er det en fabrik i Barcelona og en i Lugo i baskerlandet.
  • I august 2018 lukkede Vestas en fabrik med knap 400 ansatte i den spanske by Leon.

Kilder: Vestas.com & wikipedia