13 Aug 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 23 °C

G4S trækker sig ud af Israel

Sejr til boykot-bevægelse

G4S trækker sig ud af Israel

Efter flere års kampagne og pres trækker det dansk-britiske vagt- og sikkerhedsfirma G4S sig fra Israel og afslutter både investeringer og opgaver i Israel. Boykotbevægelsen jubler.

Tidligere protest mod G4S i London med kritik af dets støtte til israelske fængsler.
FOTO: Dana Winter/palestineplace.files.wordpress.com
1 af 1

Verdens største vagt- og sikkerhedsfirma, det dansk-britiske G4S, lukker og slukker i Israel.

Tillykke til G4S-kampagnen, til Palæstina og til retfærdigheden! 
Fathi El-Abed 

8000 ansatte i G4S i Israel og de besatte palæstinensiske områder skal inden udgangen af 2017 finde sig et andet arbejde. Firmaet afhænder alle sine værdier på 142 millioner dollars i Israel og de besatte områder, skriver Israel National News

G4S har blandt andet arbejdet i Israels bosættelser på Vestbreddenne, ved enkelte checkpoints og i fængsler.

Tab for G4S

Ifølge Ashley Almanzadirektør i G4S, tager firmaet skridtet, efter at årsopgørelsen for 2015 viser "uforudsete tab" på en række kontrakter i blandt andet i Storbritannien, skriver det britiske blad Yorkshire Post og Financial Times. G4S havde et fald i omsætning på 13 procent sidste år. 

Det kom også bag på G4S, at Gates Foundation i 2014 solgte alle sine aktieposter på 170 millioner dollars i G4S som følge af den internationale kampagne, skriver Stop G4S-kampagnen, som er en del af BDS-kampagnen for boykot, deinvestering og sanktioner mod Israel.

Universiteter i Oslo og Bergen har senest nægtet at give G4S kontrakter på grund af dets rolle i Israels fængselssystem.

I Storbritannien har mindst fem studenterorganisationer haft held til at presse to universiteter til ikke at forny kontrakter med selskabet, mens større velgørenhedsorganisationer i Sydafrika og Holland har opsagt kontrakter med G4S.

I USA har den største protestantiske kirke i USA, Methodist Church, frasolgt aktierne i G4S efter en afstemning på dets seneste kongres.

Sejr til Palæstina

Israel National News, der ligger tæt på Israels regeringen, skriver, at G4S-beslutningen om at forlade Israel "tilsyneladende ikke har haft noget at gøre med den årelange kampagne for at få firmaet til at trække sig fra Israel".

Men det tror formanden for Dansk Palæstinensisk Venskabsforening, Fathi El-Abed, ikke på.

– Tillykke til kampagnen, til Palæstina og til retfærdigheden! Efter flere års kampagne og pres er det nu lykkedes at få endnu et betydeligt firma til at afslutte arbejdet og investeringer i Israel.

– Det er en stor sejr fil BDS-kampagnen, eftersom G4S har arbejdet for Israels omfattende sikkerhedsapperat, der skaber et undertrykkende og ydmygende grundlag for fortsat besættelse, landtyveriet og koloniseringen i Palæstina, siger han.

Mahmoud Nawajaa fra BDS-kampagnen sammenligner situationen med presset mod apartheidsydafrika i slutningen af 1980'erne.

– Det er dårligt for forretningen at støtte kolonialisme. Vi er begyndt at lægge mærke til en dominoeffekt, siger han til middleeastmonitor.com. 

G4S har tidligere sagt, at det vil trække sig fra visse dele af israelske aktiviteter, men ikke opfyldt løfterne.

I sidste uge meddelte det israelske kosmetikmærket Ahava, at det trækker sig fra bosættelsen Mitzpeh Shalem på Vestbredden, hvor det har haft hovedkvarter og farbrik. Det rykker nu til Kibbutz Ein Gedi, der ligger indefor Israels 1967-grænser, skriver det israelske dagblad  Yediot Achronot.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. mar. 2016 - 11:45   19. mar. 2016 - 18:49

Boykot Israel

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk
G4S
  • Fulde navn: Group 4 Securicor.
  • G4S er verdens største sikkerhedsvirksomhed.
  • Virksomheden beskæftiger 620.000 medarbejdere.
  • G4S opererer i 125 lande.
  • Leverer blandt andet alarmsystemer og vagttjeneste.
  • Børsnoteret på både London Stock Exchange og Københavns Fondsbørs.

Boykot G4S

Boykot G4S er en global bevægelse. Den kræver blandt andet at G4S trækker sig fra:

  • Politistationer på Vestbredden.
  • Militære checkpoints.
  • Bosættelser.
  • Israelske fængsler.

>> Besøg Boykot G4S' hjemmeside her