19 Aug 2018  

KBH: Spredte skyer, 21 °C

Free Gaza-skib bordet af israelsk militær

I internationalt farvand

Free Gaza-skib bordet af israelsk militær

Det skandinaviske skib Marianne af Gøteborg, som var på vej til Gaza for at bryde blokaden, blev natten til mandag bordet af den israelske flåde. Det skete i internationalt farvand.

Marianne forlader havnen i Gøteborg.
FOTO: Free Gaza Danmark
1 af 1

Omkring klokken to natten til i dag gik den israelske flåde ombord på det skandinaviske skib Marianne af Göteborg, som var på vej til Gaza havn for at bryde den israelske blokade af Gaza-striben.

Vi vil gerne understrege, at blokaden af Gaza er både umenneskelig og en forbrydelse mod folkeretten.
Staffan Granér, Ship to Gaza Sverige

 

Staffan Granér, talsperson for organisationen Ship to Gaza Sverige, forklarer overfor det svenske dagblad Aftonbladet, at organisationen var i kontakt med skibet søndag aften, hvor det blev meddelt, at den israelske flåde nærmede sig. Natten til i dag mandag blev kontakten afbrudt.

Israels militær (IDF) skriver på dets hjemmeside, at skibet blev bordet og ransaget, fordi det havde ignoreret flere opfordringer til at ændre kurs. Ifølge IDF var bordingen udramatisk, og magtanvendelse var unødvendig. IDF fastholder desuden, at det er sket i overensstemmelse med international lov.

Det skandinaviske skib bliver eskorteret til den israelske havn Ashdod syd for hovedstaden Tel Aviv.

Bryder international lov

Staffan Granér er imidlertid ikke enig i, at bordingen af skibet er i overensstemmelse med international lov.

– At de border os så langt ude i internationalt farvand, viser, at den israelske besættelse bevæger sig udad. Vi vil gerne understrege, at blokaden af Gaza er både umenneskelig og en forbrydelse mod folkeretten, siger han til Aftonbladet.

Ship to Gaza Sverige har stået for at sende skibet afsted sammen med organisationerne Ship to Gaza Norge og Free Gaza Danmark. Den danske organisation fordømmer i en pressemeddelelse bordingen som et brud på international ret.

– Israel har endnu engang forbrudt sig mod international lov ved at borde Frihedsflotillen i internationalt farvand. Bordingen af Marianne viser, at Israel ikke tillader befolkningen i Gaza retten til deres eget farvand, siger talsperson John Ekebjærg-Jacobsen.

Bekymret

Skibet Marianne er en del af den tredje Frihedsflotille til Gaza. Free Gaza Danmark skriver, at "frihedsflotillen er en fredelig og ikke voldelig aktion for at bryde den illegale og inhumane blokade af Gaza." Marianne var lastet med blandt andet medicin og solcellepaneler til hospitaler i Gaza By.

Trods de fredelige intentioner viser erfaringerne fra tidligere frihedsflotiller, at det ikke er en ufarlig aktion. Da en flotille i 2010 forsøgte at bryde blokaden, blev ni aktivister dræbt, da israelske styrker stormede skibet.

Staffan Granér er da heller ikke helt ubekymret på trods af det israelske militærs udmelding.

– Formuleringen indebærer sandsynligvis, at der ikke er forekommet alvorlige personskader. Men jeg er stadig bekymret over, hvad der kommer til at ske, siger han til Aftonbladet.

Marianne lagde i midten af maj til ved Islands Brygge i København på sin vej mod Gaza. Her blev skibet modtaget af en forsamling, som blandt andet omfattede de nu tidligere folketingsmedlemmer Rosa Lund fra Enhedslisten og Özlem Cekic fra SF.

>> LÆS MERE: Sætter kurs mod Gaza i morgen

Skibets besætning talte blandt andre det spanske EU-parlamentsmedlem Ana Miranda Paz, det arabiske medlem af Israels parlament Basel Ghattas og Tunesiens tidligere præsident Moncef Marzouki, skriver Free Gaza Danmark.

Israels blokade af Gaza har varet siden 2007.

29. jun. 2015 - 09:43   29. jun. 2015 - 14:27

Gaza

rrj@arbejderen.dk
Fakta: Free Gaza
  • Free Gaza Danmark deltager i "Frihedsflotille 3" sammen med Ship To Gaza Sverige og Ship To Gaza Norge, som har købt trawleren Marianne af Göteborg. 
  • Free Gaza Danmark er et uafhængigt dansk initiativ, hvis formål er at bryde Israels ulovlige blokade af Gazastriben.
  • Free Gaza Danmark vil sætte fokus på Israels blokade af Gazas 1,8 millioner indbyggere.