21 Oct 2020  

KBH: Overskyet, 10 °C

Fransk politi beskyder De Gule Veste

Optrapper volden

Fransk politi beskyder De Gule Veste

Præsident Emmanuel Macron har stadig ikke har slukket de flammer, som den tilsyneladende ustoppelige og særdeles dynamiske Gule Veste-bevægelse har antændt. Politiet optrapper volden mod demonstranter i et forsøg på at stoppe massebevægelsen.

Fransk politi skyder med tåregasgranater og gummikugler mod demonstranter fra De Gule Veste i Nantes i lørdags.
FOTO: Sebastian Salom/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

77 demonstranter har fået alvorlige hovedskader af politiets gummikugler i de seneste tre måneders protester i Frankrig. 15 personer har mistet et øje, og 11 har mistet livet i forbindelse med De Gule Vestes protester. De fleste er omkommet i forbindelse med trafikuheld ved blokader, men en 80-årig kvinde blev i december offer for politiet tåregas i Marseille.

Jeg forstår det ikke. Når vi anmelder vores protester, bliver vi tåregasset. Når vi ikke gør det, bliver vi også tåregasset.
Hafid Marrouch, demonstrant.

Den uafhængige franske journalist David Dufresne har optalt 11 håndskader, her af fire mistede hænder, otte rygskader, 28 skader på overkroppen, 40 skader på underkroppen og tre skader i skridtet og på kønsorganerne.

De chokerende tal viser tydeligt, at politiet har optrappet kampen for at stoppe protesterne, der startede i november.

Hidtil uset politivold

Alligevel går titusinder fortsat på gaden. I lørdags for 11. gang, hvor der deltog 69.000 i demonstrationer i hele Frankrig, anslår indenrigsministeriet. Det indikerer, at præsident Emmanuel Macron stadig ikke har slukket de flammer, som den tilsyneladende ustoppelige og særdeles dynamiske gule-veste-bevægelse har antændt, skriver det franske dagblad L'Humanité.

Men Macron forsøger nu for alvor at anvende jernnæven, rapporterer avisen.

I lørdags blev en af De Gule Vestes symbolske ledere, bygningsarbejderen, Jérôme Rodrigues, såret af en gummikugle i højre øje. Han er indlagt på hospital i Paris og har af lægerne været lagt i kunstig koma for at undgå yderligere hovedskader, skriver Libération.

>> SE VIDEOEN AF JÉRÔME RODRIGUES BLIVE RAMT HER

I Bordeaux blev brandmanden Olivier Beziade samme dag skudt i hovedet bagfra af en gummikugle på kort afstand under De Gule Vestes demonstration, rapporterer L'Humanité. Også han er lagt i koma.

>> SE DEN RAMTE OLIVIER BEZIADE HER

"Skyd med skarpt"

De seneste overgreb kommer i kølvandet på, at den tidligere konservative minister Luc Ferry i Radio Classiquee opfordrede politiet til at skyde med skarpt mod De Gule Veste for at give dem en lærestreg.

Siden er politiet i Paris set optræde med halvautomatiske maskinpistoler, senest en G36-riffel ved en af De Gule Vestes demonstrationer ved Triumfbuen i Paris i lørdags, beretter flere medier.

Premierminister Édouard Philippe præsenterede allerede i den første uge af januar en ny lov. Den skal straffe demonstranter, der ikke giver forudgående varsel om deres protester og gør arrangører ansvarlige for eventuelle skader, der måtte opstå på en demonstration.

Desuden indeholder lovforslaget straf på et års fængsel og bøde på 15.000 euro, hvis man overtræder maskeringsforbuddet. Loven skal op i parlamentet på tirsdag og videre til Senatet den 12. marts.

De Gule Veste afviser forslaget, for bevægelsen er ikke voldelig, lød det fra demonstranten Hafid Marrouch på en demonstration i lørdags på  Place de la République i Paris.

– Jeg forstår det ikke. Når vi anmelder vores protester, bliver vi tåregasset. Når vi ikke gør det, bliver vi også tåregasset, sagde han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Udvider kampen

I stedet for at lade sig intimidere af politiet vold, har De Gule Veste besluttet at koordinere kampen på nationalt plan. Det blev vedtaget i søndags på et møde i byen Commercy i det nordøstlige Frankrig. Her diskuterede 400 fra "Gule Veste" fra hele landet vejen frem, skriver Libération.

I december opstod der lokale folkeråd i hele landet, som nu bliver til et samlet, repræsentativt nationalt folkeråd, skriver avisen, der dækkede begivenheden.

Fra mødet i Commercy lyder der et samlet opråb om, at kampen må koordineres bedre. Mødet afviste også det stigende antal "selvudnævnte" ledere af De Gule Veste, som for eksempel dem, der vil stille op til EU-parlamentet ved valget i maj.

Ifølge avisen debatterede mødet i Commercy også, om De Gule Veste skal organisere sig på arbejdspladser, og hvordan landets fagforeninger for alvor "kommer ind i kampen". Et enstemmigt møde krævede, at "Macron går af" og afviste præsidentens nationale dialogmøder "som et PR-stunt".

>> LÆS OGSÅ: Fransk præsident trodser protester

Macron annoncerede sin turné i Frankrig for ti dage siden. Hans møderække med befolkningen skal være gennemført inden EU-parlamentsvalget i maj.

>> LÆS OGSÅ: Exit Macron?

Macron vil ikke debattere De Gule Vestes  25 krav på møderne. Blandt kravene er højere skat på de rigeste, lavere skat for almindelige mennesker samt 40 procents forhøjelse af de sociale ydelser. Andre krav er "genetablering af offentlig service og flere ansatte" og mere boligbyggeri for at afskaffe hjemløsheden.

Endelig kræver bevægelsen et øjeblikkeligt stop for privatiseringer, mens veje lufthavne og tog, der er blevet privatiseret, skal tilbage på statens hænder.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. jan. 2019 - 17:04   26. apr. 2019 - 10:12

Frankrig

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk
Frankrigs Gule Veste
 • En protestbevægelse der opstod i maj 2018 på Facebook og change.org.
 • Har siden 17. november 2018 blokeret veje og havne og demonstreret i hele Frankrig i protest mod, at afgiften på benzin og diesel skulle stige henholdsvis 21 og 45 øre per liter den 1. januar.
 • Er også imod regeringens nedskæringer og den høje arbejdsløshed.
 • Kræver præsident Emmanuel Macrons afgang, opløsning af parlamentet, nyvalg og ny forfatning.
 • Kræver højere skat på de rigeste og lavere skat for almindelige mennesker.
 • Har i mange større og mindre byer indført folkelige råd for at diskutere krav og vælge lokale talspersoner.
 • Får støtte af de landsdækkende faglige sammenslutning Force Ouvriere, Solidaire og lokale afdelinger af fagforbundet CGT.
 • Ifølge en meningsmåling i slutningen af november 2018 støtter to ud af tre franskmænd De Gule Veste.
 • Kræver nu 40 procents forhøjelse af de basale sociale ydelser.
 • Kræver "genetablering af offentlig service med flere ansatte" og mere byggeri for at afskaffe hjemløsheden.
 • Kræver øjeblikkeligt stop for privatiseringer samt renationalisering af veje, lufthavne og jernbaner.

Kilder: LCI-tv, RTL, Le Figaro, PRCF, Gilets Jaunes