16 Jul 2019  

KBH: Spredte skyer, 11 °C

Fransk parti forlader Europæisk Venstreparti

Strid om Syriza

Fransk parti forlader Europæisk Venstreparti

Det franske parti, Le Parti de Gauche, har besluttet at melde sig ud af Europæisk Venstreparti i protest mod det græske regeringsparti Syriza.

FOTO: Awkiku/CC 4.0
1 af 1

Det franske Venstreparti – Parti de Gauche – har besluttet at forlade Europæisk Venstreparti. Det blev besluttet på partiets kongres fornyligt, skriver den svenske ugeavis Proletären.

Syriza er blevet eksponent for en nedskæringslinje i sådan en grad, at det har angrebet strejkeretten, sænket pensionerne og privatiseret hele sektorer af økonomien.
Parti de Gauche

Partiet, som blev grundlagt af den tidligere præsidentkandidat Jean-Luc Melenchon, begrunder sin beslutning med, at det græske regeringsparti Syriza medlemskab af det europæiske parti.

I en udtalelse fra kongressen skriver Parti de Gauche blandt andet:

"Syriza er blevet eksponent for en nedskæringslinje i sådan en grad, at det har angrebet strejkeretten, sænket pensionerne og privatiseret hele sektorer af økonomien".

Et nedskæringsparti

Syriza har under ledelse af den græske premiermierminister Alexis Tsipras gennemført alle de nedskæringer, som EU, Den Europæiske Centralbank (ECB) og Den Internationale Valutafond (IMF) har krævet, siden Tsipras indtog regeringsmagten i Grækenland den 26. januar 2015.

Syriza og Tsipras blev ellers valgt på et opgør med EU's krav om voldsomme nedskæringer og omfattende privatiseringer, men har altså gennemført alle krav, som EU har og IMF har stillet for at modtage store lån, som skulle redde Grækenland ud af den økonomiske krise.

Alexis Tsipras har også været en af Europæisk Venstrepartis viceformænd – valgt på kongressen i 2010. På Europæisk Venstrepartis kongres i Madrid i 2014 blev Tsipras valgt som partiets kandidat til formand for EU-kommissionen.  

Tidligere har også  Tysklands Kommunistiske Parti forladt Europæisk Venstreparti. 

Stiftet i 2004

Europæisk Venstreparti (European Left) blev dannet i Rom i 2004 forud for valget til EU-parlamentet samme år. På partiets sidste kongres i december 2016 blev Gregor Gysi fra det tyske parti Die Linke valgt som formand.

Europæisk Venstreparti består af socialistiske partier i EU og andre europæiske lande – heriblandt Enhedslisten. I EU-Parlamentet er partiet en del af GUE/NGL-gruppen (Forenede Europæiske Venstrefløj/Nordisk Grønne Venstre).

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


31. jul. 2018 - 10:11   31. jul. 2018 - 11:12

Frankrig

mj@arbejderen.dk
Fakta om Europæisk Venstreparti

Europæisk Venstreparti (European Left) er et europæisk politisk parti, som blev dannet i Rom i 2004 forud for valget til EU-parlamentet samme år. 

Europæisk Venstreparti består af socialistiske partier i EU og andre lande i Europa. I EU-Parlamentet er partiet en del af GUE/NGL-gruppen (Forenede Europæiske Venstrefløj/Nordisk Grønne Venstre).

Medlemmer og observatører af Europæisk Venstreparti:

  • Østrigs Kommunistiske Parti, Belgiens Kommunistiske Parti (Wallonien), Venstrepartiet (Hviderusland), Bulgarsk Venstre, Bøhmen og Mährens Kommunistiske Parti, Tjekkiet, Demokratisk Socialistisk Parti, Tjekkiet, Enhedslisten, Danmark, Estlands Venstreparti, Finlands Kommunistiske Parti, Finlands Venstrealliance, Frankrigs Kommunistiske Parti, Unitarisk Venstre, Frankrig, Die Linke, Tyskland, Syriza, Grækenland, Arbejderpartiet, Ungarn, Kommunistisk Gendannelse (RFC), Italien, Et andet Europa med Tsipras (Italien),Venstre (Luxembourg), Venstreblokken, Portugal, Partiet for Moldovas Kommunister, Socialistisk Alliance, Rumænien, San Marinos Kommunistiske Gendannelse, Slovakiets Kommunistiske Parti, Forenet Venstre, Spanien, Spaniens Kommunistiske Parti, Schweitz' Arbejderparti, Friheds- og Solidaritetspartiet, Tyrkiet

Kilde: Europæisk Venstreparti