16 Apr 2021  

KBH: Spredte skyer, 10 °C

FN-kommission uenig om, hvem der har brugt giftgas

Strid om giftgas i Syrien

FN-kommission uenig om, hvem der har brugt giftgas

Der er tegn på, at den væbnede opposition mod Bashar al-Assad i Syrien bruger nervegas - ikke regimet, siger et medlem af en uafhængig FN-kommission. Men efter voldsomt internationalt pres er der nu opstået uenighed i kommissionen,

Det er den væbnede opposition imod den syriske regering, der tilsyneladende anvender nervegas, antyder udtalelser fra fremtrædende medlem af FN-kommission. Den væbnede opposition er politisk og materielt støttet af Vesten og olierige Golf-lande.
FOTO: Miguel Medina/AFP/Scanpix Denmark
1 af 1

Ofre, læger og hospitalsansatte i Syrien siger, at oprørerne og ikke regimet har taget kemiske våben i brug

Dét oplyser Carla del Ponte, et fremtrædende medlem af en uafhængig FN-kommission, der undersøger den syriske konflikt. Hun har endnu ikke set beviser for, at præsident Bashar al-Assads styrker skulle have brugt kemiske våben, lyder det i et interview med schweizisk tv RSI.

Carla del Ponte er tidligere schweizisk statsadvokat og anklager ved Den Internationale Krigsforbryderdomstol for det tidligere Jugoslavien.

- Vores efterforskere har interviewet ofre, læger og ansatte ved felthospitaler. Ifølge deres rapport, som jeg har set, så er der en stærk, konkret mistanke, men endnu ikke nogen uomtvistelige beviser for, at der er blevet brugt saringas, siger hun og tilføjer, at gassen "skulle være blevet brugt af oppositionen, af oprørerne. Ikke af regeringen".

Sarin er en lugtfri og farveløs nervegas, der kvæler ofrene. 

Giftgas skulle være blevet brugt af oprørerne. Ikke af regeringen.

Carla Del Ponte

Men mindre end 24 timer efter udtalelserne gik lederen af FN-kommissionen, brasilianske Paulo Sergio Pinheiro, ud med en erklæring. Den "præciserer, at kommissionen ikke er nået frem til endelige resultater med hensyn til brugen af kemiske våben i Syrien fra nogen af parterne i konflikten."

Han tilføjer, at kommissionen vil fremlægge sine konklusioner for FN's Menneskerettighedsråd den 3. juni.

USA

Paulo Sergio Pinheiros udtalelse kommer tilsyneladende efter omfattende pres fra diplomatiske kredse, erfarer tv-stationen Al Jazeera.

- Vi er meget skeptiske over for påstande om, at oppositionen har brugt eller bruger kemiske våben. Vi finder det meget sandsynligt, at enhver kemisk våbenbrug er begået af Assads regime, siger Det Hvide Hus' talsmand, Jay Carney, ifølge Al Jazeera.

Men i weekenden kunne et lægehold fra Tyrkiet afkræfte en del af påstandene fra USA. Den syriske landsby Saraqebi skulle den 29. april være angrebet med kemiske våben af regeringshæren, oplyste Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder sidste måned. Men lægeholdet har foretaget indledende test af 13 blodprøver fra personer i landsbyen. Prøverne indeholdt ikke saringas.

USA's præsident, Barack Obama, sagde i sidste uge ifølge tv-stationen CNN, at "vi kan ikke tillade den systematiske brug af kemiske våben mod civilbefolkninger".

Obama har tidligere advaret om, at der er tale om "game change", hvis det viser sig, at "regimet har overskredet stregen i sandet og taget kemiske våben i brug" mod oprørerne.

Både USA, Storbritannien, Tyrkiet og Israel mener, at det internationale samfund må gribe ind, hvis Syriens præsident har beordret brug af kemiske våben i borgerkrigen. 

Storbritannien og Frankrig presser på for at støtte den væbnede opposition i Syrien og diskutere vestlig intervention.

Løgn

Den syriske regerings talsmand Sharif Shehadeh kalder beskyldningerne om brug af giftgas for "løgne'.

- De er at sammenlignede dem med de falske beskyldninger om, at Irak besad masseødelæggelsesvåben forud for den USA-ledede invasion af landet, siger han ifølge Al Jazeera.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. maj. 2013 - 12:14   10. maj. 2013 - 18:28

Syrien

Anders Fenger
Skribent