04 Jun 2020  

KBH: Overskyet, let regn, 13 °C

FN frygter, at konflikten om Kashmir kommer ud af kontrol

Sprængfarlig situation i Kashmir

FN frygter, at konflikten om Kashmir kommer ud af kontrol

Fare for krig mellem Indien og Pakistan er øget, efter at Indien har frataget Kashmir sin særstatus uden at spørge befolkningen.

Demonstranter i Kashmirs hovedstad Srinagar søndag.
FOTO: Danish Siddiqui/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

FN er ekstremt bekymret over situationen i den del af Kashmir-regionen, som Indien kontrollerer.

Indiens regering meddelte mandag i sidste uge, at man fratager regionen dens særstatus, som blev indført i 1954. Der er samtidig indført restriktioner for områdets befolkning, som p.t. ikke kan kommunikere med omverdenen, fordi telefon- og internettet er afbrudt.

Jeg skammer mig over, at vores regering ikke konsulterer befolkningen i Kashmir om at ophæve selvstyret. 
Indisk demonstrant

De seneste syv dage har der været udgangsforbud i regionen, skoler er lukket, og demonstrationer er forbudt, skriver den britiske TV-station BBC.

Indien har desuden i løbet af de seneste dage sendt tusinder af ekstra soldater til Kashmir-regionen.

Alligevel demonstrerede mindst 10.000 i weekenden i Kashmirs hovedstad Srinagar, rapporterer lokale kilder. Indiske soldater affyrede tåregas og skød op i luften for at sprede masseprotesterne. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge nyhedsbureauet The Press Trust of India og avisen The Indian Express er omkring 560 personer blevet anholdt – herunder lærere fra universiteter, erhvervsledere og aktivister.

Afskaffer selvstyre

Konkret siger Indiens regering, at den vil ophæve paragraf 370 i landets forfatning, som har sikret udstrakt grad af selvstyre i den indiske del af Kashmir.

Den anden del af Kashmir er kontrolleret af Pakistan. Pakistan anser hele Kashmir for sit territorium og ønsker at beskytte regionens befolkning mod det, de opfatter som Indiens overgreb.

>> LÆS OGSÅ: Mørklægger politiske donationer

I begge dele af Kashmir er islam den fremherskende religion.

Den højreorienterede indiske premierminister Narenda Modi fra det hindu-nationaliske, konservative regeringsparti BJP (Bharatiya Janata Party) ønsker – ifølge en kommentar i det britiske dagblad Morning Star – at integrere Kashmir med resten af landet. Når paragraf 370 er fjernet, kan personer fra resten af Indien – i modsætning til i dag – købe jordlodder i regionen.

Vil ændre demografi

Modis kritikere mener, at premierministerens endelige mål er at ændre Kashmirs demografi, så der kommer flere hinduer i området.

Ifølge en folketælling fra 2011 udøver 79,8 procent af Indiens befolkning hinduismen, mens 14,2 procent er muslimer. Modi og BJP taler imidlertid for en indisk stat udelukkende for hinduer, mens andre blot er "gæster i landet", skriver dagbladet Decca Herald. 

Morning Star tilføjer, at mange af regionens indbyggere, hvoraf en del har tilsluttet sig det væbnede oprør mod indisk styre siden 1989, føler sig forrådt.

"De føler, at Indiens skridt har til formål at udvide BJP's magt i regionen, tilskynde hinduer til at migrere til Kashmir-dalen og udkonkurrere det muslimske flertal".

Morning Star tilføjer, at Indiens provokation i Kashmir vil styrke hinduistisk nationalisme, "der er stigende i Indien".

"Det seneste genvalg af Modi til en anden periode på premierministerposten har givet ham blod på tanden og selvtillid, så nationen kan drive henimod endnu mere antimuslimsk had", lyder det i avisen, hvis redaktør, Ben Chacko, er søn af en indisk indvandrer i Storbritannien.

Indiske protester

I Indiens hovedstad New Delhi var der i weekenden demonstration mod regeringens Kashmir-politik. En af arrangørerne var Indiens største faglige landsorganisation AICCTU samt to kommunistiske partier. En demonstrant, der ikke ønsker sit navn frem, kritiserede skarpt Modis Kashmir-politik.

Indiens regering driver nationen henimod endnu mere anti-muslimsk had.
Morning Star

– Jeg skammer mig over, at vores regering ikke konsulterer befolkningen i en delstat som Kashmir om en så stor beslutning. Det er en fornærmelse mod det indiske demokrati, sagde hun.

Hun imødegik regeringen påstand om, at en masse investeringer vil tilflyde Kashmir, når området bliver styret centralt fra.

– Det vil føre til flere protester, idet befolkningen bliver fuldstændigt udeladt fra beslutningsprocessen.

Kommunister arresteret

Lederen af Indiens Kommunistiske Parti, CPI (M), Sitaram Yechury, forsøgte sammen med præsidenten for det andet store kommunistparti (CPI), Ram Nath Kovind, at besøge Kashmir fredag for at møde partikolleger, men de blev anholdt i hovedstaden Srinagars lufthavn.

De blev dernæst afhørt, nægtet adgang til delstaten og sendt med fly hjem, rapporterer det indiske dagblad People's Democracy.

>> LÆS OGSÅ: Massive protester mod finanslov i Indien

– At forhindre vores besøg i Jammu og Kashmir krænker de mest grundlæggende og elementære demokratiske rettigheder, sagde Yechury og tilføjede, at de blev nægtet adgang med ordene, "I er en trussel mod lov og orden".

– Den måde, regeringen ophæver artikel 370 på, er et angreb på det indiske demokrati. Dette er et angreb på vores forfatning; det er et angreb på de føderale principper, siger Yechury.

Fare for krig

Pakistan har også reageret skarpt på Indiens seneste skridt. Al handel er indtil videre suspenderet.

Iagttagere i begge lande understreger situationens alvor. I 1947 og i 1965 gik de to lande i krig med hinanden over Kashmir. For 20 år siden døde over 1000 soldater på begge sider under Kargil-krigen.

Siden har der været hundreder af træfninger langs grænsen.

At ophæve selvstyret i Kashmir er et angreb på det indiske demokrati. Dette er et angreb på vores forfatning.
Sitaram Yechury, kommunisterne

"Den katastrofale og forfatningsmæssige beslutning, truffet under den højreorienterede premierminister Narendra Modi, vil få vidtrækkende konsekvenser og udløse civil uro, der let kan eskalere ind i en ny æra af væbnet konflikt mellem Indien og Pakistan," vurderer Morning Star.

Menneskerettigheder under pres

Ifølge avisen bærer Pakistan også et ansvar for "forbrydelser mod Kashmirs indbyggere siden 1947, selv om det er Indiens regering, der har taget det seneste provokerende skridt".

>> LÆS OGSÅ: Indiske selvmord boomer

Pakistan står over for alvorlig international fordømmelse for at have krænket menneskerettighederne i den del af Kashmir, som landet administrerer. Det omfatter politisk undertrykkelse; statsstøttet terror, forfølgelse af dissidenter og menneskerettighedsaktivister, skriver Morning Star.

Hverken Indien eller Pakistan har tilladt FN's højkommissær for menneskerettigheder ubetinget adgang til deres respektive protektorater.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. aug. 2019 - 09:45   13. aug. 2019 - 09:51

Indien

ah@arbejderen.dk
Kashmir
  • Område i den vestlige del af Himalaya-bjergkæden mellem Indien, Pakistan, Afghanistan og Kina.
  • Indien og Pakistan har ligget i strid om Kashmir, siden de to lande opnåede selvstændighed i 1947.
  • Området udløste regulære krige mellem de to lande i 1947, i 1965 og i 1999.
  • Hvert land fik tildelt hver sin del af Kashmir i 1949.
  • Det hinduistiske Indien kontrollerer 55 procent af det bjergrige område, Pakistan 30 procent og Kina 15 procent.
  • Både i den indiske og den pakistanske del er et stort flertal af indbyggerne muslimer.
  • Der bor i alt omkring 11 millioner mennesker i regionen.
  • En FN-resolution fra 1948 fastslår, at der skal holdes en folkeafstemning om Kashmirs fremtid, men den har endnu ikke fundet sted.
  • En del af Kashmir – det stort set ubeboede område Aksai Chin – er kontrolleret af Kina.

Kilder: BBC, Times of India, The Dawn