04 Jun 2020  

KBH: Let skyet, 16 °C

FN fordømmer politivold i Honduras

Menneskerettigheder under pres

FN fordømmer politivold i Honduras

Det bekymrer FN's højkommissariat for menneskerettigheder, at Honduras' politiet anvender massiv vold mod demonstranter, der protesterer imod præsidentvalget i november, som de mener var præget af svindel.

Her har Honduras tidligere præsident, den socialistiske oppositioneleder Manuel Zelaya, indåndet tåregas under en demonstration i fredags.
FOTO: Jorge Cabrera/Ritzau Scanpix
1 af 1

Honduras' omstridte, nyudnævnte præsident Juan Orlando Hernández udpegede mandag Karla Cuevas som særlig minister for menneskerettigheder. Præsidenten er blevet erklæret som vinder af valget , der foregik i november, men oppositionen sår tvivl ved optællingen af stemmerne.

Generalstrejke fra lørdag og en uge frem, Protesterne mod valgfusk fortsætter.

Siden valget den 26. november har der været politisk uro i landet. Oppositionen mener, at  udfordreren Salvador Nasralla fra centrum-venstre-alliancen vandt valget, og at landets centrale valgkommission har fusket med stemmerne.

FN's højkommissariat for menneskerettigheder (OHCHR)  er bekymret over den seneste eskalering i den undertrykkende vold, som politiet anvender mod mod demonstranter i landet.

OHCHR slår fast, at over 200 mennesker blev såret i fredags, da titusinder protesterede i hovedstaden Tegucigalpa mod Hernández' genvalg. Politiet brugte "udbredt og vilkårlig" tåregas og ramte fredelige demonstranter, udtaler OHCR.

Tv-stationen TeleSur rapporterer, at både Nasrallah og landets tidligere præsident Manuel Zelaya, blev angrebet med tåregas i fredags under demonstrationerne.

>> LÆS OGSÅ: Blåstempler præsident-fusk

Mandag meddelte Honduran' regering, at Manuel Zelayas nevø, José M. Zelaya, "er afsløret i at have begået gadeuorden og plyndret et hotel i hovedstaden den 12. januar". Nevøen er medlem af parlamentet for det socialistiske Libre-parti.

Samme dag blev en af oppositionsalliancens fremtrædende medlemmer, Santos Alvarado, myrdet af uidentificerede mænd foran sin hoveddør i byen Montefresco de San Pedro Sula, rapporterer TeleSur.

Tv-stationen citerer fra en uafhængig rapport, at 130 bonde-aktivister og mindst 215 homoseksuelle LGBTQ-aktivister er blevet myrdet siden højreregeringen og Hernandez kom til magten i 2009.

>> LÆS OGSÅ: Krav om nyvalg i Honduras

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. jan. 2018 - 10:32   18. jan. 2018 - 16:23

Honduras

ah@arbejderen.dk
Valgfusk i Honduras 2017
  • Honduras' centrale valgkommission anerkender officielt den konservative Juan Orlando Hernandez som vinder af præsidentvalget den 26. november 2017 med 42,95 mod 41.38 procent til udfordreren, Salvador Nasralla.
  • Hele valgaftenen førte kandidaten Salvador Nasralla fra centrum-venstre-oppositionen med op til fem procent.
  • Men efter at tællesystemet brød sammen tre gange, viste resultatet halvandet døgn senere, at Hernandez førte.
  • Efter voldsomme gadekampe og mellem 12-20 dræbte aktivister indførte myndighederne 10 dages undtagelsestilstand.
  • USA's udenrigsministerium anerkendte allerede 28. november valget.
  • Valgkommissionen genoptalte en del af stemmerne i starten af december, men den fastholdt 17. december valgresultatet.
  • V​algobservatørerne fra Organisationen af Amerikanske Stater (OAS) erklærer, at "der er konstateret en række uforklarlige uoverensstemmelser i valgprocessen, som vil blive undersøgt".
  • Men i januar meddeler OAS, at de betragter Hernandez' genvalg som lovligt og sagen for afsluttet.

Kilder: TeleSur