13 Apr 2021  

KBH: Spredte skyer, 3 °C

Fascister optrapper i Ukraine

"Her bor en jøde"

Fascister optrapper i Ukraine

Forfølgelse af jøder i det vestlige Ukraine tager til. Der males slagord på deres husfacader. Overfald på jøder i Kiev.

Demonstranter har erobret anklagerens kontor i den vestukrainske by Lvov. Andre steder går det ud over jøder.
FOTO: Marian Striltsiv/Reuters/Scanpix
1 af 1

Fascister målretter jøder i Ukraine. Det norske dagblad Klassekampen kan berette, at der i regionerne Ivano-Frankivsk, Ternopil og Poltava, males slagord på udvalgte huse. "Her bor der jøder" lyder teksten, erfarer bladet, der tilføjer, at Ukraines Kommunistiske Parti og regeringspartiet Regionernes Parti er blevet forbudt i de tre regioner.

Jøderne forhindrer os i at være herrer i eget hus. 
Dmytro Yarosh, leder Pravy Sektor

Gerningsmændene til husmaleriet  skulle tilhøre det fascistiske parti Svoboda, der i byen Lvov ved seneste valg fik 40 procent af stemmerne. Partiet står stærkt i de voldelge protester i også Kiev på Maidan-pladsen og de omkringliggende gader, erfarer tv-stationen Russia Today.

"Moskovitisk-jødisk mafia" 

Svobodas leder, Oleh Tyahnybok, er ifølge dagbladet Politiken en af de tre mest indflydelsesrige ledere af oppositionen i Ukraine. Han har gjort sig kendt for sine udtalelser fra 2004 i parlamentet om, at "Ukraine ledt af den moskovitisk-jødiske mafia".

Han har også omtalt den ukrainskfødte, amerikanske skuespillerinde Mila Kunis "en beskidt jøde".

Tyahnybok hævder, at "den organiserede jødedom dominerer ukrainske medier og regering", "at den har beriget sig gennem kriminel aktivitet og planlægger at konstruere et "folkemord" på den kristne ukrainske befolkning".

Et andet Svoboda-medlem af parlamentet, Yuriy Mykhalchyshyn, har citeret den nazistiske propagandaminister Joseph Goebbels i parlamentet fra talerstolen, erfarer bladet The Nation.

Han har også citeret de tyske naziledere Gregor Strasser og Ernst Röhm fra samme talerstol.

"Jøderne undertryker os"

Endnu mere rabiate end Svoboda er kampgruppen Right Wing (Pravy Sektor), der med sine anslået 500 kæmpere, ifølge tv-stationen Russia Today, står for de fleste af de fornyede voldelige protester i Kiev onsdag.

- Jeg er ikke en antisemit, jeg ser ikke jøderne som fjender, men som en etnisk minoritet, der forhindrer os i at være herrer i eget hus, siger Pravy Sektors leder, Dmytro Yarosh, i den beslagtlagte fagforbundsbygning på Maidan-pladsen i Kiev til nyhedsbureauet AFP.

Ifølge bladet J-Weekly den 23 januar blev en jødisk mand fra Kiev alvorligt såret af efter et knivangreb, begået af hætteklædte mænd. Det var det andet angreb på en uge. Ofret hed Dov Ber Glickman på 28 år og var studerende.

 

 

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. feb. 2014 - 13:41   22. feb. 2014 - 00:40

Ukraine

Anders Fenger
Skribent
Svoboda
  • Svoboda (Frihed) er et fascistisk parti i Ukraine og blev landets fjerdestørste parti - med 10,44 procent af stemmerne ved parlamentsvalget i 2012.
  • Stiftet som Ukraines Social-Nationale Parti (USNP) i 1991, men tog navneforandring til Svoboda i 2004.
  • I 1999 stiftede partiet en paramilitær, væbnet organisation ved navn Ukraines Patrioter, der "gik selv" i 2007.
  • Svobodas program er stærkt antikommunistisk og nationalistisk.
  • Svoboda er en del af alliancen af ekstreme europæiske højrepartier (AENM) med blandt andre ungarske Jobbik, franske Front Nationale samt Sverigesdemokraterne.
  • I maj 2013 stemplede Den Jødiske Verdenskongres Svoboda som "antisemitisk" og "nynazistisk".