21 Jan 2021  

KBH: Spredte skyer, 6 °C

Fare for kup i Bolivia

Bevægelsen for Socialisme vandt valget

Fare for kup i Bolivia

Bevægelsen for Socialisme opnåede flertal i både Deputeretkammeret og Senatet. Også partiets præsidentkandidat Evo Morales sejrede. Men oppositionen kræver en anden runde af præsidentvalget og taler om valgsvindel. Morales advarer efter voldsomme demonstrationer nu mod et decideret kupforsøg.

Tilhængere af den bolivianske oppositionskandidat Carlos Mesa udkæmper gadekamp mod tilhængere af den socialistiske præsident Evo Morales i storbyen Santa Cruz onsdag.
FOTO: Daniel Walker/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Den venstreorienterede præsident Evo Morales vandt søndagens præsidentvalg i Bolivia, og hans parti, Bevægelsen for Socialisme (MAS), opnåede flertal i begge parlamentets kamre.

Et coup d'etat, som højrefløjen i ledtog med internation-ale støtter har forberedt, er i gang.
Evo Morales, præsident

– Dette er resultatet af det bolivianske folks politiske bevidsthed, sagde Morales bagefter ifølge nyhedsstationen TeleSur.

Ifølge valgkommissionen vandt Evo Morales med 46,86 procent af stemmerne mod 36,73 procent til den højreorienterede oppositionskandidat Carlos Mesa fra partiet Comunidad Ciudadana (CC).

10 procents føring

Valgloven siger, at en kandidat kan vinde i første valgrunde, hvis han får over 40 procent af stemmerne, og der er mere end 10 procentpoint ned til nummer to.

Med resultatet af stemmeoptællingen vinder Morales derfor i første runde af præsidentvalget. Men dét betvivler Carlos Mesa, der hævder, at der er foregået valgsvindel. Han ønsker en anden valgrunde.

En foreløbig optælling sent på søndagen indikerede, at valget sandsynligvis var på vej mod en anden runde. Offentliggørelsen af ​​resultater blev derefter pludselig standset. Da det blev genoptaget 24 timer senere, viste tallene, at Morales havde et større forspring. Det gav ham lige margin nok til at vinde i den første runde.

– I dette øjeblik finder omfattende svindel sted, sagde Meza til demonstranter i La Paz, kort efter valget var rundet af søndag, citerer TV-stationen Al Jazeera.

Men en række internationale observatører, der er i La Paz for at overvåge valget, har rost valget som "legitimt" og "gennemskueligt".

En af observatørerne, spanske Manu Pineda, der er politiker i EU-parlamentet, er tilfreds.

– I Spanien tælles stemmesedler meget hurtigt, men i Bolivia holdes hver stemmeseddel op og vises for alle, så der ikke kan være nogen manipulation af den, og afstemningen registreres derefter offentligt på et bord, så alle kan se det. Optællingen tager meget lang tid, men det er blot en positiv ting, fordi det stopper enhver mulighed for snyd, siger han ifølge TeleSur.

En anden EU-parlamentariker, Sandra Perreira fra Portugal, kan tilføje:

– Alt har fundet sted fuldstændig normalt og regelmæssigt.

Voldelige protester

Meza opfordrede onsdag til "permanente protester", indtil der er fastlagt en anden valgrunde.

Valgkommissionens lokale kontorer i storbyerne Santa Cruz og Sucre er sat i brand, og vejblokader er skudt op i stil med sidste års protester mod sandinisterne i det centralamerikanske land Nicaragua. Ifølge TeleSur er indianske tilhængere af MAS blevet overfaldet og banket.

Politiet har reageret ved at bruge tåregas i flere byer. 

I provinserne Tarija og Oruro blev valgkampkontorerne for MAS hærget. I byen Cochabamba forsøgte demonstranter at angribe Campo Ferial, der er en bygning i byen, hvor alle landets stemmer bliver talt op.

I hovedstaden La Paz blokerede demonstranter det depot, der forsyner valgsteder med borde og andet udstyr til optælling af stemmer, hvilket betød, at optællingen af stemmer midlertidigt måtte suspenderes, da der kun var optalt 48 procent af stemmerne.

I oppositionens højborg, Santa Cruz, gjorde demonstranterne ikke forsøg på at stoppe stemmeoptællingen.

Internationale i ledtog med kupmagere

Evo Morales anklager oppositionen for at være i ledtog med udenlandske kræfter for at igangsætte et kup.

– Et coup d'etat er i gang, som højrefløjen i ledtog med internationale støtter har forberedt, sagde han ifølge Al Jazeera.

>> LÆS OGSÅ: Venstrekræfter – fra fremgang til defensiv

Kort efter udtalelsen sagde en repræsentant for Organisationen af Amerikanske Stater, at "da der er tvivl om valgresultatet, ville det bedste være en anden valgrunde om præsidentposten.

OAS er kendt for at stå USA politisk meget nært.

USA, Brasilien, Argentina og Colombia advarer om, at de ikke vil anerkende resultatet af et valg, "der ikke afspejler det bolivianske folks vilje", som Colombia's udenrigsministerium kaldte det i en pressemeddelelse.

Udenrigsministeriet tilføjede, at det udtalte sig på alle de nævnte landes vegne.

Arbejdere og bønder støtter Morales

Som svar på uroen har flere sociale bevægelser i landet opfordret Morales til at erklære Bolivia i nødretstilstand og mobilisere arbejdere og bønder på gadeplan for at "forsvare valget", som TeleSur citerer en bondeleder for.

Tirsdag afholdt koalitionen af oprindelige folk, CONALCAM, et pressemøde:

– Vi opfordrer til mobiliseringer i gaderne for at forsvare demokratiet, lød det.

Et andet sted afholdt Bolivias faglige LO, COB, hastemøde.

– Vi erklærer os selv parate til at imødegå angrebet på demokratiet. Derfor erklærer vi os selv i en form for nødretstilstand og indkalder til national, fredelig mobilisering i La Paz, sagde formand for COB Juan Carlos Guarachi ifølge TeleSur.

Han sluttede med at fordømme "de oligarkiske interesser, der skjuler sig bag disse voldelige handlinger."

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. okt. 2019 - 12:53   25. okt. 2019 - 10:46

Bolivia

ah@arbejderen.dk
Bolivia
 • Navn: Den Plurinationale Stat Bolivia; selvstændig under navnet Bolivia i 1825.
 • Befolkning: 10,5 millioner; 36 anerkendte oprindelige befolkningsgrupper.
 • Areal: 1.098.580 km2.
 • Hovedstad: La Paz.
 • Præsident: Evo Morales.
 • Regeringsparti: MAS – Bevægelsen for Socialisme.
 • Økonomi: Naturgas og olie, minedrift (kobber, lithium og andet), kvægfarme og industrilandbrug, der blandt andet producerer soyabønner.
 • Valuta: Bolivianos. En boliviano svarer til 1,02 danske kroner.
Bolivia til valg 2019

Søndag 20. oktober 2019 er der både præsidentvalg samt valg til den lovgivende forsamling, Deputeretkammeret og Senatet.

 • Ni partier stiller op.
 • Til præsidentvalget opstiller:
 • Evo Morales for MAS – Bevægelsen for Socialisme opstiller for en tredje præsidentperiode frem til 2025.
 • Carlos Mesa fra højrealliancen Borgerløftet (CC).
 • Socialdemokraten Oscar Ortiz fra MDS.
 • Får en kandidat over 50 procent af stemmerne i første valgrunde eller over 40 procent, og der er over 10 procent ned til nummer to, så er vedkommende valgt.
 • I modsat fald skal der være en anden valgrunde mellem de to med flest stemmer.
 • Til parlamentsvalget opstiller MAS og otte andre partier.
 • MAS (Movimiento al Socialismo) går atter efter to-tredjedeles flertal i parlamentets to kamre.
 • Bolivias Kommunistiske Parti stiller ikke selvstændigt op, men støtter præsident Evo Morales og MAS.