04 Jun 2020  

KBH: Overskyet, let regn, 14 °C

Faldende kaffepriser ruinerer colombianske kaffebønder

Under en dollar for et kilo

Faldende kaffepriser ruinerer colombianske kaffebønder

Mange af de 500.000 familier, der i Colombia overlever på kaffehøst er tæt på ruin på grund af at spekulanter har tvunget prisen på kaffebønner i bund.

Kaffebønder plukker Arabica-bønner i La Tebaida, Colombia.
FOTO: McKay Savage/CC 2.0
1 af 1

Prisen på kaffebønner er faldet på det internationale marked til mindre end én dollar for 500 gram. I 2016 lå prisen på 1,5 dollars.

Vi bliver betalt småpenge. Der foregår en uretfærdig handel.
Gustavo Echeverry, kaffebonde

Mange af de 500.000 familier, der i Colombia overlever på kaffehøst, er tæt på ruin, rapporterer TV-stationen TeleSur og tilføjer, at det udelukkende skyldes, at spekulanter har tvunget prisen i bund.

Colombia er verdens tredjestørste kaffeproducent efter Brasilien og Vietnam.

– Vi bliver betalt småpenge. Der foregår en uretfærdig handel, siger den colombianske kaffebonde Gustavo Echeverry fra landsbyen Santuario til mediet TeleSur.

I nabolandsbyen San Antonio raser kaffebonden Ramon Jimenez.

– Vi kan ikke lade være med at tænke på, at vi måske ikke længere kan overleve og eksistere som kaffedyrkere, siger han.

13 øre for en kop kaffe

Fernando Morales-De la Cruz fra ngo'en Coffee for Change kæmper for bøndernes rettigheder på kaffemarkedet. Han fortæller, at et halvt kilo kaffebønner svarer til 55 kopper kaffe på bordene i alverdens hjem.

– Men multinationale selskaber betaler kun 90 cent per halvkilo, som svarer til, at producenten kun får 0,02 cents for hver kop kaffe. Det er en fjerdedel af det beløb, producenten fik i 1983, siger Morales-De la Cruz til TeleSur.

0,02 cents svarer til 13 danske øre per kop kaffe.

Fernando Morales-De la Cruz er vred over, at kaffeprisen på det internationale marked bliver fastsat af New Yorks børs (New York Stock Exchange).

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. maj. 2019 - 09:19   30. maj. 2019 - 09:20

Colombia

ah@arbejderen.dk