19 Sep 2020  

KBH: Overskyet, 14 °C

Evo Morales bliver leder af MAS' kommende valgkamp

Efter kuppet i Bolivia

Evo Morales bliver leder af MAS' kommende valgkamp

Bevægelsen for Socialisme (MAS) har regeret Bolivia i næsten 15 år. Efter kuppet den 10. november er der udskrevet valg, og MAS er ved at finde kandidater til at efterfølge Evo Morales og Álvaro García Linera på posterne som præsident og vicepræsident.

De delegerede fra MAS – Bevægelsen for Socialisme – er enige om, at Evo Morales skal lede den forestående valgkamp og sikre bevægelsens alliance med fagforeninger og folkelige organisationer.
FOTO: ABI
1 af 1

Bolivias præsident Evo Morales, som blev afsat ved et kup den 10. november, bliver ikke præsidentkandidat ved de kommende nyvalg i landet. Men hans parti MAS (Bevægelsen for Socialisme) har besluttet, at Morales skal lede den forestående valgkamp.

Jeg er snart tilbage i Bolivia, så vi sammen kan stille op ved valgene og vinde dem.
Evo Morales

Hundredvis af delegerede fra MAS var fredag og lørdag samlet til ekstraordinær kongres i byen Cochabamba. Her afsluttede partiet valget af kandidater til landets nye valgkommission.

De delegerede diskuterede dog primært hovedpunkterne i den kommende valgkamp og indledte valget af det par, som MAS vil stille op som præsident- og vicepræsidentkandidat. Valget ventes afholdt i første kvartal af 2020.

Appel om maksimal enhed

Evo Morales sendte en hilsen til den ekstraordinære kongres. Heri appellerede han til maksimal enhed og opfordrede til, at MAS styrker alliancen med fagforeninger og folkelige organisationer.

Han anbefalede, at MAS og bevægelsens brede alliance bliver enige om at opstille blot én kandidat til posten som præsident og én kandidat til posten som vicepræsident. Det giver den bedste mulighed for at vinde valget i første valgrunde, lyder det fra Evo Morales ifølge den latinamerikanske TV-station TeleSur.

De delegerede kvitterede for forslagene fra Evo Morales ved at vælge ham til leder af valgkampen og formand for partiet.

Der skal afholdes en ekstraordinær kongres mere inden valget, hvor MAS opstiller sine kandidater, men på mødet i Cochabamba blev der peget på lederen af cocaarbejdernes fagforening Andronico Rodríguez og den tidligere økonomiminister under Evo Morales Luis Arce som kandidater til de to poster som præsident og vicepræsident.

Evo Morales har – ligesom Andronico Rodríguez – været leder af cocaarbejderne, begge kommer fra Cochabamba.

Evo Morales kommunikerede med deltagerne i kongressen fra Cuba, hvor han i disse dage gennemgår en knæoperation:

"Jeg kan fortælle jer, søstre og brødre, at jeg kun midlertidigt er ude af landet ... Jeg er snart tilbage i Bolivia, så vi sammen kan stille op ved valgene og vinde dem, som vi altid har gjort", lød hilsenen fra Morales ifølge det cubanske nyhedsbureau Prensa Latina.

Valgprogram med 2025-mål

Den ekstraordinære kongres besluttede, at valgkampen skal fokusere på den sociale og økonomiske udviklingsplan, som Evo Morales' regering lagde for nogle år siden, kendt som "Fædrelandets Dagsorden 2025". Den oplister 13 målsætninger, hvoraf de otte første er:

 • Udryddelse af fattigdom.
 • Statslige velfærdsydelser så alle "lever godt".
 • Sundhed, uddannelse og kultur til alle.
 • Sikring af Bolivias egen videnskabelige og teknologiske udvikling.
 • Bank- og pengevæsen som er uafhængig af kapitalismen.
 • Selvstændig industriel udvikling.
 • Kontrol med alle landets naturrigdomme.
 • Sikring af miljø og klima (Moder Jord).

Arbejdet med at virkeliggøre denne "Agenda Patriotica 2025" har styrket den økonomiske vækst i Bolivia og bidraget til at forbedre levevilkårene dramatisk i landet de seneste 15 år.

>> LÆS OGSÅ: Bolivia på vej ud af fattigdom

Bolivias forskellige politiske partier har nu tilsammen indstillet 502 kandidater til valget af et nyt nationalt valgråd. Den 18. december skal Deputeretkammeret blandt disse kandidater vælge det nye valgråd. Rådet skal derefter fastsætte en valgdato, som ventes af blive i marts eller senest april 2020, skriver TeleSur.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. dec. 2019 - 07:19   16. dec. 2019 - 12:40

Bolivia

se@arbejderen.dk
Kup i Bolivia
 • Ved præsident- og parlamentsvalget den 20. oktober 2019 vandt den siddende præsident Evo Morales og hans parti MAS – Bevægelsen for Socialisme.
 • Oppositionen anklagede præsidenten for valgfusk og har siden gennemført stadigt mere voldelige protester.
 • Søndag den 10. november gik Morales med til et omvalg, efter at OAS, Organisationen af Amerikanske Stater, udsendte en foreløbig rapport om, at der var foregået valgfusk, men uden at fremlægge dokumentation for anklagerne.
 • Samme dag kort efter pressede militærets ledelse Morales til at gå af.
 • Morales måtte flygte til Mexico.
 • Tirsdag den 12. udråbte Senatets næstformand, den højreorienterede Jeanine Áñez sig som midlertidig præsident.
 • Morales og hans tilhængere fordømmer udråbelsen som ulovlig, fordi Senatets formand ifølge forfatningen skal indsættes som præsident, hvis den siddende er gået af.
 • Flere grupper af landets oprindelige befolkning mobiliserer til protester imod magtovertagelsen.
 • Militæret er kommanderet ud i gaderne.
 • I slutningen af november besluttede MAS's medlemmer af parlamentet, at man støtter planen om nye valg både til posterne som præsident og vicepræsident og til Deputeretkammeret og Senatet. MAS accepterer også, at Evo Morales ikke kan stille op som præsidentkandidat.