28 Jan 2021  

KBH: Overskyet, 1 °C

EU vil stoppe flygtninge fra Libyen

Kritik af EU-aftale

EU vil stoppe flygtninge fra Libyen

Både Amnesty International og Læger Uden Grænser har dokumenteret alvorlige menneskeretskrænkelser i Libyens flygtningelejre. Alligevel vil EU støtte Libyens kystvagt med milliarder, så den kan stoppe flygtninge.

Flygtninge lever under desperate forhold i Libyen uden tilstrækkelig adgang til mad, vand, toilet og bad.
FOTO: UNHCR/Phil Moore
1 af 1

– EU er klar til at ofre tusindvis af såbare mænd, kvinder og børn for at forhindre dem i at nå Europas kyster. EU har brug for et reality check. Libyen er ikke et sikkert sted. I øjeblikket er Libyen ramt af et nedbrud af lov og orden. 

Sådan lyder den skarpe kritik fra Læger Uden Grænsers generaldirektør, Arjan Hehenkamp, ovenpå fredagens EU-topmødet i Malta.

EU's deklaration er endnu et bevis på, at EU-ledernes eneste mål er at bremse flygtningestrømmen. Det handler ikke om at redde liv.
Arjan Hehenkamp, Læger Uden Grænser

Her blev EU-lederne enige om en plan med ti konkrete initiativer, der skal sikre, at den libyske kystvagt overvåger havet ud for Libyen og forhindrer flygtninge i at forlade Libyens flygtningelejre. Det anslås, at der befinder sig mellem 700.000 og en million migranter og flygtninge i det borgerkrigsplagede land.

EU vil blandt andet afsætte 1,5 millarder kroner til udstyr, støtte og uddannelse af den libyske kystvagt. Libyen er, med sine 1770 kilometer lange kystlinje, det afrikanske land med den længste kystlinje mod Middelhavet og EU.

>> LÆS OGSÅ: 5000 flygtninge er druknet

EU vil også øge indsatsen for at forstyrre menneskesmuglernes forretningsmodel gennem operationer udført i samarbejde med Libyen.

Libyen er farligt

EU's samarbejde med Libyen vækker undren hos Læger Uden Grænser.

– EU-rådet undervurderer, hvor farlig situationen i Libyen egentlig er. Dem, vi redder på vores både, fortæller os, at dem, der er tilbage i Libyens flygtningelejre, sulter og bliver chikaneret og misbrugt, siger Arjan Hehenkamp.

– EU's deklaration er endnu et bevis på, at EU-ledernes eneste mål er at bremse flygtningestrømmen. Det handler ikke om at redde liv. Deklarationen giver ingen alternativer til de mennesker, der ikke er i stand til at blive i Libyen, men som heller ikke kan vende hjem. EU påstår, at de vil forbedre forholdene i Libyen for flygtninge og migranter, men det er helt udetaljeret, hvordan det skal foregå.

Læger Uden Grænser arbejder i syv flygtningelejre i Libyens hovedstad Tripoli. Der mangler mad, og voksne lider af underernæring og er udsatte for sygdomme i lejrene, beretter organisationen i en afrapportering om forholdene.

Flygtningene har ikke tilstrækkelig adgang til drikkevand, ofte er der kun mindre end en liter per person om dagen. Og der er også begrænset adgang til toiletter og bad, hvilket resulterer i infektioner og lus og fnat. Læger Uden Grænser behandler hver uge 500 personer infektioner, diarré og urinvejsinfektioner. Langt størstedelen af disse lidelser skyldes forholdene i flygtningelejrene.

Afstumpet

Også Amnesty advarer EU mod at samarbejde med Libyen.

– Forslaget vil fange tusindvis af mennesker i et krigshærget land og udsætte dem for risiko for tortur og mishandling. Denne plan er måske den mest afstumpede indikator på, at EU's ledere vender flygtninge ryggen, siger lederen af Amnesty Internationals europæiske kontor i Bruxelles, Iverna McGowan.

Hun uddyber:

– De mennesker, der bliver opfanget af den libyske kystvagt, vil med stor sandsynlighed blive taget med tilbage til tilbageholdelsescentrene i Libyen. Amnesty International har dokumenteret de inhumane forhold og grove menneskeretskrænkelser som tortur og voldtægt.

Amnesty har flere gange dokumenteret mishandling af flygtninge i Libyen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. feb. 2017 - 11:38   06. feb. 2017 - 16:29

Flygtninge

ml@arbejderen.dk