23 Jul 2018  

KBH: Spredte skyer, 27 °C

EU træder på speederen

Jean-Claude Juncker

EU træder på speederen

EU skal have ny magtfuld præsident og euro i alle EU-lande, mener EU-kommissionens formand Jean-Claude Juncker.

EU-kommissionens formand Jean-Claude Juncker vil have alle lande i EU med i euroen.
FOTO: Christian Hartmann/Reuters/Scanpix
1 af 1

I sin årlige tale om Unionens fremtid fremlagde EU-kommissionens formand Jean-Claude Juncker onsdag et omfattende program for EU frem mod 2025, skriver netstedet euobserver.com.

Det vil gøre EU lettere forståeligt, hvis kun en kaptajn styrer båden.
Jean-Claude Juncker

Han vil have et mere integreret EU, hvor alle medlemslande er med i euroen og i bankunionen. Ni ud af 27 EU-lande står i dag udenfor eurozonen.

Juncker foreslog en fælles EU-økonomi- og finansminister, som på en og samme tid skal være vicepræsident i EU-kommissionen i den belgiske hovedstad Bruxelles.

Han foreslog også at nedlægge den ene af de to EU-præsidentposter, så man samler de to præsidentposter i én. Til slut mente han, at man i fremtiden bør kunne stemme på pan-europæiske lister til valg til EU-parlamentet.

EU-præsidenten gentog sit ønske om et fælles EU-forsvar, mens det skal være muligt at træffe beslutninger om visse skatte- og udenrigspolitiske spørgsmål med kvalificeret flertal i stedet for ved enstemmighed.

I en replik til talen sagde Folkebevægelsen mod EU's repræsentant i EU-parlamentet, Rina Ronja Kari, at Juncker var "arrogant".

– Det er arrogant overfor borgerne og demokratiet. EU-kommissionen har i forvejen for meget magt, sagde hun.

14. sep. 2017 - 09:36   14. sep. 2017 - 16:44

Unionen

ah@arbejderen.dk