23 Feb 2020  

KBH: Overskyet, regn, 4 °C

Et års fængsel for protest mod droner

Krigsmodstand

Et års fængsel for protest mod droner

50 fredsaktivister har brudt et polititilhold om ikke at komme tæt på militærbasen Hancock Field, hvorfra USA's militære droner styres. Nu har den første - Mary Anne Grady-Flores - fået en dom på et års ubetinget fængsel.

Den 10. juli blev sagen mod Mary Anne Grady-Flores afgjort af dommer David Gideon i New York: Et års ubetinget fængsel til den ældre kvinde.
FOTO: Ellen Grady/WNY
1 af 1

Mary Anne Grady-Flores er selv bedstemor og tager sig af sin egen gamle mor. Nu skal hun et år i fængsel, fordi hun har trodset et polititilhold om ikke at nærme sig Hancock Field-basen ved byen Syracuse i staten New York. Herfra opererer USA's militær droner, som kaster bomber over blandt andet Pakistan, Yemen og Somalia. Mary Anne Grady-Flores har i flere år deltaget i demonstrationer ved basen.

I efteråret 2012 blev 50 aktivister arresteret for at aktionere ved basen.

Dommer Gideon gav den dømte den højeste straf inden for strafferammen,

I oktober krævede basens chef oberst Earl Evans, at alle de arresterede fik pålæg om aldrig at komme tæt på basen igen.

"Jeg kræver, at domstolen udsteder en beslyttelsesordre til alle de arresterede og sikrer at de holder sig borte fra Hancock Field", skrev obersten til byretten i Dewitt, der efterkom kravet.

I praksis var den grænse, demonstranterne ikke måtte overskride, midten af en bred asfaltvej, som løber foran basens indgang. 

Denne streg overskred Mary Anne Grady Flores - dog alene med det formål at fotografere en gruppe demonstranter, skriver Ben Kuebrich, som underviser på Syracuse Universitet, i en artikel på netportalen Truth Out.

Den 10. juli blev sagen mod Mary Anne Grady-Flores afgjort af dommer David Gideon i New York: Et års ubetinget fængsel til den ældre kvinde.

Dommer Gideon gav den dømte den højeste straf inden for strafferammen på trods af, at forsvareren og en talsmand for de sociale myndigheder havde appelleret til dommeren om at idømme en betinget dom.

Mary Anne Grady-Flores er med i en fredsgruppe tilknyttet en katolsk arbejderorganisation. 115 medlemmer af organisationen sang i retten mens dommen blev læst op, og lovede bagefter at føre protesterne mod USA's droner videre.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. aug. 2014 - 19:26   03. aug. 2014 - 19:26

Fredsbevægelse

se@arbejderen.dk
Fakta om droner
  • Droner er ubemandede fly, der kan fjernstyres af mennesker på lang afstand. Der findes droner med civile formål, for eksempel overvågning af grænseegne eller miljøfarlige transporter, samt droner, der har militære formål, efterretninger, rekognoscering og angreb.
  • Inden for de seneste år er der sket en stor udvikling i fremstillingen af droner, der kan affyre våben. USA, Israel, Storbritannien, Frankrig og Tyrkiet har brugt droner i væbnede konflikter, og en række andre lande, blandt andet Kina, Rusland og Iran, arbejder med teknologien.
  • I amerikansk krigsførelse er droner brugt både i krigszoner som Irak og Afghanistan, og udenfor krigszoner, blandt andet i Pakistan og Yemen. Det skønnes, at der alene i Pakistan er blevet dræbt omkring 3000 mennesker ved droneangreb. 
  • Den danske regering bakker op om NATO's såkaldte AGS-droneprojekt. Danske skatteydere betaler 540 millioner kroner for at NATO kan købe nye droner, der skal bruges til at indsamle informationer til brug i militære operationer