12 Aug 2020  

KBH: Spredte skyer, 18 °C

Er Frankrig på vej mod en politistat?

Hård kritik af undtagelsestilstand

Er Frankrig på vej mod en politistat?

Franske fagforeninger og politiske organisationer advarer mod, at terrorangrebene i Paris for en uge siden bliver brugt til at indskrænke demokratiske rettigheder.

Med de udvidede beføjelser som følge af undtagelsestilstanden har fransk politi fået så frie hænder, at risikoen for politistatens opståen er blevet virkelig.
FOTO: Benoit Tessier/Scanpix/REUTERS/
1 af 1

Oven på indførelsen af den omfattende undtagelsestilstand i Frankrig er kritikken af haglet ned over præsident Hollandes regering.

Kampen mod terrorisme skal placeres under kontrol af den dømmende magt og bør ikke overlades til statslige embedsmænd eller indenrigsministeren.
SAF, Frankrigs advokatforbund

Både fagforeninger og politiske organisationer advarer mod, at terrorangrebene i Paris for en uge siden bliver undskyldning for at indskrænke en række tilkæmpede rettigheder.

Ingen modmagt

Syndicat de la Magistrature, Frankrigs næststørste fagforening for statsansatte, anerkender behovet for en indsats mod en gentagelse af angrebene i Paris, men frygter også, at undtagelsestilstanden vil ændre karakteren og omfanget af de politimæssige beføjelser i landet:

"De retslige og administrative foranstaltninger, der vil blive truffet, vil kun gøre ondt værre, hvis de afviger fra vores demokratiske principper," skriver fagforeningen i en pressemeddelelse mandag.

>> LÆS OGSÅ: "Demokratiske rettigheder under pres i Frankrig"

Samme budskab lyder fra det franske advokatforbund SAF, som også mener, at Frankrig har pligt til at forsvare sig mod angreb som i forrige weekend.

Men, påpeger SAF, Frankrigs i forvejen omfattende antiterrorlove har ikke forhindret angrebene, og advokatforbundet anser derfor også Hollandes forslag om at udvide undtagelsestilstanden og ændre i den franske forfatning som bekymrende.

"De (Hollandes forslag, red.) tydeliggør tendensen i retning af skabelsen af en politistat uden en effektiv modmagt. Det er en trussel mod de grundlæggende frihedsrettigheder," fastlår SAF på sin hjemmeside og fortsætter:

"Det er derfor, at kampen mod terrorisme skal placeres under kontrol af den dømmende magt og ikke bør overlades til statslige embedsmænd eller indenrigsministeren," understreger advokatforbundet.

I stedet kræver SAF, at enhver begrænsning af frihedsrettighederne kun skal vedrøre alvorligt mistænkte personer, som skal ske ved en dommerkendelse og med ret til at forsvare sig.

Kan splitte arbejderne

Også fra politisk hold lyder kritikken. Den kommunistiske organisation PRCF advarer imod, at Hollande-regeringens tiltag vil blive misbrugt til at bekæmpe politiske modstandere:

"Vil undtagelsestilstanden blive brugt til at bekæmpe terrorisme, eller vil den blive brugt til at stække de individuelle og faglige rettigheder og samtidig splitte arbejderne, der står over for nådesløse angreb fra premiereminister Valls og arbejdsgiverorganisationen MEDEF?", skriver PRCF i en udtalelse om undtagelsestilstanden.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. nov. 2015 - 18:02   24. nov. 2015 - 13:08

Frankrig

ch@arbejderen.dk
Terror i Paris
  • En serie af skud- og bombeangreb har fredag den 13. november 2015 kostet mindst 129 mennesker livet i Frankrigs hovedstad Paris. Over 197 er sårede, flere af dem i kritisk tilstand.
  • Islamisk Stat har taget ansvar for angrebene.
  • Angrebene fandt sted fredag mellem klokken 21.20 og midnat på seks forskellige steder i Paris. Det skete i form af skudangreb mod fire forskellige barer og restaurenter, et skudangreb og efterfølgende gidseltagning på koncertstedet Bataclan og en stribe eksplosioner nær stadionet Stade de France, hvor Frankrigs præsident Francois Hollande overværede en fodboldkamp.
  • Otte gerningsmænd er døde efter nattens angreb, syv af dem efter at have udløst selvmordsbomber.
  • Frankrig er for første gang siden 1961 erklæret i undtagelsestilstand og Francois Hollande har erklæret tre dages landesorg.

>> LÆS MERE PÅ ARBEJDERENS TEMASITE HER