28 May 2020  

KBH: Spredte skyer, 16 °C

Enhedslistens finske venner i regering

Efter valget i april

Enhedslistens finske venner i regering

Venstreforbundet i Finland får to ministerposter i ny regering, der også tæller to nyliberale partier, De Grønne og Socialdemokratiet. Der er udsigt til, at Venstrepartiet kommer til at sluge mange kameler, idet de andre partier vil sælge ud af offentlig ejendom, købe 64 nye kampfly og forsigtigt åbne for medlemskab af NATO.

Venstreforbundets forkvinde Li Andersson (nummer to fra højre) er med i præsentationen af regeringens program. Her fører den socialdemokratiske statsminister Antti Rinne (i midten) dog ordet.
FOTO: Lehtikuva/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

Finland har fået en ny regering.

For første gang i 16 år indtager en socialdemokrat, Antti Rinne, posten som statsminister. Men det bliver som leder af en umage regeringskonstellation, skriver den engelsksprogede nyhedsportal Daily Finland.

Når vi ser på regeringens program, går det i den rigtige retning mod venstre.
Paavo Arhinmäki, Venstreforbundet

Regeringen trådte til i sidste uge og består af fem partier, der mønstrer et flertal på 117 mandater i parlamentet. Koalitionsaftalen er kommet på plads efter uger med intensive forhandlinger mellem partierne.

Regeringen består af Rinnes Socialdemokratiske Parti (SDP), det nyliberale Centerparti, De Grønne, Det Svenske Folkeparti i Finland (SFP) samt Venstreforbundet.

Klima i top

Regeringskoalitionen forpligter sig i sit 190 siders lange program til "et bæredygtigt, socialt, økonomisk og økologisk samfund" med stor vægt på at løse miljø- og klimaproblemerne.

– Vi er fast besluttede på at tackle klimaforandringerne, men det skal gøres på en socialt retfærdig måde, sagde statsminister Antti Rinne i sidste uge på regeringens første pressemøde, rapporterer TV-stationen ABC News.

Regeringen har et mål om, at Finland skal være CO2-neutralt inden 2035. Derfor skal afgiften på brændstof op.

Sælger ud af det offentlige

Den nye regering forpligter sig til at øge de offentlige udgifter med 1,2 milliarder euro. Det betyder flere penge til uddannelse, infrastruktur, sociale ydelser og forsvaret, tilføjer TV-stationen. Blandt andet vil landets fattigste pensionister med en pension under 1000 euro om måneden få 50 euro mere i månedlig ydelse.

Der skal også ansættes flere sygeplejersker.

Regeringen har bebudet højere skat, som skal indbringe 730 millioner euro. Samtidig lufter statsministeren "et muligt salg af offentlige aktiver", tilføjer TV-stationen. Ifølge dagbladet Helsingin Sanomats vil regeringen sælge ud af statens aktiver for to til tre milliarder euro.

>> LÆS OGSÅ: Nordisk arbejdsmarkedsmodel krakelerer i Finland

Planen er angiveligt også at skabe 60.000 nye job, rapporterer finsk TV, YLE. Regeringen har planer om at ændre den udskældte lov om aktivering af arbejdsløse. Endelig vil den nye regering øge den årlige flygtningekvote og lette familiesammenføring af flygtninge.

Der skal i de kommende år ansættes 300 flere politibetjente, lyder det i regeringsprogrammet.

Stadig med i EU

Regeringsgrundlaget understreger, at Finland er medlem af EU, og det "skitserer Finlands aktive deltagelse i udviklingen af den økonomiske og monetære union".

Finland skal overtage EU's formandskab fra Rumænien den 1. juli.

>> LÆS OGSÅ: Kommuner privatiseres a la EU

I forhold til forsvar og sikkerhed i Europa understreger regeringen, at landet "stadig er neutralt" i forhold til konflikten mellem Rusland og USA/EU. Finland er for eksempel ikke medlem af NATO, men landet vil "fortsat deltage i NATO's øvelser som partnerland".

Den nye regering understreger, at Finland i øjeblikket "ikke står over for nogen militær trussel", men at det er "mulighed for senere" at søge NATO-medlemskab.

Regeringen vil inden 2021 stå overfor at købe nye kampfly til landets militær, idet forsvaret skal have en efterfølger til F-18 Hornet-jagerflyene. 

Enhedslistens alliancepartner

Venstreforbundet, der er et erklæret socialistisk venstrefløjsparti, går ind i regeringen trods grundlaget. Partiet blev grundlagt i 1990 af Demokratisk Forbund for Finlands Folk, Demokratisk Forbund af Finske Kvinder og flertallet i det finske kommunistparti SKP.

Det fik 8,2 procent af stemmerne ved valget i april i år og 16 mandater, hvilket er en fremgang på fire mandater. Det er ikke første gang, at Venstreforbundet går i regering. 

Venstreforbundet deltog i en socialdemokratisk ledt regering fra 1995-2003 og i en koalitionsregering fra 2011 til 2014, der blev ledt det konservative Samlingspartiet.

Venstreforbundet indgik i en alliance med venstrepartier i fem andre EU-lande op til EU-parlamentsvalget den 26. maj, blandt andre Vänsterpartiet i Sverige, La France Insoumise (Ukuelige Frankrig), Venstreblokken – Bloco de Esquerda i Portugal, Podemos i Spanien samt Enhedslisten.

Partiet får aktuelt to poster i den nye regering – minister for "sociale ydelser og sundhed" samt undervisningsminister, skriver den europæiske netside transform-network.net, der er et erklæret venstreorienteret politisk netværk for forandring – med afdelinger i flere europæiske lande.

I Danmark er initiativtagerne til Transform!Danmark medlemmer af Enhedslisten.

Venstreforbundet har besluttet at deltage i regeringen efter en urafstemning blandt partiets 11.000 medlemmer. Hele 97,2 procent stemte for.

Nyliberale partier

Men Venstreforbundet kommer i den kommende tid til at samarbejde tæt med nyliberale partier som Centerpartiet og Finlands Svenske Folkeparti, rapporterer den finske TV-station YLE.

Centerpartiet er en del af den nyliberale blok i EU-parlamentet (ALDE) og har deltaget i flere regeringer i Finland siden Anden Verdenskrig, blandt andet var dets afgående leder Juha Sipilä statsminister i den sidste regering. Her kæmpede hans regering forgæves for at indføre en sundhedsreform med behandlingsgaranti, der skulle åbne op for, at flere private udbydere af sundhed kunne komme ind på markedet.

Centerpartiet får fem poster i regeringen som henholdsvis finans-, økonomi-, forsvars-, landbrugs- og videnskab/kultur-minister.

Det Svenske Folkeparti i Finland (SFP) er også et nyliberalt parti, der repræsenterer det svenske mindretals interesser i Finland. Ved valget bevarede partiet sine mandater og besætter justitsministeriet. 

Sejre ved parlamentsvalg

De fem partier fik vidt forskellige valgresultater ved valget den 14. april. Centerpartiet var i regering med andre borgerlige partier, men tabte 18 mandater ved valget i april.

Socialdemokratiet gik seks mandater frem. De Grønne gik fra 15 til 20 mandater og besætter poster som udenrigsminister, indenrigsminister samt miljø- og klimaminister.

Socialdemokraterne tager posterne som arbejdsminister, europaminister, EU-minister, transportminister, socialminister, men besætter også posterne i ministerierne for lokale forhold, statslig ejerskabsstyring, udvikling og udenrigshandel samt ministeriet for familieanliggender.

Problemer skal "udforskes"

Ifølge transform-network.net har alle partierne i regeringen "fået deres vigtigste krav med i regeringsgrundlaget", mens mange uenigheder i fremtiden "skal udforskes". Dog er programmet "klart det mest venstreorienterede i flere årtier".

>> LÆS OGSÅ: Strejkebølge ruller i Finland

Desuden skriver netværket, at Venstreforbundet er gået med i regeringen, fordi "social- og sundhedsvæsenet fortsat vil blive båret af det offentlige, og at privatiseringen af sundhedpleje bliver stoppet. Området får desuden flere penge, lyder det.

Køb af nye kampfly

Ifølge Venstreforbundets hjemmeside Vasemmisto.fi opfylder regeringsprogrammet partiets "nøglekrav".

Partiets gruppeformand i parlamentet, Paavo Arhinmäki, er godt tilfreds.

– Når vi ser på regeringsprogrammet, går det i den rigtige retning mod venstre. I nogle tilfælde med små skridt, andre gange med større spring. Det er i hvert fald næppe gavnligt slet ikke at tage nogen skridt, siger han.

Venstreforbundet vil være skeptiske overfor især regeringens plan om at købe 64 nye kampfly, mener transform-network.net. Også planen om at sælge statsejede aktier i virksomheder for tre milliarder euro vil vække uenighed i regeringen, lyder det.

"Programmet indeholder mange spørgsmål, der skal undersøges, inden de endelige beslutninger bliver truffet (...) "Et meget progressivt regeringsprogram er vedtaget, selv om nogle konflikter lige nu er blevet udskudt", mener transform-network.net.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. jun. 2019 - 08:49   13. jun. 2019 - 10:52

Finland

ah@arbejderen.dk
Ny finsk regering 2019

I juni 2019 fik Finland en ny regering.

Socialdemokratiets leder, Antti Rinne, blev regeringsleder.

Regeringen består af fem partier:

 • Socialdemokratiet (SDP)
 • Centerparti, liberalt
 • De Grønne
 • Det Svenske Folkeparti i Finland (SFP), liberalt. 
 • Venstreforbundet, erklæret socialistisk venstrefløjsparti. Det får ministerposter.

Regeringskoalitionens program omfatter:

 • At Finland skal være CO2-neutralt inden 2035.
 • At hæve afgiften på brændstof.
 • At øge de offentlige udgifter med 1,2 milliarder euro.
 • At hæve pensionen med 50 euro om måneden.
 • At ansætte flere sygeplejersker.
 • At indføre højere skat.
 • At igangsætte et muligt salg af offentlige aktiver.
 • At "sikre Finlands aktive deltagelse i udviklingen af den europæiske økonomiske og monetære union".
 • Fortsat deltage i NATO's øvelser som partnerland.
 • Mulighed for senere at søge NATO-medlemskab.
 • Inden 2021 købe 64 nye kampfly til landets militær.
 • Ændre loven om aktivering af arbejdsløse.
 • Øge den årlige flygtningekvote og lette familiesammenføring af flygtninge.
 • Ansætte 300 flere politibetjente.

Kilder: Helsinki Times, YLE