20 Sep 2020  

KBH: Spredte skyer, dis, 13 °C

En tredjedel overvejer at boykotte parlamentsvalg i Peru

Trætte af korruption og fattigdom

En tredjedel overvejer at boykotte parlamentsvalg i Peru

Ved parlamentsvalget på søndag vil en tredjedel af de registrerede vælgere slet ikke stemme eller overvejer at ødelægge deres stemmeseddel.

Stor frustration i befolkningen over korruption, fattigdom og manglende demokrati.
FOTO: PP/CC 3.0
1 af 1

Søndag er der parlamentsvalg i det sydamerikanske land Peru.

Leden ved korruptionen er stor. Erhvervslivets top har en stærk forbindelse med politikere.
Indira Huilca, Nuevo Peru

Frustrationen i befolkningen over korruption, fattigdom og manglende demokrati giver sig udslag i flere meningsmålinger, der viser, at flere og flere vil afstå fra at stemme.

Korruptionen

Ifølge en meningsmåling fra Ipsos vil en tredjedel af de registrerede vælgere slet ikke stemme eller overvejer at ødelægge deres stemmeseddel.

Frustrationen over korruptionen er stor, rapporterer TV-stationen TeleSur. Afpresning, hvidvask, bestikkelse er blevet hverdag i statsapparatets ledelse.

Peru ligger nummer 101 ud af 176 lande på listen over de lande med mest korruption i verden, skriver Transparency International, der er en international organisation, som undersøger og bekæmper korruption, herunder også politisk korruption.

Perus præsident Martín Vizcarras fra det højreorienterede parti PPK valgte i september sidste år at opløse Kongressen på grund af anklager om korruption blandt flere af de valgte. Faktisk er Vizcarras eneste nulevende peruvianske præsident, der ikke er tiltalt for korruption. Forfatningsdomstolen godkendte efterfølgende opløsningen af Kongressen.

De seneste fem præsidenter er enten i fængsel, under husarrest eller i eksil. Senest blev Vizcarras forgænger, Pedro Pablo Kuczynski, sidste år tvunget til at fratræde sin stilling efter en korruptionsskandale. Vizcarras var i øvrigt Kuczynskis vicepræsident.

Lede ved partier

I dag undersøges en perlerække af landets politikere for korruption. Det inkluderer to tidligere borgmestre i hovedstaden Lima. Desuden forgrener korruptionen sig også ind i retssystemet – tidligere højesteretsdommer i Callao, Walter, er blevet afdækket.

Leden ved korruptionen er så massiv, at meningsmålinger op til søndagens parlamentsvalg afslører, at ingen af de 21 opstillingsberettigede partier står til at få over de 10 procent af stemmerne.

Fujimori-klanen

Det konservative parti Fuerza Popular, der i dag sidder på 73 ud af Kongressens 130 pladser, ledes af Keiko Fujimori. Partiet ser ifølge meningsmålinger ud til at komme i Kongressen, selv om Keiko Fujimori sidste år blev fængslet for netop korruption – hvidvaskning af penge samt for at have modtaget ulovlige bidrag fra det brasilianske byggefirma Odebrecht.

Odebrecht selv har indrømmet at have givet millioner til latinamerikanske politikere i bytte for lukrative kontrakter.

Keiko Fujimori blev løsladt igen i december sidste år efter få måneders fængsel. Hendes far, Alberto Fujimori, var i øvrigt præsident op igennem 1990'erne og var ansvarlig for, at staten gennemførte tvangssterilisation af flere hundrede tusinde bonde- og indianerkvinder.

>> LÆS OGSÅ: Vi er børnene af de bondekvinder, som undgik sterilisation

Han blev idømt 25 års fængsel for brud på menneskerettigheder og korruption og afsoner i øjeblikket i husarrest.

Bestikkelse

Et andet parti, der ser ud til at klare spærregrænsen på fem procent, er det socialdemokratiske APRA-parti. Men korruptionsanklager klæber også til dette parti.

I mange år var partiet ledt af den tidligere præsident Alan García, der i april sidste år begik selvmord efter at være arresteret på mistanke om at have foretaget og modtaget bestikkelse.

Det liberale parti Acción Popular (AP) ser også ud til komme ind i Kongressen. Men partiet er opdelt i to stridende fraktioner, hvoraf den ene støtter Fujimori-tilhængerne, kaldet "fujimoristas", og den anden fraktion, der er bittert imod.

Partiet er ikke ramt af korruptionsskandaler.

Det centrumorienterede borgerlige parti Partido Morado ser også ud til at klare spærregrænsen. Dets leder, Julio Guzmán, er tidligere ansat i den nyliberale Inter-American Development Bank, og partiet står for en nyliberal økonomisk politik.

"Retsforfølg korrupte"

Indira Huilca er en af kandidaterne fra det socialistisk orienterede parti Nuevo Peru, der til kongresvalget opstiller i en alliance med partiet Juntos por Perú. Hun siger, at korruptionen er det vigtigste spørgsmål ved valget.

– Husk på, at korruptionen ikke blot foregår blandt politikere, men i høj grad omfatter erhvervslivets top, der har en stærk forbindelse med politikere, siger hun til netstedet Nodal.

Hun tilføjer, at landet må undergå "bredere strukturelle ændringer" for at komme korruptionen til livs. Og det kræver, at korrupte politikere, erhvervsledere og statsansatte ledere bliver retsforfulgt. Endelig skal Peru have en ny forfatning, mener Indira Huilca.

Nuevo Peru er en udspaltning af det venstreorienterede parti Frente Amplio, Den Brede Front, der fik 13 mandater ved kongresvalget i 2016.

Udbredt fattigdom

Nuevo Peru mener, at også fattigdommen er et hovedtema ved valget søndag.

I 2017 levede 23,90 procent af Perus befolkning for under 5,5 dollars om dagen. Det svarer til 37 kroner. Næsten en fjerdedel af landets børn og unge lever i fattigdom.

Ifølge magasinet NACLA Report har ingen regering – hverken Aejandro Toledo fra 2001-2006 eller Ollanta Humala fra 2011-2016 – gjort noget ved fattigdommen og uligheden.

Magasinet skriver, at landet er en tikkende bombe på grund af fattigdommen og korruptionen.

"Selvom de ikke altid bliver dækket af mainstreammedier, udtrykker de fattigste peruanere utilfredshed med alt fra minedriftsprojekter, forurening, begrænset adgang til sundhed, arbejdsmarkedsreformer, ændringer i skoleplaner, manglende rettigheder for kvinder og korruption", skriver NACLA Report.

Frygt for oprør

I Perus nabolande Chile og Ecuador er der opstået store massebevægelser i kampen mod nyliberalismen indenfor det seneste år.

Af frygt for oprør advarede kommentatoren Juan de la Puente i en artikel i dagbladet La Republica med overskriften "Peru omgivet af flammer" mod dem, der påstår, at Peru ikke er som Chile og Ecuador.

Han udtrykte i den forbindelse pessimisme i forhold til fremgang i økonomien. Tidligere års fremgang i BNP-vækst er væk. Peru er stærkt afhængig af mineraludvinding, der tegner sig for 60 procent af al eksport.

“Billedet af Peru som et fredeligt land omgivet af et kontinent i flammer er vildledende”, skrev han.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. jan. 2020 - 09:27   24. jan. 2020 - 12:02

Peru

ah@arbejderen.dk
Peru
  • Peru ligger i det vestlige Sydamerika ved Stillehavet. 
  • Det er omkranset af Bolivia, Brasilien, Chile, Colombia og Ecuador.
  • Siden 1993 er Perus økonomi i stigende grad blevet afreguleret og privatiseret. Dette har ført til, at overvejende USA-baserede og europæiske virksomheder dominerer markedet. Indenfor telesektoren dominerer spanske virksomheder.

Kilder: Wikipedia og FENTAP