13 Apr 2021  

KBH: Spredte skyer, 3 °C

Ekspert advarer: USA vil ramme Kinas handel med flere sanktioner

Optrappet handelskrig

Ekspert advarer: USA vil ramme Kinas handel med flere sanktioner

USA truer Kina med flere sanktioner, der kan få konsekvenser for Kinas internationale handel. Derfor må Kina forberede sig på at blive afskåret USA's dollarbetalingssystem, mener kinesisk ekspert.

Hvis Trump udelukker Kina fra det internationale betalingssystem, får det konsekvenser for Kinas handel med andre lande.
FOTO: Tom Brenner/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

USA's præsident Donald Trump har for nylig truet med at straffe Kina med flere sanktioner, skriver den kinesiske avis South China Morning Post. Det kan få konsekvenser for Kinas internationale handel.

Internationali-sering af yuan er nødvendig for at løserive sig fra udefrakommende finansielt pres. Hvis vores udenlandske aktiver stod i yuan, ville vi ikke have disse bekymringer.
Fang Xinghai, viceformand for Kinas Værdipapirlovgivnings-kommission

Kina driver primært international handel gennem USA's dollarbetalingssystem, hvilket gør Kina sårbar overfor amerikanske sanktioner, mener Fang Xinghai, viceformand for Kinas Værdipapirlovgivningskommission, en institution underlagt den kinesiske regering.

Donald Trump har siden 2018 ført handelskrig mod Kina – en handelskrig der ifølge det amerikanske netmedie Common Dreams drager paralleller til Den Kolde Krig. 

USA's dollarbetalingssystem, der er understøttet af SWIFT, er verdens mest brugte elektroniske betalingssystem til international handel. Hvis Trump udelukker Kina fra det internationale betalingssystem, får det konsekvenser for Kinas handel med andre lande.

Fang Xinghai minder om, at USA tidligere har afskåret Rusland fra dollarbetalingssystemet, hvilket har "ramt mange russiske firmaer og finansielle institutioner".

– Vi er nødt til at forberede os tidligt, siger Xinghai ifølge netmediet Information Clearing House.

Kinesiske firmaer har tjent over én billion dollars på USA's aktiemarked, men Trumps regering forsøger allerede nu at svække Kinas handel ved at skærpe kontrollen over kinesiske firmaer i USA.

Samtidig spår Fang Xinghai, at værdien af den amerikanske dollar går en usikker fremtid i møde. USA's centralbank tøver nemlig ikke med at trykke store mængder af ekstra dollars for at modstå pandemiens økonomiske konsekvenser. Men det er risikabelt for Kinas aktiver, skriver Berlingske.

Den kinesiske ekspert pointerer, at Kina har aktier til en samlet værdi af over to billioner dollars stående i udlandet, hvoraf størstedelen er købt med dollars. Derudover har USA oparbejdet en gæld til Kina på mere end én billion dollars i form af statsobligationer. Værdien af dollaren har derfor stor betydning for Kinas økonomi.

Derved understreger Fang Xinghai, at Kinas internationale handel ikke bør være afhængig af dollaren. I stedet bør Kina fremme brugen af yuan – landets egen valuta.

– Internationalisering af yuan er nødvendig for at løsrive sig fra udefrakommende finansielt pres. Hvis vores udenlandske aktiver stod i yuan, ville vi ikke have disse bekymringer, siger Xinghai.

I øjeblikket udgør amerikanske dollars over 40 procent af international handel, hvorimod andelen af den kinesiske yuan er under to procent, skriver Information Clearing House.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. jul. 2020 - 08:22   10. jul. 2020 - 08:24

USA/Kina

mbs@arbejderen.dk
USA's handelskrig mod Kina
  • USA har indført straftold på kinesisk import til en værdi af 250 milliarder dollars – halvdelen af den totale amerikanske import fra Kina. 
  • Kina har svaret igen med straftold på amerikanske importvarer. Tolden rammer i første omgang varer for 110 milliarder dollars og ligger på mellem fem og ti procent. 
  • USA har truet med at indføre straftold på hele den kinesiske import på godt 500 milliarder dollars. 
  • Halvdelen af USA's import fra Kina kommer fra amerikanske firmaer, der opererer i Kina.