24 Sep 2020  

KBH: Spredte skyer, 18 °C

Dramatisk fald i tysk industri

Recession på vej?

Dramatisk fald i tysk industri

Tysklands industriproduktion faldt mere end forventet i juni måned. Det understreger faren for recession, siger økonomer.

Den tyske industri forventer et yderligere fald i sin produktion i de næste tre måneder.
FOTO: Pexels/CC 3.0
1 af 1

Industriproduktionen i Tyskland faldt 1,5 procentpoint i juni i forhold til maj. Det er et meget større fald end 0,4 procent, som var forventet, viser tal fra det tyske statistiske agentur, omtalt af nyhedsbureauet Reuters.

Det fortsatte fald i produktionen er skræmmende. Der er fare for en recession.
Alexander Krüger, økonom

I andet kvartal af 2019 faldt den industrielle produktion i Tyskland med 1,8 procentpoint på grund af store tab indenfor produktion af stål, maskiner og biler, oplyser det tyske Økonomiministerium.

>> LÆS OGSÅ: Alvorlig krise i den globale bilindustri

Sammenlignet med juni sidste år er produktionen faldet med 5,2 procent. Det er det største fald siden november 2009, hvor økonomien kollapsede under den internationale finanskrise, skriver dagbladet Die Zeit.

Fyringer

Avisen skriver, at krisen allerede har betydet, at dækproducenten Continental nedlægger tusinder af arbejdspladser, mens selskabet Bosch melder om, at "svingende" efterspørgsel på dieselmotorer kommer til at koste arbejdspladser.

– Det fortsatte fald i produktionen er skræmmende, siger en af finanshuset Bankhaus Lampes økonomer, Alexander Krueger, og tilføjer, at der er fare for, at en recession i industrisektoren kan bryde ud snart – sandsynligvis fordi der ikke er udsigt til, at handelskrigen mellem Kina og USA er forbi.

>> LÆS OGSÅ: Brexit udsat af frygt for recession i eurozonen

Både Kina og USA er nogle af de største tyske handelspartnere.

– Det kraftige fald i den globale industrielle efterspørgsel rammer den tyske økonomi hårdere end forventet, siger DekaBanks cheføkonom Ulrich Kater til Die Zeit.

Den tyske industri forventer et yderligere fald i sin produktion i de næste tre måneder, lyder det fra det tyske erhvervsinstitut Ifo.

Bilindustri hårdt ramt

Industrigiganter som Volkswagen og Daimler, der producerer køretøjer, melder om markante nedgang og vanskeligere tider fremover.  Volkswagen laver for eksempel fem procent færre køretøjer end på samme tidspunkt sidste år, fremgår det af en artikel fra Deutsche Welle.

Her udtaler den tyske ekspert i bilindustri, Ferdinand Dudenhöffer, at hele den globale bilindustri er inde i en stor krise – og det rammer Tyskland med ekstra stor kraft, idet landet er et af verdens ledende bilproducenter.

Industrien er ifølge DW presset på grund af udfordringer med at omlægge bilparken til el-biler.

Recession på vej?

En recession sker, når en periode med økonomisk nedgang kulminerer. Den opstår, når der er sket et fald i et lands reale bruttonationalprodukt i to eller flere følgende kvartaler.

>> LÆS OGSÅ: Uligheden i Tyskland er eksploderet

En alvorlig eller lang recession bliver også kaldt for en økonomisk krise eller depression. Et eksempel herpå er den store depression i årene efter Wall Street-krakket i 1929 i USA. Et andet eksempel er den finansielle krise, som udbrød i 2008.

"Det er blot et spørgsmål om tid, før en alvorlig krise rammer verden", spår en anonym finansmand på børsen i Frankfurt overfor det tyske dagblad junge Welt.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. aug. 2019 - 07:00   14. aug. 2019 - 11:57

Tyskland

ah@arbejderen.dk