09 Jul 2020  

KBH: Spredte skyer, 17 °C

Dominicas regerende parti vandt valget sikkert

Valg i caribisk østat

Dominicas regerende parti vandt valget sikkert

Med 17 ud af 21 pladser i Dominicas parlament blev valget en klar tillidserklæring til den siddende regering. Valgsystemet, som USA og OAS har udtalt sig kritisk om, fungerede, men bliver nu sat til folkelig høring.

Labor-lederen Roosevelt Skerrit har takket vælgerne for støtten og tolker den som udtryk for støtte til den økonomiske politik med bedre offentlig service og tilfredshed med regeringens indsats for at løse befolkningens store problemer, efter at en tropisk orkan i 2017 skabte store ødelæggelser.
FOTO: Prensa Latina
1 af 1

Fredagens parlamentsvalg i østaten Dominica forløb fredeligt trods en række uroligheder i dagene op til valget. Valgresultatet blev en klar sejr til det regerende arbejderparti Labor og dets leder Roosevelt Skerrit, der fortsætter som landets regeringsleder. Han blev premierminister første gang i 2004.

Labor vandt 17 af de 21 pladser, mens oppositionspartiet UWP (United Workers Party) vandt 4 pladser.

Roosevelt Skerrit lover at igangsætte en folkehøring for at finde løsninger på de politiske uenigheder, der skabte uro i landet forud for valgdagen.

Ved det forrige valg i 2014 vandt Labor 15 pladser og UWP 6.

Dominica er en tidligere britisk koloni og har samme valgsystem som i Storbritannien med flertalsvalg i enkeltmandskredse. Det vil sige, at den kandidat, som får flest stemmer i kredsen, vinder mandatet.

Labor vandt således med 59,29 procent af stemmerne de 17 pladser, mens oppositionspartiets 40,71 procent kun gav 4 pladser.

53,66 procent af de godt 74.000 vælgere stemte på valgdagen, og valgobservatører fra nabolande i Caribien samt fra OAS (Organisationen af Amerikanske Stater) har anerkendt forløbet af valget.

Oppositionen anerkender ikke resultatet

Alligevel har lederen af oppositionen afvist at anerkende sit nederlag. UWP's Lennox Linton udtaler ifølge nyhedsstationen Telesur, at han og partiet "ikke anerkender valgresultatet og heller ikke den nye regering".

Labor-lederen Roosevelt Skerrit har takket vælgerne for støtten og tolker den som udtryk for støtte til den økonomiske politik med bedre offentlig service og tilfredshed med regeringens indsats for at løse befolkningens store problemer, efter at en tropisk orkan i 2017 skabte store ødelæggelser, skriver Prensa Latina.

Skerrit lover nu, at regeringen vil arbejde på at forbedre arbejdsmarkedslovene og hæve lønningerne i landet.

Og inden for 100 dage lover han at igangsætte en folkehøring for at finde løsninger på de politiske uenigheder, der skabte uro i landet forud for valgdagen. Premierministeren har også inviteret oppositionen til møde om denne proces.

Forud for valget mobiliserede oppositionen til protester og vejblokader. Lennox Linton krævede, at valget blev udsat, indtil der var gennemført en valgreform, og Linton fik støtte fra USA's ambassadør i landet og fra OAS, hvis generalsekretær Almagro udtalte tvivl, om et valg i Dominica under de nuværende forhold ville være frit og fair.

LÆS OGSÅ: Ministaten Dominica til valg i skyggen af kupfrygt

USA's manøvrer og udmeldingerne fra OAS-lederen udløste frygt for, at et kup var under forberedelse.

Men de 20 valgobservatører udsendt af OAS har straks efter valget udtrykt tilfredshed med forløbet og "lykønsker befolkningen i Dominica med deres fredelige og begejstrede deltagelse i valget". Valgobservatørerne konkluderer, at valget "udtrykker folkets vilje".

Men observatørerne holder på den anden side også liv i oppositionens kritik med en række 'observationer og anbefalinger'. Herunder at der indføres en ny registrering af vælgerne som omfatter udstedelse af vælger-ID med biometriske data. OAS anbefaler også, at Dominicas optælling af stemmer moderniseres og digitaliseres.

ALBA-landene ønsker til lykke

På vegne af ALBA-landene, som Dominica tilhører, har Venezuelas udenrigsminister ønsket Labor-partiet og Roosevelt Skerrit til lykke med valgsejren. Valget udtrykker befolkningens ønske om "fred og demokrati og afviser de opfordringer vold og politisk destabilisering, som kom fra oppositionen", lyder det fra ALBA-kredsen, der også omfatter Cuba og Nicaragua samt flere mindre øer i Caribien.

Udenrigsminister Jorge Arreaza glæder sig over, at vælgerne i Dominica står fast på den politiske linje for national selvbestemmelse og regional integration, skriver Prensa Latina.

Dominica har under premierminister Skerrit stemt og arbejdet imod USA's sanktioner mod Venezuela og stemt imod OAS's kritik af styret i Caracas. Tilsvarende har Skerrit kritiseret kuppet i Bolivia.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. dec. 2019 - 11:53   10. dec. 2019 - 13:55

Dominica

se@arbejderen.dk