25 May 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 15 °C

Det vil de største partier i Sydafrika

Op til dagens valg

Det vil de største partier i Sydafrika

Regeringspartiet ANC fører valgkamp på de seneste 25 års resultater indenfor boligbyggeri, uddannelse og infrastrukturbyggeri. Hovedudfordrerne er et nyliberalt parti samt Economic Freedom Fighters, der kritiserer det manglende opgør med økonomisk apartheid og udbredt korruption.

Valgmøde for ANC i Cape Town i sidste uge.
FOTO: Rodger Bosch/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Når Sydafrika i dag den 8. maj går til både parlaments- og provinsvalg, sker det 25 år efter, at landet havde sit første frie valg efter apartheidstyrets fald, et regime der i mange årtier styrede landet med hård raceadskillelse.

Ja til jordreform uden kompen-sation, men det skal ske på en måde, der fremmer økonomisk udvikling.
ANC's valgmanifest

Valget gælder 400 pladser i parlamentet og endnu flere pladser i provinsrådene.

>> LÆS OGSÅ: ANC står til at vinde valget trods stigende ulighed​

Vokset op med ANC

Den tidligere befrielsesbevægelse Afrikanske Nationalkongres (ANC) har vundet hvert eneste parlamentsvalg siden 1994, og opinionsundersøgelser forudsiger, at den igen vil vinde et flertal i Nationalforsamlingen, som er parlamentets første kammer.

>> LÆS OGSÅ: En fagforeningsleders forræderi

Mange sorte sydafrikanere voksede op sammen med ANC og forbandt befrielsesbevægelsen – siden partiet – med deres drøm om et land fri for raceadskillelse og lige adgang til job og uddannelse, skriver det britiske dagblad Morning Star, men tilføjer, at Sydafrikas præsident og ANC's formand, Cyril Ramaphosa, er under pres.

Ved valget i 2004 fik ANC mere end 69 procent af stemmerne, og ved valget i 2014 fik partiet 62 procent. Men i dag er meningsmålingerne faldende, og ANC's tilslutning svinger mellem 50 og 60 procent, skriver Morning Star.

Korruption

ANC's største udfordrere er oppositionspartierne Democratic Alliance (DA), et borgerligt nyliberalt parti, og Economic Freedom Fighters (EFF), som er et erklæret venstreorienteret parti.

Begge partier kritiserer den udbredte korruption i Sydafrika, både i erhverslivet, staten og ANC-regeringen.

Ifølge Ann Louise Langwadt, der har boet og studeret i landet, er der noget om snakken med hensyn til korruption og såkaldt state capture, det vil sige erhvervslivets overtagelse af statsmagten gennem blandt andet korruption.

– Alle statslige institutioner er ramt af korruption. Det være sig el- og vandforsyning, fly- og togtransport, politi, skattevæsen og andre myndigheder samt medier. Der bliver taget imod bestikkelse på alle niveauer. Og selv om det er de fattigste, der betaler den højeste pris, så lider alle under udfaldet af elektricitet eller dårlig vandkvalitet, siger Ann Louise Langwadt og tilføjer, at en af de mest korrupte er ANC's næstformand Ace Magashule.

>> LÆS OGSÅ: Solomon Lechesa Tsenoli vil udrydde korruption i ANC

– Men heldigvis er der et særligt varmt sted i helvede til de, der stjæler fra de fattige, siger hun.

Ann Louise Langwadt er aktiv i ngo'en Global Aktion, det tidligere Afrika Kontakt. Hun er aktiv i ngo'ens Sydafrikagruppe og kender landet ud og ind. Hun besøgte Sydafrika fem gange i 2018 og har studeret på Cape Town University i årene fra 1991 og nogle år frem. I dag bor hun i København.

Kommunisterne og ANC

Ann Louise Langwadt mener, at Sydafrika de sidste 25 år er blevet et endnu mere økonomisk ulige samfund end under apartheid. De manglende resultater har splittet ANC på kryds og tværs, fortæller hun. 

ANC, der stiller op sammen med kandidater fra Sydafrika Kommunistiske Parti (SACP), taler i sit valgprogram om at "blande markedsøkonomi med offentligt og privat ejerskab".

SACP har vedtaget at stille kandidater op på ANC's liste, selv om mange af partiets græsrødder kritiserer ANC for manglende resultater og nogle af dets ledere for korruption, skriver det sydafrikanske blad The Sowetan. 

Blandt andet arrangerede den faglige landsorganisation COSATU og SACP en generalstrejke i 2017 mod "state capture og korruption". Dengang udtalte medlem af forretningsudvalget i SACP Solomon Lechesa Tsenoli til Arbejderen:

– ANC og regeringen som sådan er ikke korrupte. Men nogle personer fra ANC i regeringen og administrationen har fingrene nede i honningkrukken. Vi skal gøre op med parasitterne, sagde han.

I sidste uge opfordrede SACP's formand Blade Nzimande COSATU's medlemmer og andre arbejdere til at stemme på ANC for at "forsvare landets og arbejderklassens vundne resultater siden 1994".

– Den afgørende valgsejr er vigtig for at bevæge den nationale demokratiske revolution til en anden radikal fase – gennem parlamentariske metoder og regeringsmagt – for at forsvare, fremme og uddybe revolutionen, sagde han ifølge nyhedswebsitet IOL og tilføjede, at en valgsejr til ANC gavner kampen mod korruption.

– Sejren den 8. maj er grundlaget for, at kampen mod korruption og "state capture" intensiveres, både inden for ANC og regeringen selv og i samfundet som helhed, sagde han.

Markedsøkonomi eller statskontrol?

Democratic Alliance (DA) er fuldstændig tilhænger af fri markedsøkonomi, skriver den sydafrikanske netavis The Daily Maverick, der har undersøgt alle tre partiers valgprogrammer.

DA's leder er den sorte Mmusi Maimane. Partiet står til at få omkring 20 procent af stemmerne, og dets vælgere er mestendels hvide, skriver det sydafrikanske dagblad The Daily Sun.

Modsat er Economic Freedom Fighters (EFF) tilhængere af statsligt ejerskab og "afrikansk socialisme". Partiet blev stiftet af ANC's tidligere ungdomsleder Julius Malema i 2013. Partiet står til at få mellem 10 og 14 procent af stemmerne, hvilket er en fordobling i forhold til sidste valg.

ANC nævner i sit valgmanifest ikke nationaliseringer. Det gør EFF, mens DA er absolut imod og kræver endda "nuværende statsdrevne firmaer privatiseret".

"Dette vil medføre en vigtig indsprøjtning af ekspertise. (...) Vi vil for eksempel privatisere South African Airways og afskaffe elforsyningsvæsnet Eskom", lyder det i DA's manifest.

EFF ville nationalisere miner, banker og "andre strategiske sektorer" af økonomien – alle uden kompensation.

Jordreform på vej?

ANC har siden 1994 lovet en jordreform, men omfordelingen af jorden til de fattige sorte er blevet udskudt gang på gang. Nu taler ANC's valgmanifest om at "muliggøre ekspropriation af jord uden kompensation", men tilføjer, at det skal "ske på en måde, der fremmer økonomisk udvikling, landbrugsproduktion og fødevaresikkerhed." 

DA er fuldstændig imod. 

>> LÆS OGSÅ: ANC-regering støtter forslag om landreform i Sydafrika

EFF mener, at jorden skal "omfordeles uden kompensation." 

Mens både ANC og DA ikke kommer med udspil om skat, vil EFF "gøre skatteunddragelse ulovlig og fængsle skattesnydere. Partiet vil også hæve arveafgiften samt hæve selskabsskatten fra 28 til 32 procent. Endelig vil EFF indføre en udbytteskat på 25 procent samt 60 procents skat på "spekulative kapitalstrømme".

Resultater ifølge ANC

ANC's valgmanifest hedder "En folkelig plan for et bedre liv for alle".

I afsnittet om bedre uddannelse skriver ANC, at den gode udvikling skal fortsætte på uddannelsesområdet: Hvor kun 51 procent af alle børn gik i skole i 1994, går 99 procent nu i skole, hedder det.

Desuden har byggeriet af nye boliger gavnet 14 millioner mennesker i samme tidsrum, citerer The Daily Maverick fra valgmanifestet, der også pointerer, at regeringen i de seneste 10 år har brugt 1,2 billioner rand på at bygge broer, veje, og havne samt kloakere. En rand svarer til knap 50 danske øre.

ANC fører valgkamp på sit gode ry som apartheids banemand og de – efter eget udsagn – gode resultater efter 25 år ved magten, som Cyril Ramaphosa sagde til en forsamling i Mamelodi i Johannesburg i denne uge.

– Giv ANC en chance til. I ved, I kan fæstne lid til ANC, citerer Eyewitness News præsidenten for at sige.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. maj. 2019 - 07:31   08. maj. 2019 - 10:29

Sydafrika-valg 2019 - del 2

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk
Valg i Sydafrika 2019

8. maj er der parlaments- og provinsrådsvalg.

Følgende partier har størst chance i meningsmålingerne:

 • African National Congress (ANC). Nuværende mandater: 249.
 • Democratic Alliance (DA). Nuværende mandater: 89
 • Economic Freedom Fighters (EFF). Nuværende mandater: 25
 • Inkatha Freedom Party (IFP). Nuværende mandater: 10

Registrerede vælgere:  25.362.023.

47 partier stiller op, heriblandt:

 • African Transformation Movement
 • Azanian People's Organisation
 • Pan Africanist Congress
 • Socialist Revolutionary Workers Party

Kilder: SABC, Reuters

Ulighed i Sydafrika
 • I 2008 tjente de allerrigeste fem procent af befolkningen 43 procent af Sydafrikas samlede indkomst. 
 • 70 procent af al jord ejes af hvide, selvom 80 procent af befolkningen er sorte.
 • ANC har lovet at distribuere 30 procent af de hvides jord til sorte, men kun seks procent er omfordelt på 20 år.
 • En nylig undersøgelse viste, at 46 procent af befolkningen på 50 millioner lever i fattigdom.
 • Regeringen siger, den har bygget 3,7 millioner huse siden indførelsen af demokrati for 20 år siden, mens omkring 15 millioner mennesker i dag modtager offentlige sociale ydelser i form af pensioner, børnepenge eller arbejdsløshedsunderstøttelse.
 • Selv om millioner har fået adgang til boliger, rent drikkevand og elektricitet, er der en bagside på de flotte tal. Sydafrikas befolkningstal er nemlig også vokset fra anslået 29 millioner i 1994 til i dag 51 millioner indbyggere.

Kilde: BBC, Afrika Kontakt og Leksikon.org

Jorden i Sydafrika

 • 72 procent af al jord tilhører 20.000 hvide landmænd.
 • De hvide udgør blot 8,9 procent (4,6 millioner) af befolkningen på 55 millioner.
 • Det sorte flertal ejer blot otte procent af jorden, selv om de udgør 80 procent af befolkningen.
 • Da ANC dannede regering i 1994-95, var målet, at 30 procent af al jord skulle være på sortes hænder.
 • Nationalforsamlingen i Sydafrika vedtog i februar 2018 et forslag om at opstarte en proces for at ændre forfatningen, så den giver mulighed for ekspropriation af jord uden kompensation.
 • ANC-regeringen mener, at konfiskation af jord uden kompensation kun bør ske, så længe det ikke "underminerer økonomien, landbrugsproduktionen og fødevaresikkerheden".
 • 46 procent af befolkningen på 50 millioner lever i fattigdom.
 • Tre hvide milliardærer ejer lige så meget som halvdelen af befolkningen.

Kilder: Oxfam og Forbes