21 Jan 2021  

KBH: Spredte skyer, 5 °C

Der er ikke brugt nervegas i Douma i Syrien

Ny rapport:

Der er ikke brugt nervegas i Douma i Syrien

Organisationen for forbud mod kemiske våben erklærer, at der ikke er spor af nervegas i Douma – i strid med fortællingen fra USA.

Den amerikanske forsvarsminister James Mattis var ikke i tvivl, da han beordrede krydsermissilerne frem den 13. april. Men nu siger OPCW at der ikke blev brugt nervegas i Douma.
FOTO: Amber I. Smith
1 af 1

I en midlertidig rapport fra OPCW – organisationen for forbud mod kemiske våben – erklærer organisationen, at der ikke er fundet spor efter nervegasser i Douma. 

– Ingen organ-ofosforøse nervegifte blev fundet i prøverne, hedder det i erklæringen. 

Ingen nervegifte blev fundet i prøverne
OPCW

Anklagen om brug af nervegas i Douma den 7. april i år var central for de bombardementer, USA, Frankrig og Storbritannien foretog den 14. april, hvor mere end hundrede krydsermissiler regnede ned over Barzah Research Center udenfor hovedstaden Damaskus, samt to andre steder. 

Den 13. april offentliggjorde USA''s præsident Donald Trump anklagen, hvor det hedder, at " en betragtelig mængde information peger på, at regimet i Syrien brugte klor i bombardementet af Douma, og en vis mængde yderligere information peger på, at regimet også brugte nervegassen sarin."

OPCW har fundet visse rester af klor i området, fremgår det af pressemeddelelsen. Men det er for tidligt at sige, om det er tegn på, at der blev brugt klor som våben, understreger OPCW. 

Syrien har hele tiden afvist anklagerne og har samarbejdet med OPCW's inspektører, der for første gang har været i landet og ikke kun været afhængige af informationer fra oprørerne.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. jul. 2018 - 07:05   13. jul. 2018 - 13:53

Syrien

rj@arbejderen.dk
OPCW

OPCW – Organsiationen for forbud af kemiske våben

  • Oprettet i 1997 som del af den internatioanle konvention mod kemiske våben
  • 193 medlemmer, der dækker 98 procent af jordens befolkning samt kemiske industri. 
  • Afvæbnede i 2014 Syrien for kemiske våben med blandt andet dansk assistance
  • Har i Douma for første gang selv undersøgt et gerningssted for kemiske våben. Tidligere har de været afhængige af andre parter på jorden, og der har ikke været kontrol i alle led af prøvernes vej til laboratoriet. 
  • Har fået Nobels fredspris for sit arbejde