16 Sep 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 15 °C

Delt ultrahøjre søger sammen i EU-parlamentet

Samling til højre

Delt ultrahøjre søger sammen i EU-parlamentet

EU-landenes ekstreme højrepartier, som i dag er fordelt på tre grupper i EU-parlamentet, arbejder for skabelsen af en ny stærk gruppe, som kan blive den største eller næststørste gruppe i det nye parlament.

Lederen af Frankrigs højreparti Rassemblement Nationale, Marine Le Pen, var 18. maj inviteret til Milano, hvor hun talte ved et valgmøde arrangeret af Matteo Salvinis Lega.
FOTO: Alessandro Garofalo/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

EU's ekstreme højrepartier er i dag delt på tre grupper i EU-parlamentet.

Vi arbejder for en ny europæisk drøm. For mange borgere og familier er EU blevet et mareridt.
Matteo Salvinis, Lega

Nu er Italiens vicepremierminister og indenrigsminister Salvini ved at samle det ekstreme højre i en ny gruppe, som ifølge målinger ser ud til at kunne samle over 170 medlemmer og kan dermed ende med at være EU-parlamentets største eller næststørste gruppe.

Omkring ti partier og bevægelser har slået sig sammen op til det forestående EU-parlamentsvalg. Det er Alternative für Deutschland (AfD), Frihedspartiet i Østrig, Partiet for De Sande Finner, Dansk Folkeparti, Det konservative Folkeparti (EKRE) i Estland, det franske National Samling og nøglepersonen Matteo Salvinis eget parti Lega – tidligere Liga Nord.

Desuden er der samtaler med Fidesz Partiet i Ungarn, som ledes af Ungarns regeringsleder Victor Orban, og Spaniens nye højreparti Vox, der er blevet en magtfaktor det seneste år i Spanien. Også højrepartier fra Grækenland, Polen og Kroatien samt Den Flamske Blok og Hollands Frihedsparti er med omkring den nye alliance.

Et fornuftigt Europa

Matteo Salvinis mål er at vinde EU-valget og forandre EU-reglerne. 

– Vi er på vej mod et fornuftigt Europa. Vi arbejder for en ny europæisk drøm. For mange borgere og familier er EU blevet et mareridt, siger Salvini ifølge en artikel på hjemmesiden Siocialismus.de.

Sammenslutningens navn er "Den Europæiske Alliance for Folk og Nationer", og EAPN bliver efter alt at dømme betegnelsen på den nye og magtfulde gruppe i EU-parlamentet. Hvis de kan holde sammen. Partierne går nemlig til EU-parlamentsvalg uden et fælles program.

– Vi deltager ikke i det europæiske valg med et fælles program; projektet er stadig under udformning. Alle fører valgkamp på deres nationale programmer og kæmper for at få så mange stemmer som muligt, siger Jörg Meuthem fra AfD ifølge Frankfurter Allgemeine Sontagszeitung.

Nationalistiske partier

Det, som primært samler partierne og bevægelserne, er modstand mod indvandring i Europa. Så partierne står sammen om beskyttelse af de ydre grænser, indsats imod menneskesmugling og respekt for den nationale identitet.

Omvendt er der betydelige forskelle på partiernes økonomiske og sociale politik. Eksempelvis ønsker AfD at holde statens udgifter i bund, mens Lega med Salvini i spidsen ønsker at bryde med EU's snævre grænser for underskud på staternes budgetter.

Men den organisatoriske opgave med at samle tre nuværende grupper i EU-parlamentet til det nye EAPN kan give gruppen stor magt, hvis den lykkes.

De tre nuværende grupper er:

  • ECR – Gruppen af Konservative og Reformister. Her finder vi blandt andre Dansk Folkeparti, De Sande Finner, Sveriges Demokraterne. Gruppen har 76 medlemmer i dag.
  • EFDD – Gruppen for Frihed og Direkte Demokrati. Blandt medlemspartierne er AfD, og UKIP/Brexit Party og Italiens Fem-stjerne-bevægelse. Gruppen har 41 medlemmer.
  • ENF – Gruppen Nationer og Frihed med 37 medlemmer. Blandt medlemspartierne er Østrigs Frihedsparti, Den Flamske Blok, Marine Le Pens Rassemblement Nationale og Salvinis Lega.

Ifølge netmediet TRTWorld står partierne i de nuværende tre grupper til efter valget at få 173 pladser og kun 7 mindre end ALDE-gruppen (Alliancen af Liberale og Demokrater – som samler kristelige og konservative), som spås til at gå tilbage fra 217 til 180 pladser. ALDE-gruppen er den gruppe, Bendt Bendtsen fra Det Konservative Folkeparti hidtil har siddet i.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. maj. 2019 - 16:22   24. maj. 2019 - 11:58

EU-valg 2019

se@arbejderen.dk