09 Mar 2021  

KBH: Ingen skyer af betydning, -3 °C

De Hvide Hjelmes propaganda er farlig

Svensk læge advarer

De Hvide Hjelmes propaganda er farlig

Redningstjenesten De Hvide Hjelme i Syrien foretager livstruende og farlige indgreb på patienter og optager det på video, som bruges til propaganda, anklager svensk læge.

Lægen Marcello Ferrada de Nol fra Sverige har nærstuderet videoer fra De Hvide Hjelme i Syrien.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Den syriske organisation, De Hvide Hjelme, vækker igen debat. En ny rapport fra Svenske Læger for Menneskerettigheder anklager organisationen for at bringe civiles liv i fare.

Vi anklager ikke De Hvide Hjelme for bevidst at dræbe børn. Måske var de døde på forhånd. Det ved vi ikke. Det er ikke vores sag at dømme.
Marcello Ferrada de Noli

Arbejderen har talt med den svenske læge og professor Marcello Ferrada de Noli, fra Svenske Læger for Menneskerettigheder, da han kortvarigt besøgte København for nylig.

Støtte fra USA og Danmark

De Hvide Hjelme, som får millionstøtte fra både USA og Danmark, betegner sig selv som en uvildig redningstjeneste, der redder civile ud af ruiner efter bombardementer i Syrien.

Gruppen er stiftet af den tidligere britisk lejesoldat, James Le Mesurier. Den har ifølge egne tal 3000 frivillige og hævder at have reddet over 70.000 mennesker, men flere uafhængige journalister som canadieren Eva Bartlett har afsløret, at gruppen har reddet de samme "ofre" ved forskellige lejligheder. En række af organisationens redningsaktioner er blevet filmet og vist på TV.

Marcello Ferrada de Noli og en række læger, heriblandt en børnelæge, har nærstuderet flere af De Hvide Hjelmes videoer fra redningsaktioner i Syrien ud fra en lægefaglig vurdering.

Han er rystet over, hvordan De Hvide Hjelme behandler civile på videoen. Frem for at redde menneskeliv bringer de civiles liv i fare, konkluderer den svenske læge efter at have studeret optagelser af De Hvide Hjelmes redningsaktioner.

Han henviser blandt andet til artikler fra den amerikanske organisation Human Rights Watch (HRW) om et formodet gasangreb i Sarmin i Idlib-provinsen i marts 2015. HRW citerede to anonyme vidner, som ikke havde været til stede. Et af dem var officer i De Hvide Hjelme.

Chockvideo

– Dette fik mig til at se videoerne nærmere igennem. Jeg blev chokeret over, hvad jeg fandt, siger lægen, der tidligere var professor ved Karolinska Instituttet i Sverige.

En af videoerne er dateret 16. marts 2015 fra Sarmin, hvor regeringshæren ifølge De Hvide Hjelme brugte klorgas mod civile.

– Ved gentagne gange at se klippet, er vi nået frem til, at De Hvide Hjelme foretager livstruende og farlige indgreb på patienter, siger lægen.

Videoen, der uploadet af De Hvide Hjelme, viser et lille barn fra Sarmin få en indsprøjtning af en paramediciner fra De Hvide Hjelme. Måske skulle det forestille at være adrenalin.

– Men der kommer ingen væske ud af sprøjten. Barnet får ikke en rigtig injektion. Derudover finder indgrebet sted med stor brutalitet. I sig selv er det livstruende. En af mine kolleger – en overlæge, der arbejder i Sverige – sagde direkte til mig, at "hvis barnet ikke allerede var dødt på forhånd, ville det dø efter dette indgreb", fortæller Marcello Ferrada de Noli.

Bidrager til fortsat krig

Marcello Ferrada de Noli anser De Hvide Hjelme for at være en politisk organisation, der bidrager til fortsat krig i Syrien.

Han kritiserer, at De Hvide Hjelme i 2016 fik den alternative Nobelpris og blev indstillet til den rigtige Nobelpris for til sidst at score en Oscar i Hollywood.

De Hvide Hjelmes video fra Sarmin spillede en stor rolle i debatten om Syrien. USA og dets allierede forsøgte at bruge videoen til få vedtaget en flyveforbudszone over Syrien mod regeringshæren.

Videoen blev vist på den amerikanske tv-station CNN og den britiske tv-station BBC samt for FN's Sikkerhedsråd, og USA's daværende FN-ambassadør, Samantha Powers, argumenterede på mødet for at fjerne styret i Damaskus.

Hun sagde til Sikkerhedsrådet, at hvis der var nogle i salen "uden tårer i øjnene, så ville de få det nu", bemærker lægen.

Misbrug og propaganda

Marcello Ferrada de Noli ser ned i bordet, retter så blikket op.

– Én ting er, at De Hvide Hjelme foretager livstruende og farlige indgreb med patienter. Et andet er, at begivenheden bliver anvendt politisk. Vi må se se det hele i sammenhæng og få den politiske dimension med, understreger Marcello Ferrada de Noli og tilføjer:

– De laver propaganda for politiske formål og ønsker en flyveforbudzone over Syrien. Hver gang regeringshæren i Syrien får skylden for et angreb, stiller gruppen kravet igen og igen. Det skete i marts 2015 i og i april 2017 efter episoden i Khan Sheikhoun med giftgas, siger lægen og tilføjer at der "tegner sig et klart mønster".

– De Hvide Hjelme opererer kun i områder, der er under kontrol af al-Qaeda-grupper eller af andre jihadister, siger Marcello Ferrada de Noli.

Misbruger De Hvide Hjelme døde børn til propagandaformål?

– Vi anklager ikke De Hvide Hjelme for bevidst at dræbe børn. Vi vil ikke beskylde gruppen for med vilje at dræbe. Måske var børnene døde på forhånd. Det ved vi ikke, og det er ikke vores sag at dømme.

– Men videoen er tydeligvis iscenesat. Da De Hvide Hjelme optog filmen, tænkte de måske ikke på, at situationen ville ændre sig, når videoen blev offentliggjort og brugt i propaganda. Men det gjorde den.

Lægen slår ud med armen.

– Det er unfair overfor familierne til de børn, det er blevet misbrugt i en forfærdelig situation i propagandaøjemed. Det er ikke etisk forsvarligt, siger lægen, der er tidligere "research Fellow" ved Harvard Medical School. 

I 2005 udnævnte den svenske regering ham – som alternativt medlem – til at være med i bestyrelsen for den etiske komite for forskning i Uppsala.

Udsat for tortur

Marcello Ferrada de Noli er ifølge eget udsagn "indædt mod krig og for fred." Han har "viet sit liv" til lægekundskaben og kæmpet for at redde liv. Dét bunder direkte i hans egne erfaringer med vold.

I 1970'erne blev han som ung og politisk aktiv universitetslærer arresteret af Chiles fascistiske politi og udsat for fysisk tortur, men flygtede til Sverige.

– Vi læger ønsker ikke krig, men fred. Vi kender konsekvensen af krig, vi må forsøge at være med til at stoppe den – også i Syrien, siger Marcello Ferrada de Noli.

Støtte til Assad?

Er du ikke blevet beskyldt for at vælge side i den syriske konflikt til fordel for Assad eller Rusland, når du angriber De Hvide Hjelme?

– Nej, egentlig ikke, indtil der kom et nyt angreb i det svenske dagblad, Dagens Nyheter (DN) den 21. april, hvor avisen på forsiden fordrejer vores standpunkter, så Svenske Læger for Menneskerettigheder fremstår som leverandører af "pro-russisk propaganda", hvilket er helt ubegrundet.

– Selvom jeg tydeligt sagde til DN under interviewet, at vi alene følger egen linje, uanset om det falder sammen med de forskellige landes positioner, så drejede avisen vores synspunkt. Det samme skete i andre svenske mainstream-medier i dagene efter, ved at de gengav brudstykker fra interviewet, beretter Marcello Ferrada de Noli.

Hverken DN eller de andre aviser har efterfølgende accepteret at bringe Marcello Ferrada de Nolis og SWEDHR's berigtigelse.

– Vi laver ikke propaganda for Assad eller Rusland. Vi fordømmer ting, som vi anser for uetisk. Jo, vi har et politisk mål, men det er til fordel for fred, og til gengæld mod krigerisk sabelraslen, trusler og konfrontation.

– Vi ønsker som læger og medmennesker, at Sverige vender tilbage til dén udenrigspolitik, som statsminister Olof Palme søgte i 1970'erne og 1980'erne. I dag er vi derfor imod, at Sverige nærmer sig NATO og støtter mere krig og oprustning.

Medierne manipulerer

Han anklager de vestlige medier for at lyve om De Hvide Hjelme.

– Der er en massiv medieoffensiv i de vestlige medier. "Fake nyheder" opstår ikke kun, når nogle medier "twister" facts eller opfinder dem, men især når medierne vælger ud og snyder folk og ikke fortæller, hvad der reelt sker, siger lægen, og slår ud med armene.

Han finder det "besynderligt", at medierne ikke har nævnt rapporterne fra Læger for Menneskerettigheder om De Hvide Hjelme.

– Medierne forsøger end ikke at imødegå rapporterne, endsige at diskutere konklusionerne. I stedet har det franske dagblad Le Figaro og svensk SVT angrebet min person. 

Fejler de vestlige medier i dækningen af krigen i Syrien?

– Hvorfor ikke formulere dit spørgsmål i retning af "Hvordan dækker de løgnene om Syrien"? Det ville være et bedre spørgsmål, og tilføjer, at han ikke er "overrasket", men alligevel undrer sig.

– Medierne opfører sig meget, meget mere aggressivt og uetisk, end regeringerne i deres vestlige hjemlande. De er desuden enormt arrogante. Der er ikke noget med flere vinkler på historierne eller at høre modparten.

– De er ligegade med beskyldningerne, de fremkommer med. De reproducerer løse påstande og mangfoldiggør dem. De ødelægger problemfrit alle alternative meninger uden problemer, mener Marcello Ferrada de Noli.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


26. apr. 2017 - 11:39   05. maj. 2017 - 10:43

Syrien

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk
Rød bog: Marcello Ferrada de Noli
 • Formand, Svenske Læger og professorer for Menneskerettigheder (SWEDHR).
 • Født i Chile 1943.
 • Blev anholdt og tortureret af Chiles politi under Augusto Pinochets militærdiktatur i 1970'erne. Flygtede efterfølgende til Sverige.
 • Tidligere forsker ved Karolinska Institut, Sverige.
 • Tidligere research fellow ved Harvard Medical School, USA
 • Professor emeritus for folkesundhed og epidemiologi.
 • I 2005, alternativt bestyrelsesmedlem af Sveriges etiske komite for forskning, Uppsala-regionen, Sverige.
De Hvide Hjelme
 • Beskriver sig selv som civilforsvaret i en række byer, der kontrolleres af den væbnede opposition i Syrien.
 • Stiftet af den tidligere britisk lejesoldat, James Le Mesurier.
 • Støttes af en lang række private organisationer, velgørere og regeringer.
 • USA har doneret 23 millioner dollars til hjælpearbejdet.
 • Den danske regering bevilgede den 1. december 2016 gruppen 20 millioner kroner over de næste tre år.
 • Blev i 2015 og 2016 indstillet til Nobels Fredspris for deres indsats.
 • Fnansieres af organisationen Purpose Inc., som finansmogulen George Soros ejer.

Kilder: Tim Andersson, DR Online, Hanne Nabintu Herland

Krigen i Syrien
 • Siden 2011 har der været væbnet opstand mod styret i Damaskus.
 • Over 250.000 er blevet dræbt.
 • 7,6 millioner syrere er interne flygtninge.
 • 4,8 millioner syrere er flygtet ud af landet. Heraf befinder 2,7 millioner sig i Tyrkiet, godt én million i Libanon og over 600.000 i Jordan.
 • USA, Qatar, Saudi-Arabien og en række vestlige lande har fra krigens start støttet den væbnede opposition.
 • Siden 22. september 2014 har USA og allierede gennemført luftangreb i Syrien mod Islamisk Stat.
 • Luftangrebene sker uden tilladelse fra den syriske regering.
 • Rusland indledte 30. september 2015 bombninger i Syrien mod IS og den væbnede opposition efter invitation fra den syriske regering.
 • Tyrkiet invaderede 24. august 2016 Syrien og begyndte at oprette en "humanitær korridor" ved grænsen.
 • Syriske regeringsstyrker kontrollerer 85 procent af landets befolkede områder.
 • 13.-14. december 2016 opnåede regeringsstyrker støttet af russiske fly og libanesiske allierede en total sejr i Syriens næststørste by, Aleppo.
 • 29. december 2016 blev en våbenhvileaftale fremlagt, foreslået af Rusland, Iran og Tyrkiet.
 • I februar 2017 startede fredsforhandlinger i Astana, Kasakhstan, der efterfulgtes af møder i Genève, Schweiz. 
 • 17. marts 2017 ruller tyrkiske tanks ind i den nordvestlige syriske Idlib-provins.
 • I marts 2019 er det meddelt, at Islamisk Stat kun besidder et mindre område i Syrien.
 • I februar 2020 kæmper jihadistiske grupper og tyrkiske soldater i den nordvestlige Idlib-provins mod syriske regeringsstyrker.

Kilder: CNN, FN, The Guardian, SANA, UNHCR