25 Jun 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 19 °C

Cubas nye grundlov træder i kraft

Folkemagt

Cubas nye grundlov træder i kraft

Cubas nationalforsamling vedtog onsdag den 10. april, at landets nye grundlov træder i kraft fra og med samme dag.

Den 24. februar stemte 6,8 millioner cubanere ja til en ny gundlov. I forgårs, den 10. april, trådte den i kraft efter beslutning i Nationalforsamlingen.
FOTO: Irene Pérez/Cubadebate
1 af 1

Den 24. februar vedtog cubanerne en ny grundlov ved en folkeafstemning. 85 procent af vælgerne deltog i folkeafstemningen, og 87 procent stemte for den nye grundlov. Det svarer til 6.816.169 ja-stemmer.

På et ekstraordinært møde i Nationalforsamlingen blev grundloven sat i kraft fra og med 10. april. Samtidigt vedtog Nationalforsamlingen en tidsplan for vedtagelsen af en række følgelove.

Om senest ni måneder skal der vælges en premierminister – en post, som Cuba ikke tidligere har haft.

Inden for seks måneder skal Nationalforsamlingen vedtage en ny valglov, som blandt andet skal tage højde for, at valgte provinsråd afskaffes og erstattes med koordinerende forsamlinger valgt af kommunerne.

Om senest ni måneder skal der i henhold til den nye grundlovs bestemmelser vælges en premierminister – en post, som Cuba ikke tidligere har haft, og ministrene til landets regering skal vælges.

Reform af retsvæsen

Om senest 18 måneder skal Nationalforsamlingen vedtage de love og retningslinjer, der skal reformere restsvæsen og domstole og sikre de udvidede juridiske rettigheder, som borgerne får med den nye forfatning, beretter magasinet Cubadebate.cu.

>> LÆS OGSÅ: Folkevalgte anbefaler at stemme ja til Cubas nye grundlov

Og endelig skal Nationalforsamlingen i løbet af højest to år gennemføre en lovgivningsproces, herunder en folkelig debat, om en ny familielov.

Denne lov skal blandt andet lægger rammerne for et forslag om at tillade ægteskaber mellem personer af samme køn. Dette spørgsmål udløste stor debat mellem engagerede tilhængere såvel som modstandere, da forslaget til ny grundlov var til folkelig debat i perioden fra juli til november sidste år.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. apr. 2019 - 08:56   12. apr. 2019 - 09:00

Cuba

se@arbejderen.dk
Sådan får Cuba en ny grundlov
  • Cubas nuværende forfatningen er fra 1976.
  • Den blev delvist ændret i 1978, 1992 og i 2002.
  • Nu er et helt nyt udkast til forfatning blevet enstemmigt vedtaget i Nationalforsamlingen.
  • Udkastet var til debat i hele Cuba fra den 13. august og frem til 15. november, og der blev arrangeret over 135.000 debatmøder.
  • Efterfølgende blev alle forslag om ændringer medtaget i arbejdet med at skrive det endelige forslag, som Nationalforsamlingen vedtog den 22. december og sendte til folkeafstemning den 24. februar 2019.
  • Det nye udkast bekræfter, at Cuba fortsat er et socialistisk land og det kommunistiske partis ledende rolle.
  • Udkastet anerkender private ejendomsformer og private virksomheder, men statslig virksomhed vil fortsat være det vigtigste fundament i økonomien.
  • Udkastet slår fast, at gratis sundhed og uddannelse, arbejde og en ordentlig bolig er en rettighed.