24 Nov 2020  

KBH: Overskyet, let regn, 8 °C

Cubas medicin mod corona er efterspurgt

Cuba og corona

Cubas medicin mod corona er efterspurgt

Cuba selv har registreret enkelte coronasmittede. Landets beredskab er i top. 400 cubanske læger er klar til at hjælpe i andre lande, og de kan tage en medicin med, som har hjulpet i Kina.

Cuba har ikke lukket sine grænser, men i lufthavnen bliver alle tilrejsende tjekket. Foreløbigt er der fire smittede i Cuba. Landet producerer en behandlingsmedicin, som har bevist sin effektivitet i Kina.
FOTO: Yamil lage/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Et pust fra en spay ind i munden og en dyb indånding.

Sådan indtager en coronapatient sin medicin, hvis det er den cubanske Interferon Alfa 2B (Humano Recombinante). Det har tusinder af syge gjort i Kina, hvor 84 procent af de coronasyge nu er meldt raske ifølge nyhedsstationen TeleSur.

400 cubanske læger gennemgår lige nu kurser for at blive specialister i håndtering af corona. De første er udsendt til Italien og Latinamerika.

Den cubanske medicin styrker immunforsvaret ved at tilføre de samme molekyler, som kroppen selv begynder at producere, når den udsættes for en virusinfektion.

Kinesiske farmaceuter har på baggrund af erfaringerne fra kampen mod coronaepidemien skrevet en 'guide', hvori man anbefaler at vælge Interferon Alfa 2B som det første i behandlingen af syge.

Medicinen bruges også af ansatte i sundhedsvæsenet, idet den også virker præventivt, skriver det cubanske dagblad Granma.

Enkelte smittede i Cuba

De første tilfælde med corona er sporet i Cuba. Det drejer sig om tre italienske turister, der ankom til Cuba fra Lombardiet i sidste uge smittet med corona, samt en cubaner. De smittede er i isolation og under behandling.

Cubas sundhedsvæsen har taget resolutte skridt for at begrænse spredning. Der gennemføres nationale kampagner for at styrke befolkningens viden og ansvarlighed. Hospitalsvæsenet råder for tiden over 1442 'corona-sengepladser' på 11 hospitaler og 867 isolationssenge på 10 hospitaler.

Den medicin, som blev og bliver brugt i massemålestok i Kina, anvender Cuba også selv til behandling af smittede og syge. Det er ikke en vaccine, men som nævnt et antivirusmedikament, der styrker den syge, forstærker immunsystemet og kroppens evne til at nedkæmpe virusangrebet.

Cubas farmaceutiske industri producerer 22 medikamenter til brug imod corona. Alfa 2B har vist sig at være den medicin, som har hjulpet flest.

De kinesiske sundhedsmyndigheder bruger 30 forskellige medikamenter i deres indsats imod coronaepidemien, herunder også i kombination med naturmedicin, skriver det cubanske nyhedsbureau Prensa Latina.

Der er 15 lande i Latinamerika, Europa, Asien og Afrika, som foreløbig har vist interesse for at få adgang til Cubas Alfa 2B.

Det oplyser direktør Eulogio Pimentel Vázquez fra det bioteknologiske center CIGB i Cuba, der har udviklet medicinen. I Centralamerika bruges medicinen allerede, blandt andet i Guatemala.

Cubas læger rejser ud

Cuba bidrager desuden med læger til indsatsen mod coronapandemien. 400 læger gennemgår lige nu kurser for at blive specialister i håndtering af corona.

De første er udsendt til Italien, hvortil de ankom samtidig med et hold kinesiske læger, der vil bidrage med deres viden på baggrund af indsatsen mod corona i Kina, skriver nyhedsstationen TeleSur.

Mandag den 16. marts sendte Cuba tre læger og 12 sygeplejersker til den lille caribiske ø-stat Saint Vincent & Grenadinerne, hvor de skal bistå landets sundhedsvæsen med at imødegå en coronaepidemi. De cubanske læger i Venezuela er også del af coronaberedskabet dér.

Fredag erklærede præsident Nicolas Maduro Venezuela i alarmtilstand og takkede for leverancer af Interferon Alfa 2B. Han takkede også Verdenssundhedsorganisationen WHO for at levere sæt til test af corona, idet USA's sanktioner og handelsblokade mod Venezuela forhindrer, at Venezuela kan købe ind på det internationale marked.

Stor produktion af Alfa 2B

Interferon Alfa 2B produceres i Cuba af virksomheden BioCubaFarma, der ifølge Prensa Latina fremstiller over 300 medicinske produkter.

Mange af produkterne produceres under store vanskeligheder, fordi USA's blokade mod Cuba gør det vanskeligt at skaffe råvarer til produktionen.

I Cuba kører produktionen af Interferon Alfa 2B imidlertid i højeste gear. Interferon Alfa 2B produceres også på en stor fabrik i Kina, som drives af Cuba og Kina i fællesskab.

Fabrikken Changchun Heber Biological Technology i byen Jilin i Kina har blandt andet produceret Alfa 2B i flere år. Medicinen blev også brugt under SARS-epidemien i 2002 og under MERS i 2012, skriver TeleSur.

>> LÆS OGSÅ: Cubansk medicin bruges mod coronavirus i Kina

Direktør Eulogio Pimentel Vázquez fra forskningscenteret CICG oplyser til Prensa Latina, at det nuværende lager af Alfa 2B rækker til behandlingsbehovet i Kina og til ethvert tænkeligt behov i Cuba i de kommende tre til seks måneder. Vazquez tilføjer, at man er klar til at levere medicinen, også til andre lande der efterspørger den.

Det er den statslige virksomhed BioCubaFarma, der producerer Interferon Alfa 2B, og virksomhedens direktør Eduardo Martínez Diaz bekræfter, at man har kapacitet til at forsyne både Cubas og andre landes sundhedsvæsen.

– Lige nu modtager vi henvendelser fra en lang række lande, og vi svarer positivt på dem, fordi vi har tilstrækkelig kapacitet og bringer ikke dækningen af landets eget behov i fare, siger Martínez Diaz ifølge TeleSur.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. mar. 2020 - 07:36   19. mar. 2020 - 11:35

Corona

se@arbejderen.dk
Om interferon
 • Interferon er et signalprotein, der får naboceller til at producere antistoffer, når en virus trænger ind.
 • Det er ikke grundlæggende opfundet af Cuba.
 • Den type interferon som Cuba producerer, og som har vist sig effektiv i behandlingen af COVID-19-patienter, har betegnelsen Interferon Alfa 2B (Humano Recombinante). 
 • Cuba producerer 22 medikamenter, der anvendes imod corona-epidemien, en række af disse medikamenter er interferoner.
 • Wikipedia oplyser, at det er den ungarsk-fødte Charles Weissmann, som i 1980'erne ved universitetet i Zürich fandt og udviklede interferon først.
 • Forskeren og historikeren Helen Yaffe fra Universitetet i Glassgow skriver, at interferons egenskaber først blev opdaget i 1957 af Jan Lindenmann og Aleck Isaacs i London.
 • Det var den amerikanske forsker Randolph Clark Lee, som i 1970'erne præsenterede cubanske videnskabsfolk for interferon, og det var den finske professor Kari Cantell, der i 1981 tog imod seks cubanske videnskabsfolk på sit laboratorium, som hjalp Cuba med at få gang i forskning og produktion af interferon til brug i medicin til mennesker.

Kilder: Artikel i magasinet Counterpunch & Wikimedia & prospecbio.com

Få læs artiklen op

Cubas coronaberedskab
 • Der er frem til 15. marts identificeret fire coronasmittede i Cuba, tre italienere og én cubaner. De er alle isolerede og i behandling.
 • Cubas sundhedsmyndigheder har sat hele landet i beredskab. Kvindeorganisationen FMC og kvartersorganisationen CDR organiserer det lokal beredskab og indsatsen.
 • Der produceres og distribueres store mængder rengørings- og desinfektionsmidler til befolkningen.
 • En række store kulturelle begivenheder er aflyst.
 • Alle tilrejsende tjekkes ved ankomst til Cubas lufthavne.
 • Der er indrettet 1442 'corona-senge' på 11 hospitaler og 867 isolationssenge på 10 hospitaler.
 • Cuba producerer 22 medikamenter til behandlingen af coronasmittede. Den mest anvendte er Interferon Alfa 2B (Humano Recombinante).
 • Cuba er blant de lande i verden, som har klaret corona bedst. Pr. 12.oktober har Cuba 123 døde. Det er kun 11 pr. million indbyggere. (Kilde: WHO).