02 Jul 2020  

KBH: Spredte skyer, 18 °C

Cubansk kræftmedicin testes nu i USA

Kamp mod lungekræft

Cubansk kræftmedicin testes nu i USA

Cuba har udviklet en skelsættende behandling af lungekræft. Den forlænger livet og har ikke alvorlige bivirkninger som strålebehandling og kemoterapi.

Cimavax-medicinen mod lungekræft sprøjtes ind. Efter en intensiv startbehandling skal den følges op med månedlige indsprøjtninger.
FOTO: Yander Zamora/OnCuba
1 af 1

I denne måned starter der kliniske forsøg i USA med Cubas medicin mod lungekræft. Roswell Park Cancer Institute er netop begyndt at give Cimavax til 90 patienter i New York med lungekræft.

Denne medicin er blandt de første cubanske produktet, som i fremtiden kan blive markedsført i USA på trods af blokaden. 

Patienter fra USA finder individuelt til Cuba allerede for at blive behandlet.

Cubas forskere har arbejdet med at udvikle medicinen i 25 år, og siden 2011 har der været forbindelser mellem forskningsenteret CIM i Havanna og Roswell Park Cancer Institute i USA. I oktober sidste år fik instituttet tilladelse fra de amerikanske myndigheder (DEA), og nu går de første forsøg på patienter i USA i gang.

Den cubanske medicin er en livsforlængende behandling, som været brugt i flere år. Omkring 1000 cubanske patienter er blevet behandlet med den efter at have fået konstateret lungekræft. Dertil er yderligere cirka 4000 patienter i Peru, Paraguay, Colombia og Bosnien-Hercegovina behandlet med medicinen, skriver magasinet OnCuba.

Patienter under 60 år har ifølge foreløbige opgørelser i gennemsnit forlænget deres levetid med 11,57 måneder som følge af behandlingen.

Forskningschefen ved Roswell Park Cancer Institute påpeger, at Cimavax fungerer meget simpelt, og at den er resultatet af en enestående innovationsproces.

– Der er tale om en meget spændende behandlingsmetode, som er anderledes end vores igangværende behandlinger, siger doktor Kelvin Lee. Mens de fleste typer kræftmedicin angriber kræftcellerne direkte, så arbejder Cimavax på den måde, at den retter sig mod den næring – kendt som EGF – som kræften vokser af. EGF fjernes og kræften dør, forklarer Kelvin Lee til det amerikanske magasin CubaTrade.

En forretning i sigte

Og der er gang i forberedelsen af en forretning. Roswell Parks strategichef Thomas Schwaab har været i Havanna, hvor han har underskrevet en aftale om fælles produktion og salg; en såkaldt joint-venture.

Samtidigt med at vaccinen testes i New York, indledes her i april måned arbejdet med at bygge produktionsanlæg i Cuba. Det bliver i den nyligt anlagte industripark Mariel vest for Havanna, skriver OnCuba.

Og der er et stort marked for medicin til behandling af patienter med kræft – ikke mindst lungekræft. 

Mange lider af sygdommen

FN's sundhedsorganisation WHO har beregnet, at 8,8 millioner mennesker døde af kræft i 2015. Det er den største dræber efter hjerte-kar sygdomme. Lungekræft alene tegnede sig for 1,19 millioner. 

I Cuba dør der årligt 215 for hver 100.000 indbyggere på grund af denne sygdom. I USA er antallet 171 for hver 100.000 indbyggere.

Enkelte patienter fra USA finder individuelt til Cuba allerede i dag for at blive behandlet.

Det gælder gynækologen Zuby Malik, som i november sidste år rejste til Havanna for at blive behandlet, selvom det var kriminelt og i strid med loven om blokade mod Cuba. Avisen New York Times har skrevet om Malik, der beretter, at behandlingen medførte, at hun bedre kunne trække vejret og fik mere energi.

Specialisterne på Roswell Park noterer, at den cubanske medicin har lang færre bivirkninger en traditionel strålebehandling og kemoterapi.

I sidste uge fortalte BBC om Judy Ingels, som sammen med sin ægtemand Bill og datteren Cindy er rejst fra USA til Cuba, hvor hun bliver behandlet med Cimavax samtidigt med, at hun kan holde ferie med familien. Behandling, rejse og ophold koster familien Ingels lidt over 15.000 dollars, svarende til godt 100.000 kroner.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


26. apr. 2017 - 08:25   19. maj. 2017 - 15:40

Cuba

se@arbejderen.dk