18 Sep 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 12 °C

Cuba, Venezuela, Nicaragua og Bolivia styrker bånd

ALBA-topmøde samlet

Cuba, Venezuela, Nicaragua og Bolivia styrker bånd

Cubas præsident Miguel Díaz-Canel lagde i sin tale på ALBA-topmødet for latinamerikansk samarbejde stor vægt på at optrappe kampen mod USA-imperialismens aggressive angreb på Nicaragua og Venezuela.

Cubas præsident Miguel Diaz-Canel (til højre) taler her med den venezuelanske præsident Nicolas Maduro på ALBA-topmødet.
1 af 1

I weekenden afholdt Cuba, Venezuela, Nicaragua, Bolivia og en række caribiske østater økonomisk topmøde i Havana for den bolivariske alliance ALBA og besluttede at styrke båndene mellem sig.

Vi må konfrontere imperialismens splittende og aggressive strategi.
Miguel Díaz-Canel, præsident Cuba.

På mødet foreslog Venezuelas præsident Nicolas Maduro at indføre valutaen "petro" som monetært system for ALBA og det regionale energisamarbejde Petrocaribe for at afskaffe dollaren som handelsvaluta.

>> LÆS OGSÅ: Venstrekræfter – fra fremgang til defensiv

Cubas præsident Miguel Díaz-Canel lagde i sin tale vægt på at optrappe kampen mod USA-imperialismen, som i de seneste år har hjulpet højrefløjen med at genvinde den parlamentariske magt i latinamerikanske lande som Brasilien og Honduras.

– Vi må konfrontere imperialismens splittende strategi og hele dens aggressivitet, som er rettet imod vores mest værdsatte værdier. Den forstyrrer den solidaritet, der kendetegner os, og den tolererer ikke social retfærdighed, sagde han i følge nyhedsbureauet Prensalatina.

Han tilføjede, at det er nødvendigt at konstruere en så bred front som muligt for at for at imødegå disse udfordringer fra imperialismen.

>> LÆS OGSÅ: Tankerne bag Latinamerikas enhed fylder 200 år

Præsidenten udtrykte især solidaritet med Venezuela og Nicaragua og understregede, at "ALBA er en uoverstigelig bastion mod de reaktionære kræfters forsøg på at isolere disse to lande". 

Med på mødet deltog præsidenterne for Nicaragua og Bolivia, Daniel Ortega og Evo Morales. Men også repræsentanter for Ecuador, Dominica, Antigua og Barbuda samt St. Vincent og Grenadinerne.

Også repræsentanter for St. Lucia, Grenada og Saint Kitts and Nevis deltog på mødet i Havana.

I august meddelte Ecuador, at det træder ud af ALBA. Honduras meldte sig ind i ALBA i 2008, men ud igen i 2010 efter et USA-støttet statskup.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. dec. 2018 - 08:42   06. mar. 2019 - 22:45

ALBA

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk
ALBA-landene
  • ALBA omfatter syv lande: Venezuela, Cuba, Nicaragúa, Dominica, Antigua og Barbuda, St. Kits&Nevis samt St. Vincent og Grenadinerne.
  • Flere andre lande deltager i dele af ALBA-samarbejdet.
  • ALBA-samarbejdet gør op med nyliberalisme og konkurrence og bygger i stedet på et grundlag om samarbejde, solidaritet og gensidig fordel samt komplementaritet, hvor landene bidrager med det, man råder over og producerer, mens man modtager varer, som det pågældende land har behov for.
  • ALBA-blev startet i december 2004 med en aftale mellem Venezuela og Cuba.
  • Lande som Bolivia, Ecuador og Honduras har også været med i ALBA, men har forladt samarbejdet, efter at højreorienterede og nyliberale regeringer er kommet til magten.