21 Oct 2020  

KBH: Overskyet, dis, 12 °C

Cuba når en ny fase i kampen mod corona

Corona i Cuba

Cuba når en ny fase i kampen mod corona

Corona kom oprindelig til Cuba fra udlandet, men 14 dage efter at Cuba lukkede grænserne er alle nye tilfælde smitte fra cubaner til cubaner. Det giver en ny situation og nye forholdsregler i østaten.

Cubas skoler har været lukkede siden den 24. marts. Nu foregår undervisningen i hjemmene.
FOTO: Alexandre Meneghini/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Skærtorsdag oplyste de cubanske myndigheder, at der er 457 smittede og dødstallet er på 12. 27 personer er meldt raske efter at have været smittede og syge.

 Det eneste vi lige nu kan vaccinere os med er disciplinen, samarbejdet og solidariteten.
Miguel Diaz-Canel, præsident

Cuba har i tre uger gennemført et meget omfattede tjek af befolkningens helbredstilstand. Sundhedsvæsenet har bogstavelig talt organiseret besøg i alle hjem for at oplyse borgerne om epidemien, orientere om forholdsregler for at forhindre smittespredning samt registrere eventuelle personer med symptomer

Under disse forholdsregler er samfundet kørt videre med næsten normal produktion – undtagen i turistsektoren. Men med forbud mod store forsamlinger og med lukkede grænser. Skolerne var åbne frem til 23. marts, men er nu lukket i hvert fald en måned.

Ny fase i indsatsen

Den 7. april proklamerede de cubanske myndigheder starten på en ny fase i indsatsen mod corona.

Myndighederne fastslår, at der nu er tale om lokal smittespredning. Corona kom oprindelig til Cuba i starten af marts med turister fra Italien og cubanere, der vendte hjem efter udlandsrejser. Men 14 dage efter at Cuba lukkede grænserne, er alle nye tilfælde smitte fra cubaner til cubaner. Derfor iværksættes der nu en række karantænebestemmelser, som skal stoppe den lokale smittespredning.

Antallet af personer i offentlige transportmidler begrænses, restauranter lukker for salg af øl og spiritus. De arbejdspladser, som ikke udfører akut vigtig produktion, lukkes, og arbejderne sendes hjem.

En tidligere gældende appel til alle om at blive hjemme og kun gå ud, når det er nødendigt, skærpes, samtidig med, at myndighederne opfordrer til øget hjælpsomhed over for ældre og svage borgere i nabolaget eller opgangen.

Cubas præsident Miguel Diaz-Canel er på tv sammen med andre myndighedspersoner hver dag.

Tirsdag appellerede han indtrængende til at styrke disciplinen og overholdelsen af de anbefalinger, som myndighederne har udstukket om at blive hjemme, holde afstand, bruge ansigtsmaske mv.

– Jeg ved, at mange mennesker sætter deres lid til, at vi hurtigt finder en vaccine, og at det løser problemerne, sagde præsidenten. Men det eneste vi lige nu kan vaccinere os med er disciplinen, samarbejdet og solidariteten, tilføjede Diaz-Canel ifølge dagbladet Granma.

Der informeres og debatteres på sociale medier i Cuba, og nogle opslag viser, at ikke alle respekterer myndighedernes anvisninger: 

Danais fra bydelen La Lisa i Havanna skriver således: "Jeg er meget bekymret for situationen... her i La Lisa opfører folk sig som om intet er hændt. Køerne er lange, og i Marianao, hvor mine forældre bor, står mennesker tæt på pladserne. Jeg ber' bare om, at man tager sig sammen, så vi undgår at hele landet kommer i karantæne", kan man læse på hjemmesiden cubadebate.cu.

Områder i karantæne

De lokaliteter, hvor der konstateres smittede personer, sættes i karantæne. Det kan både være en boligblok, en bydel eller et større område. Her er færdsel ind og ud af det pågældende område forbudt.

Ligesom grænserne er lukkede, så er der kontrol med trafikken mellem Cubas 15 provinser, hvoraf flere stadig ikke har nogen tilfælde af smittede.

Cubas såkaldte masseorganisationer – fagbevægelsen, kvindeorganisationen og komitéerne til forsvar for revolutionen – deltager i indsatsen mod epidemien. Landets lægestuderende har i flere uger deltaget i opsporingen af smittede. Mens familielæger arbejder lokalt, er hospitalerne gjort klar til at modtage syge og behandle dem i isolation. 

International bistand

Men uanset den betydelige belastning af Cubas sundhedsvæsen, så har Cuba besluttet at udvide sin sundhedsbistand til andre lande her under coronapandemien.

Cuba har titusinder af læger og sygeplejersker udsendt til lande i Latinamerika, Afrika og Asien.

Under den aktuelle coronapandemi har Cuba udsendt over 500 læger og sygeplejersker til omkring 15 lande. Således arbejder 52 læger og sygeplejersker i Italien, mens mindre hold er udsendt til Andorra, Nicaragua, Jamaica, Saint Vincent og Grenadinerne, Belize, Angola og andre lande.

Ud over læger og sygeplejersker kan Cuba også bidrage med en medicin til behandling af syge med corona. Medicinen Interferon Alfa 2B (Humano Recombinante), som er udviklet i Cuba og anvendes på cubanske hospitaler, var blandt de primære medikamenter, da epidemien toppede i Kina. Nu efterspørges medicinen af flere lande.

>> LÆS OGSÅ: Cubas medicin mod corona er efterspurgt

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


09. apr. 2020 - 18:36   10. apr. 2020 - 11:43

Udland

se@arbejderen.dk
Cuba hjælper verden – danskere støtter Cuba

Under overskriften "kroner mod corona" formidler Dansk-Cubansk Forening støtte fra danskere til Cuba. På bare en uge er der kommet over 50.000 kroner ind.

Målet er at sende 61.000 kroner i løbet af en måned.... frem til 4. maj.

Cubas revolution rundede 61 år den 1. januar – derfor det skæve men symbolske måltal på 61.000, forklarer foreningen.

Dansk-Cubansk Forening tager imod beløb på MobilePay 52 908 og på bankkonto: Reg.nr. 1551, Kontonr. 7153015.

Skriv "kroner mod corona" og oplys dit navn. Foreningen offentliggør navnene på alle, som sender et støttebeløb (men uden beløbsangivelse)... medmindre man ber om at være anonym.

Foreningen lover løbende at fortælle om støtteprojektet og Cubas indsats mod corona-epidemien på sin hjemmeside og på Facebook, hvor der er oprettet en 'Begivenhed': Cuba hjælper verden - vi støtter Cuba.