22 Jul 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 15 °C

Cuba forbereder sig på Irmas ankomst

Caribien ramt af orkan

Cuba forbereder sig på Irmas ankomst

Otte af Cubas 15 provinser er sat i alarmtilstand. Indbyggerne i byen Baracoa er ved at blive evakueret af frygt for total oversvømmelse.

Irma beskrives som den værste orkan i denne del af Atlanten i 100 år, og blandt de 10 værste i verden nogensinde.
FOTO: NASA/Reuters/Scanpix
1 af 1

Små østater i Caribien som Antigua og Barbuda, San Martin og Puerto Rico er nærmest smadret af orkanen Irma, der beskrives som den hårdeste nogensinde i regionen.

Alle lande på Irmas kalkulerede rute forbereder sig, herunder Cuba, som forudser, at cirka halvdelen af øen vil blive hårdt ramt.

Da Matthew sidste år ramte regionen, var der mellem 500 og 1000 døde i Haiti, 34 i USA men ingen dødsofre i Cuba.

Indbyggerne i byen Baracoa er ved at blive evakueret af frygt for total oversvømmelse. Det er kun et år siden, samme by blev meget hårdt ramt af orkanen Matthew.

Cubas centre for evakuering og nødhjælp er ved at blive forsynet med vand, mad, medicin og tæpper, og en række turistområder får særlig opmærksomhed. Således skal 6400 turister på den lavtliggende øgruppe Jardines del Rey flyttes til sikre områder, skriver Prensa Latina.

Det halve Cuba

Otte af Cubas 15 provinser er sat i alarmtilstand. Det gælder Guantanamo med byen Baracoa med 80.000 indbyggere, Santiago de Cuba, Granma, Holguin, Las Tunas, Camaguey, Ciego de Avila og Santa Clara. Resten er i forhøjet beredskab.

Myndighederne i Cuba har primært fokus på at undgå tab af menneskeliv, men også husdyr flyttes i tusindvis fra udsatte områder. Lagre med fødevarer, sukker, byggematerialer, brændstof og andet sikres.

Vindmølleparter og anlæg med solceller bliver sikret, oplyser civilforsvaret til Prensa Latina.

Liv i fare

Mens de tropiske orkaner ofte koster mange menneskeliv, der hvor de rammer – som det senest er set med Harvey i USA, så har Cubas høje beredskab oftest været i stand til at holde dødstallet meget lavt. 

Da Matthew sidste år ramte regionen, var der mellem 500 og 1000 døde i Haiti, 34 i USA men ingen dødsofre i Cuba.

Den spanske avis Publico skriver, at Cuba siden år 2000 er blevet ramt af 15 tropiske orkaner, og at det samlede dødstal er på 40.

07. sep. 2017 - 10:07   07. sep. 2017 - 16:09

Cuba

se@arbejderen.dk