26 Jun 2019  

KBH: Let skyet, 28 °C

Chilensk borgmester har ændret hverdagen for fattige

Kommunist med succes

Chilensk borgmester har ændret hverdagen for fattige

Seks kommuner i Chile har en kommunistisk borgmester. Daniel Jadue er borgmester i hovedstadskommunen Recoleta på sjette år. Og der er sket store forandringer.

Daniel Jadue har i god kontakt med sine tilhørere – også øjenkontakt, men det er gennem et par ret stærke briller.
FOTO: Sven-Erik Simonsen
1 af 1

Ved det seneste valg i 2016 fik kommunisten Daniel Jadue 56 procent af stemmerne. Med denne solide opbakning kunne han fortsætte som borgmester i Recoleta, der er en kommune i Chiles hovedstadsregion omkring Santiago de Chile. I 2012 blev han valgt med 41 procent af stemmerne.

Det handler om at løse befolkningens konkrete problemer og derigennem vinde deres tillid og aktive deltagelse.

– Der sker hurtige forandringer i Chile. For tiden har højrefløjen magten, men de har intet svar på de problemer, som befolkningen står med. Det eneste, højrefløjen og socialdemokraterne tilbyder, er en nyliberal politik, der alene tilgodeser kapitalen og virksomhederne, indleder Daniel Jadue, da Arbejderen møder ham ved et arrangement i Casa Latinoamericana i Valby.

Her lytter 50 herboende latinamerikanere og et par håndfulde 'etniske danskere' interesseret til, hvad den energiske borgmester har at fortælle. For på en eller anden måde har han og Chiles Kommunistiske Parti fundet nogle svar på kommunalpolitik, der giver resultater.

På mødet går han lige til biddet, som han vist også gør det hjemme i Recoleta. Det handler om at løse befolkningens konkrete problemer og derigennem vinde deres tillid og aktive engagement og deltagelse.

Folkeapotek og folkeoptiker

Medicin var alt for dyr, fordi tre farmaceutiske kæder havde monopol på produktion og salg af medicin. Den 15. oktober 2015 åbnede borgmester Jadue et 'Folkeapotek' i kommunen med billig medicin.

Briller var så dyre, at de fleste fattige ikke havde råd til at anskaffe sig briller, som kunne afhjælpe ganske banal alderdomsbetinget langsynethed eller andet. Nu er der en 'folkeoptiker' i kommunen, og tusindvis af mennesker kan få løst deres syns- og øjenproblemer.

På et år er der solgt over 15.000 par briller til kommunens 162.000 indbyggere.

Daniel Jadue fortæller, at der i dag er omkring 30 kooperativer, som driver produktion eller tilbyder service til kommunens borgere. Samt folkebibliotek, juridisk rådgivning og børneklubber søndag eftermiddag.

Seneste initiativ er på boligmarkedet, så fattige familier får mulighed få en god og sund bolig, som de kan betale.

Eksemplet fra Recoleta har spredt sig. I dag er der kommunistiske borgmestre i seks kommuner, og i fem af dem har Chiles Kommunistiske Parti (PCC) flertal i kommunalbestyrelsen. Det gælder også i Recoleta, hvor PCC ud over borgmesteren har fire af de otte pladser i kommunalbestyrelsen.

Det er en begejstret borgmester, der beretter, at ideen med folkeapoteker har spredt sig. I dag er der over 140 folkeapoteker i landet, og mange af dem er oprettet i kommuner, hvor kommunisterne ikke har magten.

Medicinpriserne er blevet sænket med op til 70 procent – ved at bryde privatejede apotekers monopolstilling. Kommunalbestyrelsen under borgmester Jadue forhandlede medicinindkøb med producenter uden om de traditionelle kanaler. Nogle gange var det forhandlinger med udenlandske producenter. Og det gav pote.

I Recoleta har alle borgere adgang til den billigere medicin på Folkeapoteket. I nogle af de 144 kommuner, som siden har taget ideen om 'folkeapoteker' til sig, er det kun den fattigste del af befolkningen, der får denne mulighed, som man skal visiteres til.

Daniel Janue har god kontakt med sine tilhørere – også øjenkontakt, men det er gennem et par briller:

– Både folkeapoteket og optikeren er store succeser. I brillebutikken kan man vælger mellem over 100 modeller.

– De her briller, siger han og peger på sine egne, er flerstyrkebriller, som på markedet ville koste 270.000 pesos (cirka 2500 kroner). Men hos folkeoptikeren koster brillerne 32.000 pesos (cirka 300 kroner), fortæller Jadue.

Kritik af kommunisterne

Der har lydt venstrefløjskritik af Chiles Kommunistiske Parti, fordi partiet har sagt nej til at indgå i den traditionelle venstrefløjsalliance, Frente Amplia – Den Brede Front. I stedet har PCC været med i den bredere centrum-venstre-valgalliance Nueva Mayoria – Nyt Flertal, som fra 2013 til 2017 regerede landet med Michelle Bachelet som præsident.

Kommunisterne fik en række ting igennem i denne regeringsperiode, blandt andet i finansloven fra 2017, der afsætter penge til et socialt boligprojekt, som landets kommuner kan søge.

– Det gør det muligt, at 38 udsatte familier kan leje kommunale lejligheder på 55 kvadratmeter med tre værelser, bad og køkken til en pris, som er under 25 procent af familiens indtægter, forklarer Daniel Jadue.

Han beretter, at han selv har et fint forhold til den venstrefløj, som er samlet i Den Brede Front, men han står ved sin taktiske uenighed.

For 16 år siden havde Chiles Kommunistiske Parti 32 medlemmer i Recoleta. I dag er antallet over 400.

"Jeg er medlem af et parti, som er karakteriseret ved sin disciplin og sin ordholdenhed. Vi er bevidste om vores egen styrke, og vi er bevidste om behovet for at skabe et tilstrækkeligt bredt socialt flertal, som kan regere og forandre Chile. I dag er det vores mål at fremme den bredest mulig alliance mellem centrum og venstrefløjen med det mål at forstærke og udvikle venstrefløjen og vores egen styrke". Sådan har Daniel Jadue kort forklaret det i et avisinterview i Chile, og sådan forklarer han det med flere ord denne aften i Valby.

Valgalliancen Nyt Flertal tabte dog valget i november 2017 til højrealliancen, og Sebastian Piñera vandt præsidentposten. Valgdeltagelsen var kun 46 procent.

Jadue understreger flere gange, at han og de andre kommunister i Recoleta arbejder meget med den politiske agitation. Indbyggerne skal forstå og blive politisk bevidste. Når store befolkningsgrupper, som tilhører arbejderklassen, stemmer på højrepartier, er det på grund af manglende bevidsthed, lyder det insisterende fra kommunisten.

Når så mange vælger ikke at stemme, er det på grund af manglende tillid, tilføjer han.

For 16 år siden havde Chiles Kommunistiske Parti 32 medlemmer i Recoleta. I dag er der over 400, nævner han i forbifarten.

Det revolutionære perspektiv

Han bruger mindst fire timer dagligt på at være i dialog med kommunens indbyggere; for at lytte og forklare – også, at det er kommunistisk politik, han fører, og hvilket perspektiv det har. For 16 år siden fik PCC to procent af stemmerne. Fra valg til valg er tilslutningen vokset til 11, 18, 41 og nu 56 procent i 2016.

– Det, vi har gjort i Recoleta, kan gøres overalt i Chile og hvor som helst i verden, lyder det udfordrende fra borgmesteren.

Han henviser kort til Venezuela og er begejstret over alle de sociale missioner inden for uddannelse, sundhed, bolig og kultur.

– Men de har forsømt det ideologiske arbejde, tilføjer han med et ærgerligt eller bekymret udtryk. Den politiske og ideologiske forvirring er dog ikke større, end at Nicolas Maduro faktisk blev genvalgt ved det seneste præsidentvalg, noterer Daniel Jadue.

Chiles Kommnunistiske Parti vedtog omkring årtusindskiftet en langsigtet strategiplan med navnet "Chile 2012". Den har Daniel Jadue været i spidsen for at omsætte i praksis i Recoleta og andre kommunister i andre byer og kommuner.

– Det vi har gjort og opnået i Recoleta har ændret befolkningens holdning til kommunisterne og til Chiles venstrefløj, konstaterer han.

Enlig mor i Recoleta

Og det er lige så enkelt at beslutte, som det er krævende at udføre. Borgmesteren tager aflutningsvis forsamlingen med hen til den helt almindelige hverdag i sin kommune. Med et lille eksempel illustrerer han det stædige og vedholdende arbejde, som kommunisterne gør dag efter dag, og som er forudsætningen for at vinde arbejderklassens tilllid og aktive støtte.

– Vi har mange enlige mødre i vores kommune. De har en hård og travl hverdag. For nogle år siden besluttede vi at organisere børneklubber søndag eftermiddag. Så viser vi en film eller organiserer sport og lege. Moderen får fire timer fri. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. sep. 2018 - 08:14   20. okt. 2018 - 12:39

Chile

se@arbejderen.dk
Rød boks: Daniel Jadue
  • 51 år gammel. Søn af palæstinensere, der emigrerede til Chile.
  • Uddannet arkitekt og sociolog.
  • Far til en datter, men ugift med den begrundelse, at "ægteskabet kan være en undertrykkende institution".
  • Ivrig læser med et bibliotek på 8000 bind.
  • Mange års arbejde med byudvikling og bolig-sociale spørgsmål.
  • Studenterleder fra 1987 til 1993.
  • Blev medlem af Chiles Kommunistiske Parti (PCC) i 1993.
  • Har været lokal kandidat for PCC ved parlamentsvalg.
  • Valgt til borgmester i Recoleta kommune i 2012 med 41 procent af stemmerne og genvalgt i 2016 med 56 procent af stemmerne.