07 Mar 2021  

KBH: Ingen skyer af betydning, 1 °C

Catalansk rapper risikerer over to års fængsel

Terrorlove

Catalansk rapper risikerer over to års fængsel

Myndighederne anklager rapperen Pablo Hasel for at opmuntre til terrorisme og for at fornærme politiet og kongen. Sagen mod Hasel er blot én af en række lignende sager kendt som "Operation Spider".

"Uden ytringsfrihed er det ikke noget demokrati", lyder det på banneret. Der var demonstration foran retsbygningen i Madrid, under høringerne den 1. februar.
FOTO: Paul White/Ritzau Scanpix/AP
1 af 1

Den spanske anklagemyndighed kræver rapperen Pablo Hasel idømt over to års fængsel for anklager om at opildne til terrorisme og for at fornærme politiket og den tidligere konge Juan Carlos.

Grænserne for ytringsfriheden er de samme og rammer altid antifascisterne.
Pablo Hasel, rapper

Hasel taler, rapper og tweeter blandt andet om den baskiske organisation ETA og en antifascistisk modstandsgruppe, GRAPO. GRAPO har han omtalt som "et eksempel på modstandskamp". Han betegner sig selv som kommunist, og frabeder sig at nogen skal bestemme, hvem han betragter som eksempler og forbilleder.

Fængsel og stor bøde

Der var retsmøde i Madrid den 1. februar, og ifølge nyhedsbureauet AP ventes der snart en domsafsigelse i sagen, hvor anklagemyndigheden også kræver rapperen idømt en bøde på 40.500 euro.

Under retsmødet forsvarede Pablo Hasel sin ret til ytringsfrihed, og han anklgede domstolen for at holde med højreorienterede aktivister, som han oplever på sociale medier frit kan offentliggøre opfordringer til vold imod venstreorienterede og enkeltpersoner:

– Grænserne for ytringsfriheden er de samme og rammer altid antifascisterne. Min fejl er, at jeg ikke er en fascist, der udtrykker håbet om at bombe catalanere eller homoseksuelle, sagde den anklagede ifølge nyhedsstationen Telesur.

Telesur skriver, at sagen mod Pablo Hasel er én af en række sager, kendt som "Operation Spider", som går efter personer, der angiveligt opfordrer til terrorisme på sociale medier. Blandt de tiltalte er en anden rapper ved navn Valtonyc samt en politiske aktivist, Kaiet Prieto på 23 år.

Klovnekonge og elskerinder

I anklageskriftet mod Pablo Hasel indgår også fornærmelser mod politiet og den tidligere spanske konge.

Rapperen har i en video med titlen Klovnen Juan Carlos (Juan Carlos el bobón) kritiseret, at kongens storvildjagter i Afrika og hans elskerinder betales af skatteydernes penge.

– Lad os nu se, om jeg dømmes skyldig, for kongen bruger jo faktisk offentlige penge til at gå på jagt for og til at lukke munden på sine elskerinder, som Barbara Rey. Hvis medier skal i fængsel for at fortælle om det, så er der ikke fængsler nok i Spanien, siger Hasel.

Og han tilføjer, at mindst halvdelen af den spanske befolkning er enig i hans kritik.

Han står også ved den kritik af politiet for at "henrette" 15 indvandrere, som bliver betragtet som strafbare injurier.

Hasels kritik var en henvisning til en konkret situation ved Tarajalen-grænsen i den spanske enklave Ceuta i Nordafrika, hvor 15 flygtninge den 6. februar 2014 mistede livet under politiets indsats for at forhindre cirka 500 flygtninge i at trænge over et hegn og ind i Ceuta fra Marokko.

Hasel, hvis officielle navn er Pablo Rivadulla Duró blev i 2014 idømt to års fængsel for lignende anklager om at støtte terrorisme.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. feb. 2018 - 18:26   14. feb. 2018 - 11:16

Spanien

se@arbejderen.dk
Pablo Hasél
  • Rapperen Pablo Hasél er døbt Pablo Rivadulla Duró.
  • Han er født i 1988 i den spanske by Lérida.
  • Debuterede i 2005 med teksten "Det her er ikke noget paradis" (Esto no es el paraiso).
  • Han blev i 2011 fængslet og anklaget for at opmuntre til terrorisme. Konkret hyldede han i rap-sangen "Democrasia su puta madre!" (Demokrati min bare røv!) om en fængslet formand for partiet PCE(r), som var medlem af den antifascistiske gruppe GRAPO, som er på terrorlisten i Spanien.
  • I 2014 blev han igen tilbageholdt og anklaget for sammen med en gruppe at have hærget et tilholdssted for højreekstremister.
  • Seneste anklage er fra marts 2017 og handler om opfordring til terrorisme samt injurier mod politiet og fornærmelse af Spaniens tidligere konge, Juan Carlos.

Kilder: Wikipedia og Telesur