13 Apr 2021  

KBH: Spredte skyer, 3 °C

Bygningsarbejder i USA: Trump slap volden løs i Washington

Interview

Bygningsarbejder i USA: Trump slap volden løs i Washington

Tafadar Sourov, der er aktiv i en fagforening for bygningsarbejdere i USA, er ikke overrasket over de metoder, hundredvis af Trump-støtter anvendte onsdag i kongressen. Det amerikanske kapitalistiske samfund er alvorligt sygt, mener han.

Pro-Trump-demonstranter stormer ind i kongresbygningen onsdag.
FOTO: Shannon Stapleton/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

Onsdagens invasion af USA's kongres i Washington D.C. er blot kulminationen på ugers optrapning fra ultra-reaktionære og antidemokratiske kræfter i USA.

Der er opbygget et sygt miljø af frustration og vrede i hele præsident Donald Trumps regeringstid. 
Tafadar Sourov

Det mener Tafadar Sourov, der er aktiv i fagforeningen for bygningsarbejdere, Local 79 i New York.

Sygt miljø

Tafadar Sourov er ikke overrasket over de metoder, hundredvis af Trump-støtter anvendte onsdag. Ruder blev knust i Senatet, møbler væltet og papirer rodet rundt.

– Der er opbygget et sygt miljø af frustration og vrede i hele Trumps regeringstid i det amerikanske klassesamfund. Efter præsidentens tågesnak om valgsvindel i november er det yderste højres aktioner taget til og eskaleret i de seneste uger. Der er opbygget et helt netværk af voldelige grupper, fortæller amerikaneren over telefonen.

Han nævner bombeattentatet juleaftensdag i Nashville, hvor bombemanden selv døde, og otte andre fodgængere blev såret. Få dage før afslørede forbundspolitiet FBI, at hvide racister planlagde at angribe kraftværker i det sydøstlige USA.

>> LÆS OGSÅ: Antallet af højreekstreme terrorangreb stiger – og er selvforstærkende

Ikke kupforsøg

– De, der trængte ind i kongressen onsdag i Washington D.C., var terrorister. Men jeg er ikke sikker på, at de vidste, hvad de skulle foretage sig, da de endelig kom ind i bygningerne, mener Tafadar Sourov.

Så det var ikke et kupforsøg?

– Nej. For at det skulle være et kup, skulle de have Trump med sig til at fastholde den politiske magt, og han har lige lovet at træde til side, og kongressens nødforsamling har anerkendt Biden som ny præsident.

– Trump er intet andet end en slatten kujon, der ikke følger op på sin galmandssnak om en højrerevolution og om at tage magten tilbage, lyder det fra den unge bygningsarbejder, der følger begivenhederne tæt.

Redaktøren for netavisen Peoplesworld org. C. J. Atkins mener, at stormen på Capitol Hill ikke bare vare hundreder af demonstranter, der væltede tilfældigt ind i kongresbygningen. 

"Opstanden, som Trump tilskyndede til onsdag, var intet mindre end et forsøg på at vælte USAs regering. Den kan have været klodset udført, men det var stadig et forsøg", skriver han i en mail til Arbejderen.

Peoplesworld er udgivet af USA's Kommunistiske Parti (CPUSA), der er landets ældste kommunistiske parti, stiftet i 1920.

Tafdar Sourov mener, at racismen i samfundet vokset. På den anden side har arbejderklassen været offer for konstant tilbagerulning af rettigheder, for nyliberal nedskæringspolitik. 

Ultra-reaktionære og anti-demokratiske kræfter udnytter disse faktorer og fisker i rørte vande, mener Tafadar Sourov.

Tafadar Sourov er ikke i tvivl om, at Trump er ansvarlig for, at situationen udviklede sig, som den gjorde onsdag.

Præsidenten talte onsdag på det store protestmøde foran Det Hvide Hus, timer før invasionen af Capitol Hill. Her opildnede han tilhørerne til at marchere op til kongressen.

"Vi marcherer til Capitol Hill og opmuntrer vores modige senatorer. Du kan aldrig tage landet tilbage med svaghed. Du må vise styrke", sagde Trump ifølge TV-stationen Fox News.

John Catalinotto, redaktør af den kommunistiske webavis workers.org, mener, at Trump "tilskyndede" en pøbel af tilhængere af hvidt overherredømme til at gå i aktion.

– Pøblen bestod af racister og medlemmer af forskellige pro-fascistiske organisationer, der ville forhindre kongressen i at certificere valget af Joe Biden, siger redaktøren til Arbejderen.

Da de havde stormet kongresbygningen, talte Trump fra Det Hvide Hus: "Dette er ting, der sker, når en jordskredsvalgsejr så ondskabsfuldt bliver stjålet fra ægte patrioter (...) Men vi er nødt til at genoprette freden. Jeg ved, hvordan I har det. Men tag hjem, vi elsker jer, I er helt specielle", sagde han ifølge bloomberg.com.

>> LÆS OGSÅ: USA vil stemple antifascister som terrorister

Stakkevis af lig

Både John Catalinotto og Tafadar Sourov har bemærket, at det var "nemt" for højredemonstranterne at trænge ind i bygningerne. Dét indikerer, at dele af politiet sympatiserede med deres holdninger, vurderer de begge.

– Hverken Capitol Police eller andre politistyrker tog seriøse skridt til at stoppe angrebet, hvilket indikerer en form for medvirken. De handlede anderledes, da de sidste sommer undertrykte Black Lives Matter-demonstrationer, siger John Catalinotto.

– Vi ville se stakkevis af lig på gulvet i kongressen, hvis antiracistiske demonstranter havde gjort det samme som Trump-demonstranterne, vurderer Tafadar Sourov.

Fire blev dræbt under onsdagens storm på kongressen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. jan. 2021 - 08:22   13. jan. 2021 - 13:43

USA

ah@arbejderen.dk