21 Mar 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 6 °C

Brugte tæv og el-pistoler mod aktivister om bord

Israel kidnapper solidaritetsbåd

Brugte tæv og el-pistoler mod aktivister om bord

Israelsk militær har opbragt et norsk skib i internationalt farvand 49 sømil fra Gaza. De israelske soldater tævede de ombordværende og beskød dem med el-pistoler. Skibet var på vej med nødhjælp til Gaza.

Fire israelske krigsskibe opbragte søndag den norske solidaritetsbåd Al Awda.
FOTO: Jack Guez/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Søndag aften blev solidaritetsskibet Al Awda – Hjemkomst – opbragt af israelsk militær i internationalt farvand 49 sømil fra Gaza. Skibet, der er norsk indregistreret, var på vej til Gaza med nødhjælp til det belejrede palæstinensiske område. 

Maskerede israelske soldater tiltvang sig ombord på Al Awda i strid med international ret og tævede de ombordværende aktivister.

Ifølge det israelske militær beslaglæggelsen af skibet stille og roligt. Al Awda blev omdirigeret til den israelske havneby Ashdod, de 22 ombordværende fra 16 lande blev anholdt, og medicin til en værdi af 13.000 euro samt  nødhjælp til de nødstedte indbyggere i Gaza blev beslaglagt.

Men organisationen Gaza Flotilla – Ret til en retfærdig fremtid for palæstinenserne fortæller en anden historie baseret på førstehåndsberetninger fra de ombordværende.

Dansk statsborger anholdt

Maskerede israelske soldater tiltvang sig ombord på Al Awda i strid med international ret. De tævede de ombordværende aktivister, der protesterede fredeligt mod angrebet, og beskød dem sågar taserpistoler (el-pistoler).

"Tre af de mange mennesker, som israelske soldater angreb, var kaptajnen Herman Reksten, Mike Treen og Dr. Swee Ang. Alle disse overfald – inklusive slag mod en ubevæbnet, spinkelt bygget 69-årig kvindelig kirurg – krydser en linje, som bør undersøges, og de ansvarlige bør stilles til ansvar", skriver organisationen i en pressemeddelelse.

Kaptajnen er norsk, Mike Treen kommer fra Australien, mens Swee Ang kommer fra Storbritannien

Fire af de 22 er blevet løsladt mod kaution. Det drejer sig om to israelske statsborgere Yonatan Shapira og Zolhar Chamberlain Regev samt to journalister fra den arabiske TV-station Al Jazeera. Resten tilbageholdes i Givon-fængslet.

Blandt de tilbageholdte er en danske statsborger Mikkel Grüner, der er lokalpolitiker i den norske by Bergen.

Den anholdte danske statsborger Mikkel Grüner sidder i Bergen byråd for det norske parti SV, der er søsterparti til SF.
Tor Høvik/Bergens Tidende/Ritzau Scanpix

Ship to Gaza Norge gennemførte i går en demonstration foran det norske udenrigsministerium med krav om, at alle aktivister bliver løsladt, at Al Awda bliver frigivet, og at Israel stopper den ulovlige blokade af Gaza.

I aften er der en tilsvarende støttedemonstration for aktivisterne i Malmö på Möllevångstorget kl. 18.

Svensk skib på vej til Gaza

Ud over Al Awda er endnu en solidaritetsbåd på vej til Gaza fra den svenske organisation Ship to Gaza. Båden Hurriya, som betyder Frihed, befandt sig i går aftes 320 sømil fra Gaza og havde en rejse på omkring 55 timer, før det når samme position som Al Awda, det det blev opbragt.

Også den vil forsøge at bryde Israels blokade og sejle nødhjælp og medicin til Gaza. Om bord er 12 aktivister, journalister og besætningsmedlemmer, som kommer fra Sverige, Spanien, Canada og Storbritannien, skriver Ship to Gaza Sverige.

Skibet forventes at komme ankomme til målet i løbet af onsdag eller torsdag, med mindre Israel også ulovligt beslaglægger dette skib.

"Ship to Gaza forventer, at Sveriges regering nu gør det klart, at den vil handle til støtte for international ret og for aktivisternes sikkerhed. Sverige har tidligere fordømt blokaden af Gaza. Nu er det rimeligt, at denne stillingtagen gentages i skarpe formuleringer, skriver Ship til Gaza Sverige.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


31. jul. 2018 - 13:30   31. jul. 2018 - 14:17

Israel

mj@arbejderen.dk
The Freedom Flotilla
  • Freedom Flotilla Coalition (FFC) er en international sammenslutning for solidaritet mellem mennesker og folk, stiftet i 2010.
  • FFC består af kampagner og initiativer fra hele verden, der arbejder sammen om at få afsluttet Israels ulovlige blokade af Gaza.
  • FFC's aktioner mod blokaden reguleres altid af principperne om ikke-voldelig modstand.
  • FFC er solidarisk med det palæstinensiske folk, men støtter ikke noget bestemt politisk parti eller en organisation.

Kilde: The Freedom Flotilla Coalition