23 Jan 2020  

KBH: Overskyet, dis, 5 °C

Brexit udsat af frygt for recession i eurozonen

Britisk økonom advarer

Brexit udsat af frygt for recession i eurozonen

EU-topmødet har udsat brexit til 31. oktober. Det sker blandt andet på bagrund af, at eurozonen er på kanten af recession, vurderer en britisk økonom.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel (th) i samtale med Teresa May og EU-præsident Donald Tusk under topmødet, der endte med at udsætte brexit til 31. oktober.
FOTO: Kenzo Tribouillard/Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

Det ekstraordinære EU-topmøde onsdag udsatte datoen for brexit til 31. oktober med en udtalt opfordring til briterne om at sige ja til den brexit-aftale, som Teresa Mays regering har indgået med EU.

Samtidig understreger stats- og regeringslederne, at der ikke bliver lavet et komma om på aftalen, selv om et flertal i det britiske underhus har nedstemt aftalen tre gange.

Væksten i eurozonen har de sidste kvartaler ligger på blot 0,2 procent og Italien er i fuld recession.

Den britiske økonom Grace Blakeley peger på, at EU-lederne har imødekommet Mays ønske om en ny udsættelse, på baggrund af at eurozonen er på kanten af en ny økonomisk recession.

Et 'hårdt brexit' kunne ifølge Blakeley skubbe eurozonen ud over krisekanten, idet Italien allerede er i recession, og tysk økonomi ikke udviser nogen vækst, skriver den britiske avis Morning Star.

Morning Star betegner den aftale, som May og EU har indgået som en "leave-in-name-only"; altså at aftalen kun er af navn og holder Storbritannien inde i centrale dele af EU såsom toldunionen.

Frygter told på handel

Ved et 'hårdt brexit' uden en aftale, ville Storbritannien forlade toldunionen, og "truslen om told på handel med EU kunne skubbe en allerede svag eurozone-økonomi ud over kanten", siger Grace Blakeley.

Væksten i eurozonen har de sidste kvartaler ligger på blot 0,2 procent, og Italien, som er en af eurozonens fire største økonomier, er med et fald i økonomien på 0,2 procent de seneste to kvartaler i fuld recession, skriver magasinet Politico på basis af tal fra EU's statistiske kontor Eurostat.

Aftalen om at udsætte brexit til senest 31. oktober medfører, at briterne skal afholde valg til EU-parlamentet.

Det kan de dog undlade, hvis Underhuset siger ja til brexit-aftalen med EU seneste den 22. maj, der er dagen før valgene til EU-parlamentet starter.

Hvis briterne ikke holder valg til EU-parlamentet og ikke godkender brexit-aftalen, bliver Storbritannien smidt ud af EU den 1. juni, skriver netavisen EUobserver.

Der er et stort flertal af EU-tilhængere i Underhuset i London. Flere af EU-tilhængerne arbejder ihærdigt på at få vedtaget en ny folkeafstemning, hvor de håber, at de britiske vælgere vil omgøre beslutningen om at forlade EU.

Det vil dog være et højt spil, som ikke ser ud til at kunne lykkes for EU-tilhængerne, viser en undersøgelse fra den 3. april af britainthinks.com. Ifølge målingen vil 46 procent forlade EU uden en aftale, mens 39 procet vil aflyse udmeldelsen af EU.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. apr. 2019 - 10:23   11. apr. 2019 - 13:35

Brexit

se@arbejderen.dk