29 May 2020  

KBH: Spredte skyer, 16 °C

Bred venstrealliance står til sejr

Uruguay til valg

Bred venstrealliance står til sejr

Den Brede Front i det sydamerikanske land Uruguay fører i meningsmålingerne med dobbelt så mange stemmer som nærmeste udfordrer. Men hvis ikke venstrekræfterne står samlede, kan tre partier på højrefløjen løbe med sejren i anden valgrunde.

Præsidentkandidat Daniel Martinez fra Den Brede Front – Frente Amplia – i Uruguay. Hvis han vinder præsidentvalget på søndag, kan han forlænge venstrealliancen FA's regeringsmagt fra 15 til 20 år.
FOTO: Pablo Porciuncula Brune/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Med 41 procent mod 22 procent til den nærmeste rival står Uruguays regerende centrum-venstrealliance Frente Amplia til at genvinde præsidentposten og regeringsmagten ved valget på søndag den 27. oktober.

Den Brede Front (FA) har regeret Uruguay i 15 år, og markant social fremgang i den periode ser ud til at få et flertal af vælgerne til at stemme på frontens kandidat, Daniel Martinez.

Venstre-orienterede partier adskilles på grund af idéer, mens højrekræfterne slutter sig sammen på grund af interesser.
José Mujica, ekspræsident

Hans nærmeste udfordrer er den konservative Luis Lacalle Pou fra Det Nationale Parti (PN). Lacalle står til 22 procent mod 41 til Martinez. Desuden opstiller Ernesto Talvi for det højrenationale parti Colorado (PC). Han står til 16 procent af stemmerne ifølge meningsmålinger. På fjerdepladsen med cirka 10 procent kommer den tidligere general Guido Manini Rios, der har forbindelser tilbage til magthaverne under militærdiktaturet i 1970'erne, skriver nyhedsbureauet Prensa Latina.

Ved valget i 2014 tabte Luis Lacalla Pou i anden valgrunde præsidentvalget til Tabaré Vazquez fra Den Brede Front.

Lacalles eneste chance for at vinde er at samle hele højreoppositionen omkring sig i en anden valgrunde mod Daniel Martinez, påpeger Prensa Latina.

Hvis ikke én af kandidaterne får over 50 procent af stemmerne ved søndagens valg, gennemføres der en anden valgrunde mellem de to kandidater, der fik flest stemmer i første runde.

Ekspræsident Mujica støtter Martinez

Mellem 2009 og 2014 var José Mujica Uruguays præsident, valgt for Den Brede Front. Han er en meget afholdt politiker, der i dag sidder i Senatet. Han blev i sin tid kendt som 'verdens fattigste præsident', idet han donerede 90 procent af sin præsidentløn på 12.000 dollars om måneden til sociale formål.

>> LÆS OGSÅ: Verdens fattigste præsident takker af

Mujica fører nu valgkamp for FA's kandidat Daniel Martinez. Og under valgmøder opfordrer han til, at venstrekræfterne undgår ideologisk splittelse, som kan bane vej for, at en højrealliance ender med at vinde:

– Venstreorienterede partier adskilles på grund af idéer, mens højrekræfterne slutter sig sammen på grund af deres interesser, har Mujica påpeget i et nyligt interview i Radio Uruguay.

Han er fortaler for en humanistisk og pragmatisk politik:

– Vi har erfaret, at vi skal støtte og beskytte de fattige – ikke fordi vi er gode, men fordi solidaritet tjener os som folk på langt sigt, sagde Mujica videre i radioen.

Social fremgang

Fattigdom i Uruguay er faldet fra 40 procent til under 10 procent på 15 år.

Arbejdsløsheden blev mere end halveret fra 13,2 procent, fra Den Brede Front første gang kom til magten i 2004, til 5,59 procent i 2011. I dag er arbejdsløsheden vokset til 9,06 procent.

Og landets pensionister har i 2019 en købekraft, der er 55 procent højere end i 2005, oplyser landets arbejdsminister Ernesto Murro ifølge Prensa Latina. 

Uruguay er et lille land med under fire millioner indbyggere. Landets økonomi er tæt forbundet med nabolandet Argentina, hvor der også er valg på søndag, og hvor en højreregering ser ud til at miste magten til en centrum-venstre alliance.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. okt. 2019 - 12:00   24. okt. 2019 - 13:15

Uruguay

se@arbejderen.dk