25 May 2020  

KBH: Overskyet, 10 °C

Brasiliens justitsminister Sérgio Moro smækker med døren

Præsident i krise

Brasiliens justitsminister Sérgio Moro smækker med døren

Brasiliens justitsminister Sérgio Moro forlader regeringen med en bredside mod landets højreekstreme præsident Jair Bolsonaro. Moro kører sig i stilling som USA's foretrukne kandidat ved næste valg, mener Yale-professor.

Brasiliens justitsminister Sérgio Moro anklager landets præsident for ulovlig indblanding, da han fyrede chefen for det føderale politi, som Moro har arbejdet sammen med omkring domfældelsen af landets tidligere præsident Lula da Silva.
FOTO: Ueslei Marcelino/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

Brasiliens justitsminister og tidligere dommer Sérgio Moro smækkede fredag med døren og sendte en svada mod landets præsident Jair Bolsonaro.

Præsident Jair Bolsonaro er blevet en belastning fremfor en ressource for Sérgio Moro i en fremtidig politisk karriere.

Moro har ellers officielt været tro mod landets højreekstreme præsident, der i stigende grad har omgivet sig med generaler fra militæret, siden han overtog præsidentposten den 1. januar 2019.

Sérgio Moro anklager Jair Bolsonaro for ulovligt at blande sig i politiets affærer, da præsidenten fyrede Maurício Valeixo, chefen for det føderale politi.

Desuden anklager Moro præsidenten for at ville have en politichef, der kunne give ham interne informationer om politiet. Ifølge Moro var Bolsonaro også bekymret for højesterets igangværende undersøgelser, dog uden at præcisere dem, skriver den latinamerikanske TV-station TeleSur.

– Præsidenten understregede overfor mig, eksplicit, mere end en gang, at han ønskede en, som kunne være hans personlige kontakt, som han kunne ringe til, som han kunne få informationer fra, efterretningsrapporter, sagde Sérgio Moro i en TV-tale i forbindelse med hans tilbagetræden.

Bolsonaro i krise

Jair Bolsonaro afviser anklagerne, men præsidenten står i problemer op til knæene. Landet er endt i en økonomisk krise. Oveni står Brasilien midt i coronakrisen, som yderligere vil forværre krisen.

Tirsdag den 27. april havde landet rundet 67.446 smittede, mens 4603 var døde ifølge Johns Hopkins University. I dag er 79.685 smittet med covid-19, mens 5513 mennesker er døde.

Alligevel fastholder Bolsonaro, at det blot drejer sig om en "lille influenza", og midt i april fyrede han sundhedsministeren Luiz Henrique Mandetta, som ikke ville opfylde præsidentens krav om at genåbne landet.

Bolsonaros popularitet er styrtdykket, siden han kom til magten. Han fik 55 procent af stemmerne ved valget i efteråret 2018. I februar 2020 mente 34 procent af befolkningen, at præsidenten gjorde det godt, ifølge en meningsmåling fra XP/Ipespe. I marts faldt det til 30 procent, og i XP/Ipespe i april var tallet faldet til 28 procent.

Efter Moros afgang har højesteret ifølge TeleSur besluttet at gå ind i sagen. Mandag vedtog retten at undersøge, om der er hold Moros anklager imod Jair Bolsonaro.

Sérgio Moro skal afhøres i løbet af 60 dage, og resultatet af afhøringen skal overdrages til statsanklageren, som skal afgøre, om der skal rejses tiltale mod Bolsonaro, eller om Sérgio Moro har afgivet falsk vidnesbyrd.

Bekræfter højesteret Moros anklager mod præsidenten, vil det være op landets kongres at rejse en rigsretssag mod Jair Bolsonaro.

Moro kører sig i stilling

Det er ikke tilfældigt, at Sérgio Moro trækker stikket nu, mener Boaventura de Sousa Santos, portugisisk professor i sociologi og jura ved Yale University, USA.

Præsident Jair Bolsonaro er blevet en belastning fremfor en ressource for Sérgio Moro i en fremtidig politisk karriere, vurderer den portugisiske professor i et interview med det alternative netmedie jounalistaslivres.org.

– Moro er manden fra USA. Han er USA's kandidat i 2022, siger de Sousa Santos med henvisning til det næste præsidentvalg i Brasilien.

Ifølge professoren har den højreorienterede Moro et projekt, der handler om at "ødelægge den brasilianske økonomi, ødelægge venstrefløjen, åbne vejen for en overgangspolitiker, som åbenlyst åbner vejen for ham selv".

– Dette betyder, at USA's ambassade sandsynligvis er involveret i alt dette, konkluderer Boaventura de Sousa Santos.

Hvem er Sérgio Moro

Hvem er Sérgio Moro, som ifølge den portugisiske professor er USA's mand i Brasilien? 

Moro og Maurício Valeixo, den fyrede chef for det føderale politi, kender hinanden fra byen Curitiba, der ligger mellem Rio de Janeiro og Porto Alegre. Har var Valexio politikommissær og Moro dommer, og sammen stod de i spidsen for den såkaldte Lava Jato – Operation Bilvask.

Operation Bilvask handler om bestikkelse og korruption mellem det statslige olieselskab Petrobas, den private byggematador Odebrecht og højtstående politikere fra blandt andet Brasiliens Arbejderparti PT, de højreorienterede partier PMBD og PSDB.

Blandt de dømte er Brasiliens tidligere præsident Luiz Ignacio Lula da Silva fra Arbejderpartiet PT, som Sérgio Moro idømte en fængselsstraf på ni år i juli 2017 i en retssag, som allerede dengang blev betegnet som yderst kontroversiel.

Lula, der hele tiden har afvist anklagerne, appellerede dommen, men en appeldomstol i Porto Allegre forlængede i januar 2018 dommen til 12 år. Og i april 2018 blev Lula anholdt og ført til afsoning, selv om den tidligere præsident havde anket afgørelsen.

Og det var ifølge TeleSur netop politikommissær Maurício Valeixo, der havde ansvaret for anholdelsen af Lula og transporten til fængslet.

Dommen medførte, at Lula, der dengang førte stort i meningsmålingerne, ikke kunne stille op imod Jair Bolsonaro ved præsidentvalget i 2018.

>>LÆS OGSÅ: Lula dømt uden beviser…

Siden er der sået yderligere tvivl om retssagen og ikke mindst Sérgio Moros rolle i sagen. Den brasilianske netavis The Intercept afslørede i juni 2019, at Moro har rådgivet anklageren om, hvordan sagen skulle gribes an mod Lula da Silva, selv om han altså også var dommer i sagen.

>>LÆS OGSÅ: Lulas fængsling var justitsmord

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. apr. 2020 - 12:06   30. apr. 2020 - 14:04

Brasilien

mj@arbejderen.dk
Operation Bilvask
 • Den brasilianske korruptionsskandale er kendt under navnet Operation Bilvask.
 • Den involverer det statslige olieselskab Petrobras og handler om bestikkelse.
 • Højtstående folk i Arbejderpartiet PT, det daværende regeringsparti PMDB og det konservative Brasiliens Socialdemokrati PSDB skulle have modtaget bestikkelse, som er anvendt til politiske kampagner. 
 • Metoden har angiveligt været, at der er udskrevet for store regninger for opgaver udført for olieselskabet. De ekstra penge er tilbageført til personer og partierne.
 • Den i 2016 afsatte præsident Dilma Rousseff er ikke anklaget for at have modtaget penge, men var mistænkt for at have kendt til korruptionen i sin tid som formand for bestyrelsen i Petrobras frem til 2010.
 • Der blev indledt undersøgelse mod den tidligere præsident Lula da Silva i 2016. Mistanken var, at en ferielejlighed er betalt med penge fra Petrobras. Lula er idømt 12 års fængsel.
 • Der er rejst sager mod næsten 300 personer. Op mod 100 er dømt i sagen, der handler om et samlet beløb på over tre milliarder dollars. En af de markante domme blev afsagt 8. marts 2016. Den lød på 19 års fængsel til Marcelo Odebrecht for bestikkelse med 30 millioner dollars. Han var administrerende direktør i Grupo Odebrecht, Brasiliens største byggevirksomhed.

Kilder: BBC, Wall Street Journal, TeleSur & Wikipedia

Lula da Silva
 • Lula er født den 27. oktober 1945.
 • Som 12-årig var han skopudser, som 14-årig lagermedhjælper og som 19-årig arbejdede han på et bilværksted.
 • Han var faglig aktiv under Brasiliens militærdiktatur i 1970'erne og 1980'erne og blev fængslet.
 • Blev valgt til formand for fagforeninger i bil- og metalindustrien.
 • I 1980 deltog han i stiftelsen af Arbejderpartiet PT.
 • Han stillede op som præsidentkandidat en række gange. I 2002 vandt han valget og blev Brasiliens præsident i to valgperioder.
 • I 2010 kunne han ikke stille op, og i stedet anbefalede han partifællen Dilma Rousseff, som blev valgt – og genvalgt i 2014.
 • Dilma Rousseff blev afsat ved et såkaldt "parlamentarisk kup" i 2016.
 • Der skal være præsidentvalg til efteråret, og Lula stiller igen op som PT's kandidat.