31 Mar 2020  

KBH: Let skyet, 6 °C

Bosætterfodbold skal ud af Israels liga

Rødt kort til bosætterklubber

Bosætterfodbold skal ud af Israels liga

En ny kampagne kræver, at Det Internationale Fodboldforbund FIFA udelukker Israel, hvis landet ikke overholder FIFA's egne regler og udelukker seks bosætterklubber fra den israelske fodboldliga.

Fodboldklubben Beitar Jerusalem betegnes som en af Israels mest racistiske klubber. Racismen mod arabiske israelere var blandt de sager, som det palæstinensiske fodboldforbund tog på FIFA-kongressen sidste år.
FOTO: Steindy/Wikimedia Commons
1 af 1

149.171 mennesker havde i eftermiddags skrevet under på en opfordring til Det Internationale Fodboldforbund FIFA med krav om, at Israel efterlever FIFA's regler. Og hele tiden tikker der nye underskrifter ind på avaaz.org.

Bosætterfodboldholdene legitimerer den ulovlige besættelse og ignorerer de lidelser, som den medfører for palæstinenserne.

FIFA's regler foreskriver, at fodboldklubber skal spille i den nationale liga. Da bosætterklubberne befinder sig på besat palæstinensisk område, skal de ifølge reglerne spille i den palæstinensiske liga, idet både det israelske og det palæstinensiske fodboldforbund er medlem af FIFA. 

Seks bosætterklubber

Det er imidlertid ikke tilfældet. Der eksisterer i dag seks fodboldklubber i de israelske bosættelser, som alle befinder sig på besat palæstinensisk jord. 

De seks klubber har hverken søgt om at spille i den palæstinensiske liga eller bedt om dispensation for reglerne hos det palæstinensiske fodboldforbund, som FIFA's regler kræver, og spiller i stedet i den israelske liga. 

Underskriverne kræver nu, at FIFA sikrer, at Israel overholder organisationens egne regler og smider de seks klubber ud af den israelske fodboldliga. Sker det ikke må FIFA ekskluderer Israel.

Det er avaaz.org som står bag opfordringen til FIFA. Organisationen er en uafhængig, global nonprofit-organisation, som har igangsat flere internationale underskriftsindsamlinger.

Legitimerer besættelse

Avaaz skriver blandt andet om den igangværende kampagne:

Hvis den israelske fodboldforbund ikke efterlever reglerne, "må det miste sit medlemskab af FIFA, som det har været tilfældet med andre forbund, der har nægtet at acceptere FIFA regler om fairplay."

"Der bør være nultolerance over for de seks hold, der åbenlyst ignorerer folkeretten og fungerer i besat område. Bosætterfodboldholdene legitimerer den ulovlige besættelse og ignorerer de lidelser, som den medfører for palæstinenserne."

Det er ikke første gang, at spørgsmålet om Israels overholdelse af international ret og FIFA's egne regler bliver rejst i organisationen.

Sidste år på FIFA's kongres foreslog formanden for det palæstinensiske fodboldforbund, Jibril Rajoub, at Israel blev ekskluderet med henvisning til landet vilkårlige anholdelser og tilbageholdelser af palæstinensiske fodboldspillere i de besatte områder, ligesom mange palæstinensiske fodboldspillere får begrænset deres bevægelsesfrihed og dermed ikke kan deltage i kampene.

Jibril Rajoub trak sit forslag på kongressen, mod at FIFA nedsatte en kommission, som skulle undersøge Israels overgreb på palæstinensiske sportsudøvere herunder også Israels krænkelser af international ret.

Kommissionen ledes af sydafrikaneren Tokyo Sexwale, der sad fængslet på Robben Island sammen med Nelson Mandela under det sydafrikanske apartheidstyre.

Kommissionen har for nylig besøgt Israel, den besatte Vestbred og Gaza og har ført samtaler med repræsentanter for fodboldorganisationerne på begge sider. Ifølge Avaaz.org vil Tokyo Sexwales aflevere sin endelige rapport til FIFA's ledelse om kort tid.

Avaaz,org vil overlevere de mange underskrifter til Tokyo Sexwales, når målet om 200.000 underskrifter er nået.

Du kan læse hele appellen og skriver under HER

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. aug. 2016 - 14:39   08. aug. 2016 - 14:52

Israel

mj@arbejderen.dk
FIFA
  • FIFA er en sammenslutning af 208 nationale fodboldforbund.
  • Grundlagt  den 21. maj 1904 i Paris.
  • Hovedkvarter: Zürich, Schweiz.
  • Præsident. Sepp Blatter.
  • FIFA er ansvarlig for arrangementer og overvågning af større internationale fodboldturneringer.
  • Den største turnering er Verdensmesterskabet i fodbold, som officielt hedder FIFA World Cup.

​Kilde: Klassekampen