12 Aug 2020  

KBH: Spredte skyer, 17 °C

Boris Johnsons valgløfter bliver skudt ned af fagbevægelsen

Briterne til valg

Boris Johnsons valgløfter bliver skudt ned af fagbevægelsen

Højere løn, 50.000 flere sygeplejersker, flere penge til det sociale område. Storbritanniens konservative premierminister Boris Johnson udsteder det ene løfte efter det andet. Men de holder ikke, mener fagforeningsledere og Labour.

Storbritanniens premierminister Boris Johnson taler med patienten Andrew Hall under valgkampen, West Cornwall Community Hospital i Penzance, 27. november 2019.
FOTO: Dan Kitwood/Pool via Reuters
1 af 1

Det konservative partis program op til parlamentsvalget i Storbritannien om otte dage bliver af flere fagforeningsledere og oppositionspartiet Labour stemplet som et "håbløst manifest", der ikke vil ændre på fattigdommen og den nedslidte sociale sektor i landet.

Boris Johnson tilbyder intet nyt – bare mere af det samme. De offentlige tjenester vil forblive kritisk underfinansieret.
Dave Prentis, fagforbundet UNISON

Partiets formand og Storbritanniens premierminister Boris Johnson afslørede manifestet i slutningen af november i Telford, mens snesevis af demonstranter sang "Tories out" uden for konferencecenteret, rapporterer dagbladet Morning Star.

I starten af ugen viste flere meningsmålinger, at de konservative står til 42 procent af stemmerne mod Labours 35 procent ved parlamentsvalget den 12. december.

Valgmanifestet er på 56-sider og udstikker ifølge Boris Johnson "en vision for et Storbritannien efter brexit – slip det britiske potentiale fri".

– Men arbejderne vil komme til at betale for manifestet, siger Labours leder og premierministerkandidat Jeremy Corbyn.

>> LÆS OGSÅ: Labourformand vil udfordre Boris Johnson

Konservative løfter

De konservatives valgmanifest indeholder en række konkrete løfter.

 • Partiets hovedslogan ved valget er "Get Brexit done".
 • Storbritannien skal være ude af EU i slutningen af januar 2020. 
 • Det offentlige område vil blive tildelt tre milliarder pund ekstra i de næste fem år. (Labour vil til sammenligning give 83 milliarder pund ekstra).
 • To milliarder pund ekstra til det sociale område, især ældrepleje.
 • Indkomstskat og moms skal fryses fast i fem år.
 • 50.000 flere sygeplejersker til det offentlige sundhedssystem NHS. 6000 flere praktiserende læger.
 • Nye hospitaler.
 • 20.000 flere politibetjente.
 • Højere løn.
 • Et pointbaseret immigrationssystem der belønner personer med høj uddannelse.
 • En milliard pund ekstra til børnepasning efter skoletid.
 • Fastfrysning af både ældrepensioner, tilskud til vintervarmeregnskab og buskort. 
 • Afskaffe parkeringsafgifter ved NHS-sygehuse i England for personale og "dødssyge patienter og deres familier".

Det Konservative Parti har modtaget 5,7 millioner pund fra briter, der vil støtte valgkampen. Beløbene er i gennemsnit på over 7500 pund. Til sammenligning er størrelsen på donationer til Labours valgkamp i gennemsnit 26 pund.

>> LÆS OGSÅ: Labour fastholder krav om en ny EU-folkeafstemning

Labours Jeremy Corbyn understregede i sidste uge overfor The Express, at tallene flugter "ganske godt" med en tidligere analyse fra tænketanken Equality Trust, der viser, at de seks rigeste mennesker i Storbritannien har lige så meget velstand som de fattigste 13 millioner mennesker.

Kritik af de konservative

Labour og britiske fagforeningsledere er hårde ved de konservatives valgmanifest, som de kalder "populistisk", men også "urealistisk og uden håb".

Fagforbundet Unison, der er landets største fagforbund for offentligt ansatte, mener, at de sociale løfter i valgmanifestet er "hule". At give tre-fem milliarder pund ekstra i de næste fem år er "for lidt" sammenlignet med Labour, der vil opruste det sociale område med 83 milliarder pund ekstra over fem år.

Unisons leder Dave Prentis afviser manifestets løfter som "fup".

– Boris Johnson tilbyder intet nyt for det britiske folk – bare mere af det samme. De offentlige tjenester vil forblive kritisk underfinansieret, hvis de konservative vinder valget den 12. december, siger han ifølge Morning Star.

Han tilføjer, at ingen skal lade sig narre af løfterne om et bedre offentligt sygehusvæsen og offentlig sektor eller højere løn.

– I de sidste ni år har de konservative nedskåret finansieringen af det offentlige og ladet tjenesterne bløde. Socialvæsenet har brug for en massiv investering.

– De beløb, de foreslår, vil næppe gøre fra eller til, siger Dave Prentis og tilføjer, at løftet om højere løn "klinger hult" hos de millioner af mennesker, der har set deres løn fastfrosset under de seneste konservative regeringer.

Voldsom fattigdom

Tilgængelige tal viser fattigdommens omfattende karakter.

 • I 2017-2018 levede 14,7 millioner briter i fattigdom. Heraf er 8,3 millioner voksne i den arbejdsdygtige alder, 4,6 millioner er børn, og 1,3 millioner er pensionister, ifølge Social Metrics Commission.
 • Omkring 22 procent af befolkningen lever i fattigdom, det samme gælder for 34 procent af børnene.
 • 5,8 millioner mennesker i Storbritannien kæmper hver dag for at skaffe livsnødvendigheder som mad.

Børnefattigdom

I valgkampen hævdede de konservative omvendt, at børnefattigdommen er faldet med 750.000 under de konservative regeringer, men BBC's onlinetjeneste måtte slette påstanden, da det viste sig, at fagfolk fra tænketanken Resolution Foundation havde fundet et andet tal.

Nedskæringer vil fortsætte

Britisk LO (TUC) vender tommelen nedad for Boris Johnsons valgmanifest.

>> LÆS OGSÅ: Henrik Overgaard-Nielsen: Andre skal nok følge os ud af EU

– Efter et årti med de konservatives pålagte nedskæringer er vores økonomi svag, og arbejdende familier betaler prisen. Vi har brug for forandring, siger lederen Frances O'Grady.

Len McCluskey, generalsekretær for Unite, sagde, at de konservative heller ikke byder på noget for Storbritanniens "glemte og efterladte" byer og lokalsamfund.

– De gør intet for Storbritanniens udkantsområder og i vores afindustrialiserede områder. De gør heller intet for de, der stemte brexit, og som måske overvejer at stemme på de konservative eller deres sengemakkere i Brexit Party, lyder det fra formanden for 1,9 millioner ansatte indenfor metal-, transport- og finansområdet, citerer netportalen breakingnews.ie.

>> LÆS OGSÅ: Labour kræver ny afstemning om brexit

Labour fremlagde i sidste uge tal, der ifølge partiet viser, at de konservative regeringer har kostet den gennemsnitlige husholdning 53.000 kroner årligt siden 2010 – i form af "stagnerende lønninger og stigende husholdningsomkostninger", rapporterer Morning Star.

Pointsystem for immigranter

Len McCluskey afviser også, at de konservative vil belønne de bedst uddannede indvandrere. Det skal ske gennem Boris Johnsons plan – inspireret af det australske pointsystem – om at indvandrere skal vurderes ud fra blandt andet sprogkundskaber, alder og erhvervserfaring.

– Det vil straffe de lavest uddannede immigranter. De konservative vil ikke stoppe grådige chefer i misbrug af vandrende arbejdstagere, men udnytter dem i stedet til at undergrave løn og rettigheder for vore medlemmer, siger han.

Corbyn er som Stalin

På den anden side svarer Boris Johnson igen på kritikken ved at angribe Labours valgmanifest, der blandt andet lover at nationalisere jernbane, post, vand og el og forsvare fagforeninger.

– Corbyn og Labour vil ødelægge selve grundlaget for dette lands velstand. De foregiver, at deres had kun er rettet mod visse milliardærer – og de peger vildt fingre af og forfølger enkeltpersoner, ikke set siden Stalin forfulgte kulakkerne, sagde Johnson den 6. november ifølge det britiske dagblad The Independent.

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


09. dec. 2019 - 11:31   09. dec. 2019 - 11:46

Storbritannien

ah@arbejderen.dk
Det Konservative Parti i Storbritannien
 • Det Konservative Parti er et britisk politisk parti stiftet i 1830.
 • Er det største parti i det britiske parlament og har regeret siden 2010.
 • Premierminister og partiformand er siden juli 2019 Boris Johnson.
 • Medlemstal: 191.000.
 • Har 288 medlemmer af parlamentet (Underhuset og Overhuset).
 • Har fire medlemmer af EU-parlamentet samt 7.445 byrådsmedlemmer.
 • Er konservativt af grundholdning, men tilhænger af økonomisk liberalisme.
 • Favoriserer fri markedsøkonomi, privatiseringer og begrænset statsregulering.
 • Er tilsluttet European Conservatives and Reformists Party.

Kilde: vote.conservatives.com

Britisk parlamentsvalg 2019
 • 12. december 2019.
 • Valg til 650 pladser i Underhus og Overhus.

Opstillede partier er blandt andre:

 • De Konservative. 
 • Labour. 
 • Liberaldemokraterne.
 • De Grønne.
 • Brexit Party.
 • Dertil en række mindre partier som får fire procent eller derunder.
 • Det britiske kommunistparti (CPB) opfordrer til at stemme på Labour.
 • Landet har valg i enkeltmandskredse. Det betyder, at kun én kandidat i hver opstillingskreds vinder.
 • Ved sidste parlamentsvalg i 2017 var stemmeprocenten på 68,8 procent.

Kilder: BBC