17 Sep 2019  

KBH: Overskyet, kraftige regnbyger, 9 °C

Borgerlige og socialdemokrater fik elendigt EU-valg

Klima dominerede EU-parlamentsvalg

Borgerlige og socialdemokrater fik elendigt EU-valg

De traditionelle magtpartier i EU, de socialdemokratiske og konservative/kristelige partier, fik klø ved søndagens EU-parlamentsvalg.

I Tyskland gik det socialdemokratiske SPD fra 27,3 procent til 15,5 procent. Her opgivende SPD-borgmester og spidskandidat Carsten Sieling fra Bremen.
FOTO: Christophe Gateau/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

De dominerende borgerlige, kristelige og socialdemokratiske partier har mistet deres samlede flertal i EU-parlamentet efter søndagens valg rundt om i EU-landene – og må nu række ud efter den liberale eller grønne parlamentsgruppe for at mønstre flertal, skriver det tyske dagblad junge Welt.

I Tyskland gik det socialdemokratiske SPD fra 27,3 procent til 15,5 procent. Angela Merkels kristen-konservative koalition (CDU/CSU) opnåede 28,7 procent, hvilket er historisk lavt for dem, skriver junge Welt.

Venstrefløjen i EU-parlamentet er fortsat stærk og vil fortsætte med at kæmpe for et bedre Europa.
Gabi Zimmer, GUE/NGL

I Frankrig blev præsident Emmanuel Macrons La République en marche! slået af det stærkt højreorienterede National Samling, ledt af Marine Le Pen. 

Det socialdemokratiske Parti Socialiste fik kun 6,6 procent.

Omvendt fik Le Pens parti op mod 50 procent af stemmerne i de store industriområder i Nordfrankrig, skriver dagbladet Le Figaro.

I centrum af Paris vandt præsident Macrons parti og de grønne, rapporterer Le Monde.

Grøn bølge?

De grønne partier gik voldsomt frem i flere lande, især i Tyskland, Storbritannien, Holland, Irland, men også Belgien, skriver avisen.

Klimatruslen fik millioner til valgurnerne og dominerede flere steder valget, lyder analysen.

I Tyskland opnåede De Grønne 20,7 procent og kaprede stort set alle de unges stemmer i storbyerne, som ellers ville have tilfaldet SPD eller Die Linke.

Desuden gik stærkt højreorienterede partier i Italien, Polen og Ungarn betydeligt frem. I Italien opnåede regeringspartiet Lega og dets leder, Matteo Salvini, 34,4 procent af stemmerne. I Norditalien fik Lega over 40 procent af stemmene. De vandt på modstand mod EU og mod flygtninge og indvandrere.

Det andet regeringsparti, Femstjerne-bevægelsen M5S fik 16,9 procent, kun overgået af det socialdemokratiske PD-parti med 22 procent, skriver dagbladet Il Manifesto.

I Tyskland fik det fremmedfjendske Alternative für Deutschland 10,8 procent – de fleste stemmer blev høstet i det østlige Tyskland.

I Sverige opnåede det fremmedfjendske Sverigedemokraterne også et godt valg med 15,4 procent, og partiet er næsten lige så stort som det borgerlige Moderaterna med 16,8 procent. Socialdemokraterne fik 23,6 procent.

I den anden ende gik det dårligt for fremmedfjendske partier i lande som Holland og Danmark. I Holland opnåede Gert Wilders højreekstreme parti et katastrofevalg og mistede alle fire mandater, ligesom Dansk Folkeparti i Danmark blev halveret.

Venstrefløj tlbage

Den Forenede Europæiske Venstrefløj/Nordisk Grønne Venstre-gruppe (GUE/NGL) i EU-parlamentet opnåede 39 pladser. Det er en tilbagegang på 13 mandater siden sidste valg i 2014.

Alligevel er GUE/NGL-præsident Gabi Zimmer tilfreds:

– Venstrefløjen i EU-parlamentet er fortsat stærk og vil fortsætte med at kæmpe for et bedre Europa med løsninger på klimaproblemet, nedskæringer, arbejdsløshed og racisme, siger hun i en udtalelse.

Men trods fremgang i Grækenland, Frankrig og Belgien gik det portugisiske kommunistparti PCP og dets valgfront CDU tilbage fra tre til et mandat. Også Tjekkiets kommunister i KSČM gik fra tre til et sæde i parlamentet.

Cyperns Kommunistiske Parti (AKEL) opnåede 27,5 procent af alle stemmer og beholder sine to mandater. I Grækenland beholdt kommunistpartiet KKE sine to mandater.

I Belgien lykkedes det det marxistiske arbejderparti PTB/PvdA at få et mandat i første forsøg.

– Vi er et lokomotiv, der nu også rykker over grænserne på europæisk plan. Det ægte venstre vil være en nødvendighed for at tilbyde et alternativ til det yderste højre og Macron/Merkels politik, siger partiets spidskandidat Marc Botenga til det belgiske solidaire.be.

Brexit Party triumferer

I Storbritannien opnåede det borgerlige EU-modstander-parti Brexit Party 31,7 procent af alle afgivne stemmer og blev absolut største parti.

Det skete, to dage efter den konservative premierminister Theresa May meddelte sin afgang fredag. Hendes parti opnåede kun 8,7 procent af stemmerne ved EU-parlamentsvalget, mens det socialdemokratiske Labour gik 10 procentpoint tilbage og fik 14,1 procent, rapporterer dagbladet Morning Star.

Tal viser, at Brexit Party vandt i stort set hele landet, undtagen i London, dele af Skotland og Wales og Nordirland. Meningsmålinger antyder, at Brexit Party har fået stemmer både fra De Konservative og arbejderstemmer fra Labour.

I gennemsnit steg valgdeltagelsen ved EU-parlamentsvalget til 50,95 procent i hele EU – den højeste indenfor 20 år. I 2014 stemte samlet set 42,6 procent.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. maj. 2019 - 15:33   29. maj. 2019 - 15:19

EU-parlamentsvalg

ah@arbejderen.dk