11 Apr 2021  

KBH: Overskyet, let regn, 3 °C

Bolsonaros covid-19-politik truer Brasilien og resten af verden

Nye mutationer

Bolsonaros covid-19-politik truer Brasilien og resten af verden

Brasiliens præsident Bolsonaro nægter at indføre national lockdown for at bekæmpe covid-19-bølge. I disse dage oplever Brasilien et rekordstort udbrud med flere covid-19-mutationer, der er en risiko for hele verden.

Covid-19-patienter i Santo Andre bliver indlagt i sportshaller, fordi der ikke er plads på byens hospitaler.
FOTO: Miguel Schincariol/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

"Stop alt det postyr og tuderi. Hvor længe vil I blive ved med at klynke", spurgte Brasiliens højreradikale præsident Jair Bolsonaro sine kritikere i en tale den 4. marts, tweetet af journalisten Samuel Pancher. Samme dag overgik Brasiliens daglige antal af covid-19-smittede USA og blev det højeste i verden.

Hvad er pointen med at nedkæmpe pandemien i Europa og USA, hvis Brasilien fortsat er grobund for denne virus?
Miguel Nicolelis, neurovidenskabsmand ved Duke Universitet

Siden har covid-19-bølgen taget yderligere fart i Brasilien, som den 23. marts var vidne til 3650 dødsfald på ét døgn, hvilket er rekordmange. Brasiliens hospitaler er presset til det yderste, men Bolsonaro nægter fortsat at indføre lockdown, fordi han mener, at det vil skade Brasiliens økonomi.

Ifølge sundhedsmediet WebMD er Brasiliens covid-19-bølge ikke blot en risiko for landets indbyggere, men også for resten af verden. Dette skyldes, at der er blevet identificeret 11 mutationer i landet, hvoraf flere er mere smittefarlige, og hvor vacciner er mindre effektive.

Prioriterer økonomi over sundhed

Ifølge BBC er mindst 80 procent af hospitalssenge på intensivafdelinger optaget i stort set alle Brasiliens større byer. Hospitaler er overfyldte, der mangler ilt og respiratorer. Patienter indlægges i sportshaller, der er omdannet til på felthospitaler.

I Rio de Janeiro må læger afvise patienter, der har behov for at blive indlagt. Washington Post fortæller om lægen Lara Kretzer, der blev tvunget til at vælge to ud af 15 patienter, som kunne indlægges. De resterende 13 blev afvist og "dør sandsynligvis".

– Jeg ved ikke, hvordan det her kommer til at påvirke mig i fremtiden, siger Kretzer til Washington Post.

Men situationen på de brasilianske hospitaler anfægter ikke den højreradikale præsident Bolsonaro. Siden pandemien indtog i landet, har Bolsonaro afvist nedlukninger, udgangsforbud og masker, fordi han mener, at de skader økonomien og befolkningens frihed.

>> LÆS OGSÅ: Præsident Bolsonaro anklages for at "dræbe Brasiliens fremtid"

To delstater er gået imod præsidentens anbefalinger og indført udgangsforbud for at mindske covid-19-smitte. Derfor har Bolsonaro rejst en sag til Brasiliens højesteret for at sikre, at de lokale restriktioner blev ophævet. Sagen er ifølge The Brazilian Report blevet afvist af højesteretten.

11 mutationer i Brasilien

Da det kun er delstaterne Bahia og Rio Grande do Sul, som har gennemført restriktioner, kan covid-19 at sprede sig hurtigt i det meste af Brasilien. Delstaterne ledes henholdsvis af arbejderpartiet PT og midterpartiet PSDB.

Brasilien er det eneste land ud over USA, der har registreret flere end 300.000 dødsfald med covid-19. I alt har virussen smittet over 12,5 millioner brasilianere, oplyser WHO.

>> LÆS OGSÅ: USA og Brasilien trodser WHO og er de hårdest ramte lande

Ifølge sundhedsmediet WebMD er det netop antallet af covid-19-smittede i kombination med Brasiliens langsomme udrulning af vacciner, der gør, at landet nu har identificeret 11 forskellige covid-19-mutationer.

Et studie foretaget af Brasiliens statslige forskningslaboratorium Fiocruz viser, at der smittes med velkendte varianter som de såkaldte britiske og sydafrikanske mutationer. Begge mutationer kategoriserer WHO som "bekymrende", fordi de er mere smitsomme. Vacciner er desuden mindre effektiver overfor den sydafrikanske variant.

Mens de to varianter, som også er velkendte herhjemme, først blev identificeret i Storbritannien og Sydafrika, er der mindst to andre mutationer, der er blevet opdaget i selve Brasilien.

Den første brasilianske variant ved navn "P.1" er ligesom den sydafrikanske mutation både mere smitsom og har en "moderat" evne til at modstå vacciner. Det vides endnu ikke, om den anden brasilianske variant, "P.2", er mere smitsom, og dens evne til at undvige vacciner kategoriseres i øjeblikket som "potentiel".

"En global trussel"

Når mere smitsomme covid-19-mutationer, der ovenikøbet kan være i stand til at modstå vacciner, får lov til at udvikle sig, som de gør i Brasilien, er det en fare for hele verden, fordi covid-19 ikke kender nogen grænser.

Hvis mutationer med høje evner for at modstå vacciner får frit spil i Brasilien, vil der nemlig være større sandsynlighed for, at disse varianter også bliver udbredt til resten af verden. I værste fald kan det betyde, at eksisterende vacciner bliver ude af stand til at nedkæmpe pandemien.

Den brasilianske læge og hjerneforsker ved Duke Universitet, Miguel Nicolelis, understreger overfor The Guardian, at Brasiliens udbrud af covid-19 er blevet en "global trussel". Han opfordrer det internationale samfund til at udfordre Bolsonaros tilgang til pandemien.

– Brasilien er et friluftlaboratorium, hvor virussen kan sprede sig og til sidst skabe mere dødelige mutationer. Det her handler om verden. Det er globalt, fastslår Nicolelis til The Guardian og fortsætter:

– Hvad er pointen med at nedkæmpe pandemien i Europa og USA, hvis Brasilien fortsat er grobund for denne virus?

Nicolelis mener, at det er op til det internationale samfund at "hæve stemmen" mod de risici, som Bolsonaros tilgang til covid-19-pandemien stiller verden overfor.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


31. mar. 2021 - 06:21   31. mar. 2021 - 10:58

Brasilien

mbs@arbejderen.dk
Jair Bolsonaro
  • Født: 21. marts 1955.
  • Valgt som Brasiliens præsident i oktober 2018 for det ultrakonservative socialliberale parti.
  • Indtog præsidentposten 1. januar 2019.
  • Har offentligt erklæret sin støtte til Brasiliens militærdiktatur, der varede fra 1964 til 1985.
  • Vil løsne landets våbenlov.
  • Privatiserer offentlige selskaber.
  • Skærer statsstøtten til gymnasier og universiteter med 30 procent.
  • Forringer arbejdsmarkeds- og pensionslovene.
  • Har under covid-19-pandemien nægtet at indføre national lockdown og udgangsforbud og latterligjort brug af masker.