09 Dec 2019  

KBH: Overskyet, regn, 5 °C

Bolsonaro i vilde anklager under historiske skovbrande

Amazonas i flammer

Bolsonaro i vilde anklager under historiske skovbrande

Brasiliens højreradikale præsident Jair Bolsonaro og hans regering anklager i flæng andre for at stå bag de voldsomme skovbrande i Amazonas, men afviser blankt, at hans regering har noget som helst ansvar for katastrofen.

I den nordlige region er der stater, som jeg ikke vil nævne, hvor guvernøren ikke engang flytter en skovl for at hjælpe med at bekæmpe branden. Han nyder det, lød det i sidste uge fra Brasiliens præsident, der selv først i weekenden beordrede militæret til at bekæmpe branden.
FOTO: Marcos Correa/Brazilian presidency/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Antallet af skovbrande i Brasiliens del af regnskoven i Amazonas er steget med 70 procent, vurderer Amazon Environmental Research Institute (IPAM). Og nu har Brasiliens præsident og regering travlt med at finde en forklaring på katastrofen.

"Alt tyder på", at ngo'er tager til Amazonas for at "sætte ild" til skoven.
Jair Bolsonaro Brasiliens præsident

Først var det tørken, der var årsagen til de over 38.000 skovbrande i Amazonas, som Brasiliens Rumforskningsinstitut har registreret fra 1. januar til 18. august i år.

Ifølge landets miljøminister Ricardo Salles skyldes stigningen i antallet af brande "tørt vej, vind og hede", men det afviser IPAM, et nonprofit-forskningsinstitut i Brasilien der overvåger regnskoven i Amazonas.

Øget luftfugtighed

Instituttets data fortæller, at selv i tørkesæsonen er luftfugtigheden i Amazonas tre gange over gennemsnittet i det seneste tre år.

Så var miljøaktivister ansvarlige for skovbrandene i Amazonas. Ja, de havde ligefrem selv antændt og filmet det efterfølgende, lød anklagerne fra præsident Jair Bolsonaro i sidste uge.

"Alt tyder på", at ngo'er tager til Amazonas for at "sætte ild" til skoven, sagde Bolsonaro live på Facebook.

Endelig har Bolsonaro anklaget lokale guvernører, ifølge den latinamerikanske TV-station TeleSur:

– I den nordlige region er der stater, som jeg ikke vil nævne, hvor guvernøren ikke engang flytter en skovl for at hjælpe med at bekæmpe branden. Han nyder det.

Et område nær Boca de Acre i Amazonas, som er brændt ned.
Lula Sampaio/AFP/Ritzau Scanpix

Advarslerne om den voldsomme stigning i antallet af naturbrande i Amazonas begyndte allerede i starten af august og er blandt andet kommet fra Brasiliens Nationale Institut for Rumforskning, INPE.

INPE har registreret flere end 71.497 naturbrande i Brasilien fra januar til midten af august. 52 procent af disse har fundet sted i Amazonas. Det er en stigning på 83 procent i forhold til samme periode sidste år, skriver den latinamerikanske TV-station TeleSur.

Mens 31 procent af naturbrandene har fundet sted i Cerrado – Brasiliens savanne.

Alligevel har Bolsonaro først i weekenden beordret militæret til at bekæmpe brandene.

Afskovning steget med 67 procent i år

INPE overvåger også afskovningen i Amazonas regnskov og har frigivet alarmerende tal for fældningen i år. Afskovningen i Amazonas er steget med hele 67 procent fra den 1. januar, hvor Jair Bolsonaro tiltrådte som præsident, til 31. juli.

Medlemmer af mura-stammen viser skovfældning i et umarkeret område, der tilhører de oprindelige folk. Området ligger i regnskoven i Amazonas.
Ueslei Marcelino/Reuters/Ritzau Scanpix

Alene i juni måned steg afskovningen med 88 procent sammenlignet med samme måned sidste år. Fra januar til og med juli er der forsvundet 2.254,8 kvadratkilometer regnskov på grund af afskovning, ifølge INPE.

Jair Bolsonaro afviste oplysningerne fra INPE som pure opspind for at skade præsidenten, og den 2. august blev instituttets direktør, Ricardo Galvao, fyret på gråt papir. Efterfølgende blev Darton Policarpo Damiao, officer i landets luftvåben, udpeget til midlertidig direktør.

Naturbrandene er menneskeskabte

Netop afskovningen er årsagen til den voldsomme stigning i antallet af naturbrande i år, vurderer IPAM.

– Der opstår ingen naturlige brande i Amazonas. Der er dog mennesker, der tænder ild, som kan forværres og blive til brande i den tørre sæson, forklarer Ane Alencar, videnskabelig direktør i IPAM.

Ifølge data fra virksomheden Planets satellitter er de områder med flest brande områder, hvor der er afskovet allermest. De indikerer, at skovbrandene er menneskeskabte.

Afbrænding af områder er normal praksis i Brasilien for at gøde jorden på denne årstid. Først fældes skoven for værdifuldt tømmer, derefter afbrændes resten for at forberede jorden for fremtidigt landbrug – mest sandsynligt kvægbrug, som tegner sig for 70-80 procent af afskovningen i Amazonas. Asken efter afbrændingen fungerer som midlertidig gødning for de kommende græsningsarealer.

Jair Bolsonaro erklærede allerede under sidste års præsidentvalgkamp, at han vil åbne Amazonas for landbrug og mineindustri. Allerede på et pressemøde i juli bad Bolsonaro omverdenen om at blande sig uden om det, der foregår i Amazonas.

30 procent færre bøder for miljøovertrædelser

I bliver nødt til at forstå, at Amazonas tilhører Brasilien og ikke jer, sagde Bolsonaro ifølge det britiske dagblad The Guardian og tilføjede, at Brasilien åbner for partnerskaber, der udnytter biodiversitet og minedrift.

Og siden hans magtovertagelse i januar er antallet af bøder for overtrædelse af Brasiliens miljølove faldet med en tredjedel.

Konkret blev der fra 1. januar til 23. august udstedt 6.895 bøder, mens der i samme periode sidste år blev udstedt 9.771 bøder. Det viser tal fra Ibama, Brasiliens Institut fra miljø og vedvarende naturressourcer, skriver TeleSur.

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. aug. 2019 - 14:51   29. aug. 2019 - 11:44

Brasilien

mj@arbejderen.dk