16 Jan 2021  

KBH: Ingen skyer af betydning, -6 °C

Bolivias parlament samles for at udnævne midlertidig præsident

Kup mod Evo Morales

Bolivias parlament samles for at udnævne midlertidig præsident

Som følge af et kup er Bolivias præsident Evo Morales trådt tilbage og gået i eksil i Mexico. Tænketank i USA vurderer, at stemmeoptællingen, der gav Morales valgsejren i første runde ikke blev manipuleret.

"Evo uden et folk", står der på væggen. Mere præcist ville det være at påpege, at det bolivianske folk, som indiskutabelt gav Evo Morales en valgsejr den 20. oktober, nu står uden deres valgte præsident.
FOTO: Ronaldo Schemidt/AFP/Scanpix
1 af 1

Natten mellem tirsdag og onsdag mødes senatorer og lovgivere i Bolivia til et ekstraordinært møde. På dagsordenen er valg af en midlertidig præsident og nedsættelse af et nationalt valgråd, som skal udskrive et nyvalg inden for 90 dage.

Sådan skriver det bolivianske nyhedsbureau ABI.

Mødet er indkaldt til klokken 16 lokal tid. Det er ved midnat danske tid.

Økonomen Mark Weisbrot, kritiserer OAS skarpt for at have kastet benzin på bålet i Bolivia med sin påstand om sandsynlig valgsvindel.

Mødet er indkaldt af senatoren Jeanine Anez, der er anden vicepræsident i Senatet. I henhold til Bolivias grundlov er hun berettiget til at overtage præsidentembedet i en overgangsperiode, idet landets præsident Evo Morales og vicepræsident Alvaro Garcia Linera samt formanden for Senatet, Adriana Salvatierra, alle er trådt tilbage.

Præsident Evo Morales trådte tilbage natten mellem søndag og mandag efter pres fra militæret og dele af politiet, samt efter at også Bolivias faglige LO (COB) havde undsagt præsidenten og opfordret ham til at gå af for at stoppe den vold, som højrefløjen havde udløst, siden den tabte et præsidentvalg den 20. oktober. Efter valget har de tabende partier kaldt til gadeprotester med påstande om valgsvindel. Gadeprotesterne har været meget voldelige.

Udokumenterede påstande om svindel

Højrefløjens påstande om valgsvindel er blevet bakket op af OAS – Organisationen af Amerikanske Stater. Men der er ikke ført noget som helst bevis for påstandene.

Tværtimod er der kommet en analyse fra USA's Center for Politisk og Økonomisk Forskning (CEPR), der har gennemtrevlet resultaterne fra valget den 20. oktober:

"I modsætning til påstandene efter valget, som uden bevisførelse bliver støttet af OAS's valgobservatører, så viser statistiske analyser, at det var helt forudsigeligt, at Morales ville vinde valget i første runde", skriver CEPR.

De, der anklager præsidenten og valgkommissionen for valgfusk, bygger det på hændelser, som fandt sted på valgnatten.

Stemmeoptællingen var i fuld gang, og der lå tal, som klart viste en solid sejr til Evo Morales over modkandidaten Carlos Mesa. Der var dog usikkerhed om, om Morales ville vinde med over 10 procentpoint ned til Mesa. Hvis ikke, skulle der være en anden valgrunde mellem de to kandidater.

I denne uafklarede situation blev stemmeoptællingen stoppet, og da den blev genoptaget, viste tallene, at Evo Morales havde vundet med lidt over 10 procent af stemmerne.

>> LÆS OGSÅ: Fare for kup i Bolivia

Analyseinstituttet CEPR i USA har foretaget 500 computersimuleringer på basis af stemmetallene på det tidspunkt, hvor optællingen blev stoppet på valgnatten. På det tidspunkt var 85,83 procent af stemmerne optalte. De 500 simuleringer tog på forskellige måde højde for stemmemønstre i de valgkredse, som på det tidspunkt ikke var optalte, og simuleringerne viste ifølge CEPR, at "det ikke blot var muligt, men sandsynligt, at Morales ville vinde valgsejren i første runde", skriver instituttet.

– Der er simpelthen ikke noget statistisk eller andet belæg for at stille spørgsmålstegn ved den stemmeoptælling, som gav Evo Morales valgsejren i første runde, siger Guillaume Long, som er senioranalytiker i CEPR.

CEPR's leder, økonomen Mark Weisbrot, kritiserer OAS skarpt for at have kastet benzin på bålet i Bolivia med sin påstand om sandsynlig valgsvindel:

– OAS bør undersøge, hvordan sådanne udtalelser, der har bidraget til den politiske konflikt i Bolivia, blev udsendt, uden at der forelå nogen som helst dokumentation, siger han ifølge en pressemeddelelse på CEPR's hjemmeside.

Morales i Mexico

Da Evo Morales var trådt tilbage, modtog han et tilbud om asyl i Mexico. 

Mandag blev han fløjet fra lufthavnen i Cochabamba til Mexico i et mexicansk regeringsfly.

"Det gør mig ondt at forlade landet af politiske grunde, men jeg er med jer. Jeg vil hurtigt vende tilbage med ny styrke og energi", skrev Morales på Twitter, da flyet lettede.

Hans partifæller i Bevægelsen for Socialisme (MAS) sidder på flertallet af pladserne i den lovgivende forsamling og Senatet. Men forud for indkaldelsen til det ekstraordinære møde om at indsætte en midlertidig præsident er Senatets næstformand Jeanine Anez eneste kandidat.

Hun er advokat og valgt til Senatet for et højreparti med navnet Plan Progreso para Bolivia-Convergencia Nacional (PPB – CN).

Hun beskrives af aviser som Washington Post som en hård modstander af Evo Morales.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. nov. 2019 - 15:23   21. nov. 2019 - 11:05

Bolivia

se@arbejderen.dk
Bolivia til valg 2019

Søndag 20. oktober 2019 er der både præsidentvalg samt valg til den lovgivende forsamling, Deputeretkammeret og Senatet.

 • Ni partier stiller op.
 • Til præsidentvalget opstiller:
 • Evo Morales for MAS – Bevægelsen for Socialisme opstiller for en tredje præsidentperiode frem til 2025.
 • Carlos Mesa fra højrealliancen Borgerløftet (CC).
 • Socialdemokraten Oscar Ortiz fra MDS.
 • Får en kandidat over 50 procent af stemmerne i første valgrunde eller over 40 procent, og der er over 10 procent ned til nummer to, så er vedkommende valgt.
 • I modsat fald skal der være en anden valgrunde mellem de to med flest stemmer.
 • Til parlamentsvalget opstiller MAS og otte andre partier.
 • MAS (Movimiento al Socialismo) går atter efter to-tredjedeles flertal i parlamentets to kamre.
 • Bolivias Kommunistiske Parti stiller ikke selvstændigt op, men støtter præsident Evo Morales og MAS.
Evo Morales
 • Født 26. oktober 1959. Tilhører landets næststørste indianske gruppe, aymaraerne.
 • Præsident i Bolivia siden januar 2005.
 • Leder af partiet MAS – Bevægelsen for Socialisme.
 • Leder af cocaarbejdernes fagforening fra 1984 til 1994.
 • Leder af den folkelige opstand mod nyliberal politik med privatisering, blandt andet af vandforsyningen i Cochabamba mellem 2000 og 2003.
 • Tilhænger af integrationen i Latinamerika og ALBA-samarbejdet med Cuba, Venezuela, Nicaragua, Ecuador og en række caribiske østater.
 • Talte på klimatopmødet COP15 i København 2009. Talte også på et ALBA-folkemøde i Valbyhallen.