12 Dec 2018  

KBH: Spredte skyer, 4 °C

Berlusconi spøger i kulissen

Det parlamentariske cirkus i Italien:

Berlusconi spøger i kulissen

Protestvinderen af valget i marts, 5-stjernebevægelsen, er kommet overens med det højreekstreme Lega om nogle regeringspunkter, som udfordrer EU og finanspagten. Intet er endnu afgjort, og en tidligere ministerpræsident har netop fået lov til igen at genopstille.

"Uretfærdigheden er endelig slut", mener ex-ministerpræsident Silvio Berlusconis parti, Forza Italia. En domstol har annulleret et forbud mod hans virke som parlamentariker og mod valgopstilling. Det sker netop som spillet om regeringsmagten er inde i et slutspil.
FOTO: Gregorio Borgia/Ritzau Scanpix
1 af 1

Italiens præsident Sergio Matarella angav, at tirsdag skulle være sidste frist for en regeringsaftale mellem de to centrale parter, 5-stjerne-bevægelsen (M5S) og det stærkt højreorienterede Lega (tidligere Lega Nord).

Deres konsulationer med Matarella fortsatte weekenden over, efter at partierne i sidste uge afviste en "neutral" regering af teknokrater. Og efter ti ugers regeringskrise siden valget 4. marts. 

Endnu er sådan aftale ikke bekræftet. Og den kommende regeringschef kendes endnu ikke. Hverken M5S' leder, Luigi Di Maio, eller Legas Matteo Salvini ønsker denne post. I kulissen spøger også den tidligere ministerpræsident Silvio Berlusconi fra Forza Italia.

Fem år efter at han fik frataget sin senatspost og ret til opstlling til nationale valg på grund af en dom for skattesvindel, ophævede en domstol netop op til weekenden dette forbud. 

Kolliderer med EU

Ifølge det britiske BBC og andre bureauer er M5S og Lega blevet enige om en næsten flad indkomstskat på 15 procent for små og mellemstore indkomster og 20 procent for de rigeste. Det angives også, at de to parter vil give de fattigste en basisindtægt og sænke pensionsalderen.

Disse tiltag ventes at koste henholdsvis 17 og 15 milliarder euro, mens skattelettelsernes pris angives til 80 milliarder euro (596 milliarder kr.). 

De to partier er dermed på kollisionskurs med EU-kommisionen og de to øvrige parter i 'trojkaen', Den Europæiske Centralbank og valutafonden IMF, der i 2011-13 sammen med hovedkreditor-landet Tyskland gennemtvang en 'teknokratregering´ af finansfolk i kølvandet på finanskrisen i 2007-09.

Målet var at øge Italiens 'kreditværdighed' gennem massive sociale nedskæringer, stop for offentlige investeringer og privatisering af de mest rentable offentlige virksomheder.

Italiens gæld andrager fortsat 130 procent af bruttonationalproduktet, og både Luigi di Maio og Matteo Salvini har anklaget EU for hovedansvarlig landets økonomiske problemer.

Di Maio har krævet genforhandling af EU's finanspagt, som blandt andet kræver, at statsunderskuddet højest må udgøre tre procent af BNP. Salvini har ligefrem annonceret ønske om udtræden af eurozonen.

'Trojkaens' ultraliberalistiske såkaldte "strukturreformer" har øget uligheden og fattigdommen drastisk og skabt omfattende social uro og protester. Arbejdsløsheden er i dag på 10,5 procent. 26 procent af de unge står uden job, og mange står uden mulighed for uddannelse.

600.000 migranter skal ud!

EU-landenes vægring mod at tage imod flygtninge fra Syrien og andre stater i Mellemøsten og Afrika har skabt store problemer og migrant-fjendtlige kampagner i modtagerlandet Italien.

I Macerata nær Napoli nedskød en 28-årig lokalvalgskandidat fra Lega seks afrikanere i begyndelsen af februar. M5S og Lega varsler således også stramning af immigrationslovene:

Legas Salvini har tidligere sagt, at han vil opsamle de illegale indvandrere og sende dem hjem "på 15 minutter". Under den nylige valgkampagne udtalte Silvio Berlusconis Forza Italia, som er Legas højreekstremistiske samarbejdspartner, at 600.000 illegale migranter skulle fanges og straks sendes sendes ud af landet, hvis partiet kom til magten.

Forza Italia forventes at være enten støtteparti eller ligefrem deltager i en kommende regering. Også det 'reformerede´ fascistparti Italiens Brødre har udtrykt sit mulige ønske om at støtte en kommende regering. M5S og Lega mønstrer tilsammen kun 49 procent af stemmerne. De fik henholdsvis 32 og 17 procent ved valget.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. maj. 2018 - 11:19   15. maj. 2018 - 15:27

Italien

al@arbejderen.dk
5-stjerne bevægelsen
  • 5-stjerne bevægelsen (M5S) er en flertydig populistisk størrelse, der blev snakket i gang af komikeren Beppo Grillo. Den anføres nu af Luigi di Maio og fik som en protestbevægelse med 32 procent flest stemmer ved valget den 4. marts i år. Grillo & Co. taler om "direkte demokrati", "folkemagt", "økologi" og håner "den politiske kaste", EU-politikerne inklusive.
  • Kontakten til de højreekstreme er også mangeartet – aktuelt med regeringsforhandlingerne med Lega, som ønsker løsrivelse af Norditalien fra det fattigere 'Mezzagiorno' i syd, er ultraliberalistisk og stærkt indvandrerfjendsk. Trods medlemmernes modstand ved en afstemning tilslutter M5S' di Maio højrefløjens krav om udvisning af 600.000 migranter.
  • Af hensyn til 'ytringsfriheden' har M5S har stemt imod en lov om forherligelse af fascisme. Også et forslag om at give homoseksuelle almindelige borgerlige rettigheder har M5S nedstemt. I EU-parlamentet er M5S gået sammen det britiske UKIP og Sverigesdemokraterne – begge stærkt højredrejede.

Kilder: Kampen om kulturen, Forlaget Demos m.fl.