04 Jul 2020  

KBH: Overskyet, let regn, 15 °C

Belgisk arbejderparti seksdobler antallet af mandater

Femtestørste parti

Belgisk arbejderparti seksdobler antallet af mandater

Det belgiske arbejderparti PTB/PVDA går fra to mandater til 12 i Belgiens føderale parlament. Også i det flamsktalende nord er partiet brudt igennem valgmuren.

PTB/PVDA opnåede søndag 13,5 procent af stemmerne i det fransktalende Vallonien i det sydlige Belgien og 12 procent i hovedstadområdet Bruxelles.
FOTO: Françoise De Smedt/Solidaire
1 af 1

Efter en storstilet valgkampagne sikrede det belgiske arbejderparti (PTB/PVDA) sig 12 pladser i det føderale, landsdækkende parlament ved søndagens valg.

Hvilken dynamik, hvilken entusiasme, hvilket engagement! Vi har en verden at vinde. 
Peter Mertens, formand PTB/PVDA

Før havde partiet, der er marxistisk, blot to mandater. PTB/PVDA har i mange år tilhørt den kommunistiske verdensbevægelse.

– Hvilken dynamik, hvilken entusiasme, hvilket engagement! Vi har en verden at vinde. Jeg vil gerne applaudere alle de frivillige og partimedlemmer, der har knoklet i alle provinser – ofte under vanskelige omstændigheder, sagde partiformand Peter Mertens søndag aften efter resultatet var tikket ind, skriver ptb.be.

PTB/PVDA opnåede 13,5 procent i det fransktalende Vallonien mod syd, 12 procent i hovedstadområdet Bruxelles og 6,6 procent i den flamsktalende del af Belgien, skriver dagbladet Le Soir.

I byerne Herstal og Seraing, hvor store dele af arbejderklassen bor omkring stål-industrien, opnåede PTB/PVDA henholdsvis 27,6 procent og 23,6 procent af stemmerne til det føderale parlament.

Ind i regionale parlamenter

Da Belgien er opdelt i forskellige sproglige områder, har der også været valg til de lokale parlamenter. PTB/PVDA fik indvalgt 10 fransksprogede kandidater samt en enkelt flamsktalende i Bruxelles-parlamentet. Det blev til 10 kandidater indvalgt i det vallonske parlament og fire i det flamske parlament.

>>LÆS OGSÅ: Belgisk arbejderparti står til fremragende valg

Desuden blev partiet spidskandidat Marc Botenga indvalgt i EU-parlamentsvalget med lidt over fem procent af stemmerne.

Ikke nok med det. Partiet, der blev stiftet i 1979, opnår valg af fire senatorer. 

Samlet set stiger antallet af PTB/PVDA-parlamentarikere fra otte til 42, og det gør partiet til det femtestørste parti på landsplan.

Fremgang i Flandern

Partiets formand, Peter Mertens, gør opmærksom på, at der er sket et gennembrud i den flamsktalende del af landet.

I storbyen Antwerpen fik partiet 12,7 procent.

– Medier og politikere sagde, at vi ikke ville sejre i Flandern. Men det gjorde vi. Vi sender for første gang kandidater fra Flandern til det føderale parlament, sagde han i sin sejrstale. 

Han tilføjede, at partiets kampagne i den grad gav bonus. PTB/PVDA fokuserede på højere pensioner, gratis offentlig transport, et bedre sundhedsvæsen, en retfærdig skat, stigende ulighed og behovet for at reducere momsen med fra 21 procent til seks procent på el og gas.

– Folk er trætte af et samfund, hvor de rige bliver rigere og rigere, og de fattige bliver fattigere, sagde Peter Mertens, der dog tilføjer, at det ekstreme højre "desværre" gik frem i Flandern.

Advarer mod fascister

Det fremmedfjendske parti Flams Belang tredoblede stemmetallet i Flandern og opnåede 18,5 procent i det nordlige Belgien.

– Den ekstreme højrefløj har intet at tilbyde. Vi kæmper for solidaritet og for arbejdernes enhed, for fælles social sikring i et forenet Belgien, lød det fra Peter Mertens.

Marc Botenga takkede søndag aften for støtten til PTB/PVDA ved EU-parlamentsvalget. Selv fik han 14,5 procent af stemmerne i den fransktalende valgkreds. På landplan blev det til 5,7 procent, hvad der svarer til et mandat – partiets første nogensinde i EU-parlamentet.

– Vi er et lokomotiv, der nu også rykker over grænserne på europæisk plan. Det ægte venstre tilbyder et alternativ til det yderste højre og Macron/Merkels politik, siger Marc Botenga til det belgiske solidaire.be.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. maj. 2019 - 11:26   06. jun. 2019 - 11:46

Valg 2019

ah@arbejderen.dk