07 Mar 2021  

KBH: Ingen skyer af betydning, 2 °C

Bøndernes blokader breder sig til hele Indien

Oprør fortsætter

Bøndernes blokader breder sig til hele Indien

Indiens bønder har i over to måneder blokeret vejene ind til New Delhi i protest mod nye privatiseringslove. 6. februar bredte blokaderne sig til hele Indien, hvor bønderne igen viste, at oprøret er landsdækkende.

Bønder blokerer en vej i den indiske delstat Haryana, hvor størstedelen af indbyggerne lever af landbrug.
FOTO: Sajjad Hussain/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

I over to måneder har Indiens bønder blokeret landevejene ind til New Delhi i protest mod nye love, der privatiserer landbrugshandlen. Den 6. februar bredte blokader sig til hele landet, hvor bønder blokerede motor- og landeveje i tre timer.

Ved at tage del i vejblokaden modbeviste hundredtusindvis af bønder Modi-regeringens løgn i parlamentet om, at bøndernes protester er begrænset til en enkelt delstat.
Sitaram Yechury, leder af Indiens Kommunistiske Parti (Marxister)

Efter den 26. november 2020, da Indien var vidne til verdenshistoriens største strejke bestående af 250 millioner arbejdere, har medier i høj grad fokuseret på den efterfølgende blokade rundt om hovedstaden. Desuden har den højreradikale statsminister Narendra Modi udtalt, at oprøret kun foregår ved New Delhi.

>> LÆS OGSÅ: Historien om verdenshistoriens største strejke

Men oprøret er et landsdækkende oprør, hvor demonstranter organiserer sig og protesterer på gaden i størstedelen af Indiens delstater. De har ét krav: Regeringen skal trække de nye love for privatisering af landbruget tilbage. 

Blokader i hele landet

En vejblokade i Indien bliver kaldt "chakka jam", hvilket beskriver en politisk protest, hvor demonstranter med vilje skaber trafikprob for at sætte fokus på en sag. Det er en form for protest, der flere gange i historien er blevet benyttet af Indiens bønder.

Og for nyligt blev endnu en historisk vejblokade altså oprettet af bønderne i landet, der med traktorer og mange tusinde demonstranter stoppede trafikken på Indiens motor- og landeveje i tre timer.

Ifølge det indiske nyhedsmedie The Wire kaldte bøndernes fagforeninger til landsdækkende chakka jam, fordi Indiens højreradikale BJP-regering har forsøgt at bryde blokaden rundt om Delhi ved at lukke for vand, elektricitet og internet.

>> LÆS OGSÅ: Indiens regering forsøger at bryde oprør

De landsdækkende vejblokader var altså et modsvar til regeringens forsøg på at nedbryde oprøret. Især i delstaterne Punjab og Haryana, hvor størstedelen af indbyggerne lever af landbrug, viste bønderne at de ikke er blevet slået.

Det samme viste bønderne i stort set alle andre delstater, hvoriblandt vejene ind til Indiens andenstørste by Mumbai også blev blokeret af tusindvis af bønder.

Et landsdækkende oprør

"Ved at tage del i vejblokaden modbeviste hundredtusindvis af bønder Modi-regeringens løgn i parlamentet om, at bøndernes protester er begrænset til en enkelt delstat", tweetede Sitaram Yechury, leder af det kommunistiske parti CPI(Marxist).

"Store nationale motorveje blev på fredelig vis blokeret over hele Indien", fortsatte han.

På trods af Modis udmeldinger og mediernes generelle fokus på blokaden rundt om New Delhi, var det landsdækkende chakka jam langtfra første gang, at bønder i andre delstater tog del i oprøret.

Samtidig med at bønder i blokaden rundt om Delhi forberedte sig på at indtage hovedstaden i januar, marcherede titusindvis af bønder mod Mumbai med røde flag i hænderne, oplyser tv-stationen NDTV.

>> LÆS OGSÅ: Indiens bønder vil ind og besætte Delhi

Dagen efter brød massive protester ud i storbyen, hvor bønderne, ligesom i resten af Indien, krævede, at regeringen trækker lovgivningen for privatisering af landbrugssektoren tilbage.

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. feb. 2021 - 08:24   11. feb. 2021 - 11:29

Indien

mbs@arbejderen.dk
Lyt til artiklen

Bøndernes oprør i Indien

Foto: Sajjad Hussain/AFP/Ritzau Scanpix

  • Den 26. november 2020 var Indien vidne til verdenshistoriens største strejke bestående af 250 millioner arbejdere.
  • Med strejken krævede de blandt andet en ende på privatisering af flere sektorer, som den højreradikale BJP-regering har igangsat.
  • Samme dag marcherede titusindvis af bønder til New Delhi, hvor de slog lejr udenfor byen på landevejene ind til hovedstaden.
  • Her har de siden blokeret vejene i protest mod nye love, der privatiserer landbrugshandlen.
  • Regeringen ønsker at forhandle, men bønderne accepterer ikke andet end en komplet tilbagetrækning af de nyliberale love.
  • På Indiens nationaldag den 26. januar 2021 indtog bønderne New Delhi, hvor de besatte Det Røde Fort.
  • Der var voldelige sammenstød mellem politiet og demonstranterne, hvorunder en demonstrant mistede livet.
  • Regeringen har flere steder lukket for vand, elektricitet og internet for at bryde oprøret.
  • Men oprøret breder sig til hele Indien. Samme dag som bønderne indtog Delhi, var der massive protester i landets andenstørste by Mumbai.
  • Den 6. februar oprettede bønder i hele Indien vejblokader på de indiske landeveje.