04 Jul 2020  

KBH: Overskyet, let regn, 15 °C

Assange vil udleveres til Sverige

Mod USA-udlevering

Assange vil udleveres til Sverige

Julian Assange fra WikiLeaks vil samarbejde med svenske myndigheder og modstå ethvert forsøg på at blive udlevert til USA, hvor en lang fængselsstraf venter for at afsløre krigsforbrydelser.

Julian Assange i politibussen efter torsdagens arrestation i London.
FOTO: Hannah Mckay/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

Julian Assange, der torsdag blev anholdt af britisk politi i Ecuadors ambassade i London, vil samarbejde med svenske myndigheder og modstå ethvert forsøg på at udlevere ham til USA. Det sagde hans advokat søndag, rapporterer den engelsksprogede svenske netavis The Local.se. 

Vi vil være glade for at kunne besvare det svenske politis spørgsmål. Vi har i årevis advaret om udlevering til USA. 
Jennifer Robinson, advokat

Både USA og Sverige kræver Julan Assange udleveret.

USA kræver ham udleveret til retsforfølgelse, fordi harn som  medstifter af WikiLeaks, har været med til at offentliggøre utallige dokumenter, som afslører USA's krigsførsel i Afghanistan og Irak, herunder veldokumenterede bevis på bevidste drab på uskyldige civile. 

I øjeblikket afventer Assange en retssag i Storbritannien, hvor han er sigtet for at overtræde landets regler om kaution, da han søgte tilflugt i Ecuadors ambassade i London i 2012 for at undgå udlevering til Sverige. 

Her var han indtil 2017 sigtet for voldtægt af to kvinder, hvilket Assange nægter. Sigtelserne er nu forældede, men en kvinde har for nylig krævet sagen genåbnet.

Stockholms chefanklager Eva Finné afviste i sin tid voldtægts-sagen og understregede, "der findes ingen mistanke om nogen som helst forbrydelse". Hun gav Assange tilladelse til frit at forlade Sverige – efter han frivilligt lod sig afhøre af politiet.

Assanges advokat, Jennifer Robinson, er derfor åben overfor udlevering til Sverige.

– Vi vil være glade for at kunne besvare deres (politiets red.) spørgsmål, hvis og når de kommer frem. Vi har i årevis advaret om udlevering til USA, siger hun til Sky News.

Over 70 britiske politikere har i et brev til den britiske regering opfordret til, at Assanges udleveres til Sverige, såfremt svenskerne ønsker at retsforfølge ham.

Nu skal myndighederne i Storbritannien afgøre, om de vil udlevere Assange til Sverige eller USA først. I USA kan Assange risikere en hård fængselsstraf.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. apr. 2019 - 10:43   15. apr. 2019 - 16:14

WikiLeaks

ah@arbejderen.dk