09 Dec 2019  

KBH: Spredte skyer, 6 °C

Argentinas Senat vedtager IMF-dikteret finanslov

Hårde nedskæringer på vej

Argentinas Senat vedtager IMF-dikteret finanslov

I sidste uge vedtog det argentinske Senat regeringens omstridte forslag til finanslov. Finansloven indholder valutafonden IMF's krav om sociale nedskæringer.

IMF har lånt Argentina 56 milliarder dollars og kræver til gengæld nedskæringer i statens udgifter. Det har Senatet nu honoreret ved at vedtage en finanslov med mange nedskæringer.
FOTO: Administración Nacional de la Seguridad Social/CC 2.0
1 af 1

Argentinas befolkning kan se frem til et hårdt 2019. Staten skærer voldsomt ned på sociale udgifter og betalingen til skole- og sundhedsvæsen.

IMF's talsmand Gerry Rice betegner vedtagelsen af finansloven som "meget positivt".

I sidste uge vedtog et flertal i Senatet det forslag til finanslov, som i forvejen var vedtaget i Deputeretkammeret. 45 senatorer stemte for, 23 imod og en undlod af stemme, oplyser TeleSur.

Der skæres i alt 10 milliarder dollars på 2019-finansloven i forhold til indeværende år, og beløbet skal bruges til at betale renter og afdrage gæld til Den Internationale Valutafond (IMF).

IMF's talsmand Gerry Rice betegner vedtagelsen af finansloven som "meget positivt".

– Som [IMF's] generaldirektør Christine Lagarde sagde for nylig, så er vedtagelsen afgørende for at genrejse tilliden og sikre fortsættelsen af den førte politik, sagde talsmanden til TeleSur.

IMF's står bag nedskæringerne

Nedskæringerne i finansloven er en direkte konsekvens af betingelser i en låneaftale med Den Internationale Valutafond (IMF). For få måneder siden underskrev præsident Macri en aftale om et 'nødlån' på 56 milliarder dollars i IMF. Lånet skulle understøtte den argentinske valuta, pesoen, hvis værdi var halveret på et år.

Men for at betale lånet tilbage, havde Macri skrevet under på at skære ned på statens udgifter og sælge ud af statslig ejendom.

Allerede inden da havde Argentinas befolkning oplevet et økonomisk og socialt styrtdyk. Op mod 200.000 offentligt ansatte er fyret siden Macri blev præsident i december 2015.

Priserne på el, gas, vand og transport er steget med op til 2000 procent – altså 20 gange. I dag bruger en familie i gennemsnit 23 procent af sin indkomst på disse udgifter mod seks procent for tre år siden.

Og fødevarer bliver dyrere. Blot i september i steg priserne 6,5 procent og TeleSur oplyser, at hver fjerde argentiner lever i fattigdom. Argentinas bruttonationalprodukt ser ud til at falde 2,6 procent i år.

Arbejdsløshed topper

Arbejdsløsheden i Argentina er oppe på 9,6 procent ifølge regeringens egne tal. Det er den højeste arbejdsløshed i 12 år og den rammer især kvinder og unge, skriver den spanske avis Nueva Tribuna. Avisen beretter, at 'sort arbejde' omfatter  hele 33,2 procent af arbejdsstyrken.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. nov. 2018 - 12:00   22. nov. 2018 - 14:36

Argentina

se@arbejderen.dk
Mauricio Macri

  • Mauricio Macri er en argentinsk entreprenør, ingeniør og partileder for det konservative parti PRO (Propuesta Republicana), som i 2015 blev valgt til præsident i landet. 
  • Er søn af en fremtrædende italiensk byggematador og er den første ikke-peronistiske præsident siden 1916.
  • Var involverede i skattelyskandalen i 2016 – de såkaldte Panamapapers.
  • Fjernede ved sin tiltrædelse i december 2015 valutakontrollen, så alle frit kunne købe og sælge udenlandsk valuta.
  • Fjernede eksportafgifter på korn og sænkede afgiften på soya.